fredag, september 29, 2006

Efter Lustrum

Konferensen blev en framgång. Den var väldigt välbesökt och många tittade på Lovisaskolans matteverkstadsutställning. Nu har vi satt upp bilder och texter i den lokal i "spiran" (våra hus heter äpplet, spiran och kronan) som så småningom ska förvandlas till en matematikverkstad.

På Lovisa idag

Idag hade vi trott att vi skulle ha terminens andra bokråd, men fyrorna for till Skrylle, så av det blev det intet.

Men 2b har varit här. Vi har gjort bokstavsordningsövningen som går till så här:
Jag påminner om att skönlittaraturen står efter författarens efternamn. Sedan frågar jag: "ifall jag vore en författare, så skulle mina böcker stå på __?" Och så får eleverna fylla i. Sedan skriver jag den bokstaven på en post-itlapp som jag sätter på bröstet. Efter det är det deras tur. Jag frågar: "Om du vore en författare, vad skulle dina böcker stå på då?", ända tills vi har gått laget runt och alla elever har lappar på bröstet. Sedan säger jag till eleverna att de ska ställa sig i ordning. För de flesta klasser går det ganska snabbt, de hjälps åt att rabbla alfabetet och ställa sig i en kö. För andra blir det lite mer rörigt, men alla klarar det till slut. Mest spännande är det att se hur de klarar ut när det är flera som börjar på samma bokstav. I de fallen har jag skrivit te.x. Fo, Fre, Fri på deras lappar. De klarar oftast det också. Sedan, när de är klara så säger jag att det var väldigt bra att de kunde detta, för nu vet jag helt säkert att de kan hitta i biblioteket.

tisdag, september 26, 2006

Post bokmässan, pro Lustrum

Efter en mycket inspirerande och lärorik långhelg på Bok- & Biblioteksmässan i Göteborg, försöker jag nu samla intrycken något. Jag har lyssant på författare som Gunilla Bergström, Douglas Foley (läs om hans tredje bok om Habib), Ingelin Angerborn (Om jag bara inte hade...-böckerna), Angi Sage (Seprimus Heap), Eoin Colfer, Pija Lindenbaum (en stor personlig favorit), Jonas Hasen Khemiri och många fler. Jag har lyssnat på semenarier om läslust, demokati och stress. Och nu ska allt detta sammanfattas först till en artikel till Skolbibliotek Syds medlemstidning (eftersom jag åkte dit delvis med hjälp av ett fortbildningsstipendium från dem) , med framförallt få återklang i verksamheten på biblioteken.

Samtidigt befinner vi oss i allra högsta grad i startgroparna för Lustrum i Lund, en nationell matematik konferens som går av stapeln i morgon, onsdag. Lovisaskolan ska vara representerade med en utställning om en matteverkstad.

onsdag, september 20, 2006

Bokmässevecka

Denna veckan är det dags för den stora "branchfesten" i biblioteksvärlden, nämligen Bok- & Biblioteksmässan i Göteborg. Själv är jag stolt mottagare av ett fortbildningsstipendium från Skolbibliotek Syd för att åka på mässan för.

Idag är det 2a´s tur att leka bokstavsleken. Sedan kommer de två ettorna i halvklass. De får höra en saga och låna böcker.

Lilla skolbiblioteksbloggen pausar lite över Bokmässan, jag återkommer på måndag, men först:

DAGENS BOKTIPS: Mirakelpojken av författarräven Ulf Stark.
Mirakelpojken handlar om Ulf, en liten grabb med en småtaskig storebrorsa. Det temat känns ju igen från flera av Starks böcker. Här är Ulf sex år och får inte följa med brorsan på cykeltävling, eftersom han jämt går vilse och kommer bort. Inte heller vill han följa med mamma och pappa på promenad, så han lämnas ensam i trädgården att leka själv. Han har lovat sin pappa att inte gå utanför trädgården. Men cykla är ju en helt annan sak. Särskilt om man är mirakelpojken! Boken är rolig, lättläst och försedd med en underbar bildvärld av Markus Majaluoma.

måndag, september 18, 2006

Äntligen måndag!!

En vanlig måndag i biblioteket på Backskolan!

Idag har jag svarat på frågor om sädeslag, muränor och rockor. Jag har lånat ut böcker med spökhistorier, fakta om snorbobbor och hästböcker. Jag har också haft 2c här. Vi har övat bokstavordning genom att leka att vi är författare till böcker i en bokhylla.

