tisdag, november 28, 2006

Det var tur - det var synd!

Idag har jag börjat morgonen på Lovisaskolan med att läsa Halling/Erikssons Det var tur, Det var synd från 2005 för förskoleklassen. Det är en bilderbok som man kan läsa från två håll. "Den har ingen baksida" som en av eleverna sa. Det var tur, Det var synd är historien om vad som inte hände. Man får följa flickan Amanda, som en solig dag bestämmer sig för att gå ut. Läser man från ena hållet slutar varje sida med "Det var synd" och nästa uppslag bärjar med "För annars hade hon...". Läser man från andra hållet följer den samma mönster men då är det "Det var tur". En finurlig och mysig historia!

Det var 4 d's tjejer som rodde hem segarn i Adventscupen i går (och killarna i 5a)!

Senare i em väntas 3b hit. De ska få höra om Barn- och Ungdomsbokskatalogen (som jag skickar med hem till alla elever som vill så här i julklappsönskelistetider), om den pågående dikttävlingen (se även fred 24/11) samt låna och läsa böcker.

måndag, november 27, 2006

Ännu en vecka har börjat

Idag har det varit lugnt i biblioteket på Backaskolan. Det beror på att aktiviteten varit desto högre i Viktoriahallen, där treor, fyror, femmor från Backa och Lovisa spelat Adventscupen. Vann gjorde killarna från 5a och ... ja, det får jag komplettera med vid senare tillfälle, för den informationen har inte nått mig ännu.

Nytt på biblioteket: Wilkinsons Purpurdraken kom in idag. Har så klart inte hunnit läsa den ännu, men boken före den, Drakväktaren, var ju så himla bra, så det ska bli ett nöje. Först måste jag se till att bli klar med Stravaganza, Maskernas stad av Hoffman, ett annat spännande fantasyäventyr.

fredag, november 24, 2006

Bokråd mm

Jaha, idag har Backas Bokråd varit och bokpratat i tvåan, trean, fyran. Läs mer på Bokrådets wikispace!

I eftermiddag kommer tvåorna till biblioteket på Lovisa. Vi ska bl.a. prata om dikttävlningen som pågår fram till den 13/12. Klart är nu att elevrådet ska få utgöra jury. De som själva tävlar får naturligtvis inte vara med och rösta.

torsdag, november 23, 2006

Två boktips

För alla som gillar äventyrsböcker med barn som löser mysterier, är Veronica Wägners Nattvakt ett tips. Det är tredje delen i serien om huvudpersonen Felix och hans kompisar Jocke och Ditte. Fast Ditte är nog mer än en kompis...

Felix och Jocke bör i en skärgårdsmiljö och i den här boken börjar småbåtshamnarna runt omkring härjas av motortjuvar. Ditte kommer med sin familj, som har en sommarstuga i området. Hennes pappas båt blir också av med sim motor. Felix och Jocke blir anlitade som nattvakter. Trots att det sköter sitt uppdrag försvinner ändå motorer den natten. Ditte börjar genast fundera på hur tjuvarna går till väga.

Ditte och Felix kombinerer en roddutflykt med en eventuell tjuvspaning, men bilr övarraskade av en virvelstorm, långt ute i skärgården...

De tidigare delarna heter Kråköns hemlighet och Tillträde förbjudet och de funkar fint att läse fristående, även om det blir extra kul om man läser dem i ordning.

Gull Åkerbloms senaste bok heter Angel, hunden som kom tillbaka. Det är en märklig historia om ond bråd död, våld, vänskap och kärlek. Huvudperson är Sebastian. Man får träffa honom första gången när han väntar på Magda som han älskar. Någonting märkligt händer, bakom Magda dyker som en dimma konturerna av hans döda hund Angel upp. Men Angel var ju inte heller någon vanlig hund...

Det är svårt att slita sig från denna ovanliga historia, man vill veta vad som egentligen hände och vad som kommer att hända!

tisdag, november 21, 2006

Trötta, blöta barn...

Idag började jag dagen som jag alltid gör på tisdagar med att läsa bilderbok för förskoleklassen på Lovisa. Och det var ett trött gäng som kom idag - åtminstone första gruppen - de hade inte riktigt vaknat kändes det som. Först kommer ena halvan av klassen, sedan andra. Biblioteket här på Lovisa är inte så stort, så det blir bäst så. Andra gruppen var lite mer vaken.

Båda grupperna fick höra Titti Knutssons och Lisa Adbåges braiga Händiga Hanna lagar bilen från i fjol. Så om de kommer hem och börjar fråga när ni sist bytte laddningsrelät på bilen, så vet ni varför...

måndag, november 20, 2006

Gul Snö

...handlar om bästisarna Jocke och David som helt plötsligt drabbats av snowboardfeber. De har jobbat och slitit med hundprommenader och burkpantning för att få ihop till vars en bräda. Så nu fattas bara snön...

Noa ansluter sig till gänget. Han har, förutom ett fantastiskt självförtroende, en supercool kusin som är nästansnowboardproffs och bor i Österrike. Tyvärr har han också en ganska lättsinnig uppfattning om mitt och ditt och vikten av att hålla sig till sanningen och ser inga som helst problem i att förfalska och sälja liftkort till samhällets skidbacke. Men vad är det mer som är speciellt med Noa? Jocke och David känner på sig att det är något, men vad?

Johan Unenge har skrivit ännu en bok som kommer att gå direkt till många barns hjärta. Att sedan jag inte helt förstår mig på den, är nog bara ett gott betyg till boken - för den är definitvt inte skriven för sådana som mig.

fredag, november 17, 2006

Som vanligt Bokråd på fredagar

Idag har Bokrådet träffats i biblioteket för att prata om senast lästa böcker och dela ut nya. Nästa fredag blir det bokprat ute i klasserna, vill man veta mer om bokrådet, kolla i vår Wikispace: http://bokradet.wikispaces.com/

Till helgen ska jag läsa ut Unenges Gul snö och kanske sätta tänderna i Wägners Nattvakt.