Sist på dagen har jag hållt öppet för fritidshemmen. Det kom 4 elever från 3c, som har fått sina datorinloggningar och fått spela lite webbspel.

fredag, september 15, 2006

Första bokrådet

Idag har Lovisas nya bokråd samlats för första gången för läsåret. För närvarande är det fem elever från fyran. De ska läsa alla nya böcker och bokprata om dem i klasserna. Mer om bokrådet senare. Se också det gamla bokrådets utvärdering!

torsdag, september 14, 2006

På torsdagar har vi informationsmöte på Backa

Då träffas all personal som kan frigöras och vi dryftar stort och smått som angår hela skolan. Själv brukar jag så ofta som möjligt persentera nya böcker som biblioteket har fått in. Det är ett bra sätt att få ut böckerna i användning. Pedagogerna kan omöjligen hålla sig ajour med all ny utgivning själva. Därför ser jag till att vara så uppdaterad som möjligt och vidareförmedlar till dem det som de kan ha nytta av i sitt arbete.

Idag ska jag bl. a. berätta om Alexander McCall Smiths Akimbo och elefanterna och Jörn Jensens nya serie om hockey-killen Simon.

I går var det onsdag...

...då hade jag besök av bägge ettorna på Backa. Först försökte jag och deras lärare att dela in bägge klasserna i tre grupper och dela passet mellan dessa tre grupper. Det visade sig dock bli för springigt, både för eleverna, lärarna och mig. Så från och med igår kommer halva 1c först, stannar 40 min. så att det finns gott om tid för läsning, bokletning och annat. Sedan kommer 1a för samma sak. Andra halvklassen kommer nästa vecka.

Igår berättade jag Sagan om bocken i ärtåkern, en norsk folksaga som bygger på upprepning och som så ofta i sagans värld, låter den lilla listiga triumfera över den stora starka.

måndag, september 11, 2006

Litteralund över för denna gång

Förra veckan blev Lilla skolbiblioteksbloggen lite satt på undantag p.g.a. barn- och ungdomslittaraturfestivalen Litteralund. Det var en fantatastisk vecka på många vis. Hela torsdagen och fredagen ägnade jag åt att besöka semenarier om barnlittaratur med bl. a. Gunna Ghräs, Ulf Stark, Jonatan Lindström, Dan Höjer och de internationella gästerna Mary Hoffman och Kate Cann.

På fredagen var jag också med när klass 2 på Lovisaskolan fick besök av Petter Lidbeck. Petter, som gjorde terminens första författarbesök, menade att han aldrig hade träffat en så beläst klass. De hade läst massor av hans böcker och var absolut sprängfyllda av frågor till författaren. Petter varvade högläsning och berättande med att svara på frågor och ställa frågor till klassen. Tillsammans kom eleverna och Petter fram till att vad man säger beror på hur man säger det och i vilket sammanhang det sägs. Och att det är viktigare att skriva än att skriva helt korrekt. Vi fick också bl. a. höra ur de nya böckerna om Bozze, den snälle polisen. Sist blev det autografskrivande för glatta livet.

tisdag, september 05, 2006

Nu är Litteralund i full gång!

Barn- och ungdokslitteraturfestivalen Littaralund är nu igång. Under veckan pågår grogram för skolorna och seminarium för vuxna. På lördag är en öppen dag för alla intresserade, läs det fullspäckade programmet på litteralund.se!

För våra skolors del blir det dels ett besök i Domkyrkan för Lovisas ettor, där de ska få höra sagan om den förstenade jättan. Dels ska alla andraklassare få träffa författaren Petter Lidbeck på fredag.

fredag, september 01, 2006

LUSKA!!!!!

Idag har skolbibliotekarierna i Lund sjösatt (eller skickat upp, eller vad man nu ska säga) en gemensam länksamling för skolorna i kommunen. Den heter Luska, eftersom den är det bästa redskapet för att luska ut saker och ting, och nås på www.lund.se/luska. Ännu är allt ej klart på sidan, men vi arbetar ständigt på den i alla luckor som finns i våra scheman.

Vill man kommentera Luska eller bidra med länktips gör man det bäst genom att e-posta den som står som står som sidansvarig längst ner på varje sida.