Vill ni ha ett filmtips till helgen? Se Förortsungar, en feelgoodfilm för hela familjen med skön musik och goa ungar. Funkar fint för barn från 6 år i vuxens sällskap tycker jag. Och ävan vuxna har stor utbyte.

Vill man hellre gå på teater, ska man inte missa Romeo och Julia i clownversion, visas på Teater 23 i Malmö. Passar alla från 9 år tycker jag. Vill man se något med lite yngre barn, kolla in När Åkes mamma glömde bortTeater Sagohuset. Den har jag inte sett själv, men hört från en pålitlig källa att den ska vara bra.

tisdag, november 14, 2006

Mera Hedvig

Har läst den senaste av Frida Nilssons Hedvigböcker: Hedvig och Max-Olov. Jag tyckte att den var mint lika bra som den förra (Hedvig), en högläsningsbok som jag varmt rekommenderar.

I den nya boken går Hedvig i tvåan. På skolan, som ligger i ett samhälle på landsbyggden, har hästfeber brytit ut. Årminstone bland tjejerna i Hedvigs klass. Allra populärast är Ellen, som har en egen häst som heter Smula. Varje rast leks det häst, Ellen ska vara skötare och hennes bästis Karin får vara Smulan. Hedvig får vara någon annan häst. Linda, Hedvigs bästis, är den enda tjejen i klassen som inte dragits med i hästfebern, hon önskar sig en moppe i stället.

Hemma på Ängatorp där Hedvig bor med mamma och pappa finns många djur: får, hundar, katter. Men ingen häst. Hästar är ju så dyra. Fast så kommer det en dag, när pappa får något lurigt i blicken. "Nu du, Hedvig..!" sägen han när han backar till med släpet. Hedvig är alldeles till sig av förväntan, och ut ur släpet kommer... en åsna..! Han heter Max-Olov. Och han är allt utom gullig.

Under ett läsår får vi återigen följa Hedvig, det som händer i klassen och det som händer hemma. Det är vardag och höst på landet, lucia i skolan, svenskt vinterslask och såsmåningom vår med tussilago i dikesrenen. Det är valborgseldar, raggare och mycket igenkänning.Det är drastiskt och roligt men också allvarligt och sorgligt.

fredag, november 10, 2006

Fredag igen

Och ljuvligt höstväder i Lund!!!
Idag har bokrådet på Lovisa bokpratat i åk 2-4. Läs med om Bokrådet på Bokrådets egen Wikispace.

torsdag, november 09, 2006

Dikttävling!

Idag startar en stor dikttävling på biblioteken på Backa och Lovisa. På initiativ av 3c har vi dragit igång tävlngen, som gäller bästa dikt om läsning. Frågan om hur vinnaren ska utses har diskuterats, genom lottning eller genom att man väljer "den bästa". Men vad är "bäst"? I så fall måste man utse en jury tycker jag, bestående av både pedagoger och elever. Det verkar som att de flesta i 3c också tycker det, så så får det kanske bli.

tisdag, november 07, 2006

Skuggan

Andra delen i Sages serie om Septimus Heap heter alltså Skuggan. Den inleds med att allt är tämligen harmoniskt i Borgen efter att Marcia återinstallerats som övermagiker med Septimus som sin lärling. Jenna, som i förra boken visade sig vara Borgens prinsessa, har installerat sig i slottet med sina fosterföräldrar Sara och Silas Heap. Det enda som inledningsvis stör friden är en svart skugga som förföljer övermagikern Marcia och för att bli av med den håller hon på att konstruera ett komplicerat skuggskydd, som byggs ihop av olika delar som konstruerats av Weasal van Klampff med hjälp av hans något skumma countrydanceälskande hushållerska Una Brakket.

Ganska snabbt hopar sig dock problemen. In på scenen stormar Simon Heap, Saras och Silas äldste och förrymde son, ridandes på en svart häst. Han rövar bort Jennna. Septimus ger sig iväg för att söka efter henne, ska hon hinna i tid för midsommarbesöket hos drakbåten? Och vad håller Simon egentligen på med? Skuggan över Marcia växer sig allt starkare, ska skuggskuddet bli färdigt innan det är för sent? Vad är det för märklig sten Jenna har gett Septimus? Och vad är det för en mörk främling som har hörts fråga efter Jenna i Hamnen?

Det är en färgstark värld Angie Sage målar upp för oss, med mycket detaljer, spännande miljöer och många olika sammansatta karraktärer. Jag var mycket förtjust i den första boken om Septimus Heap, Magi. Den här håller kanske inte riktigt samma mått, men den är inte långt efter och bådar gott inför fortsättningen på serien.

måndag, november 06, 2006

Efter höstlovet

Dags att ta nya tag efter ett skönt höstlov. Ute blåser höstvindarna men här i biblioteket är det för närvarande lugnt och stilla. Därför ska jag passa på att tipsa om två böcker som har förgyllt mitt jullov:

Bläckmagi (2006) av Cornelia Funke är fortsättningen på Bläckhjärta som kom ut 2004. Men sina 665 sidor är den liksom föregångaren en riktig fantasytegelsten. Men det är bara bra, för man vill gärna vistas länge i Cordelia Funkes värld. Böckarna bör läsas i ordning, tycker jag, men skulle man inte ha tillfälle till det inleds denna del med en personförteckning över huvudpersonerna i Bläckhjärta och en lite resumé. Sedan följer en förteckning över de vi kommer att få möte i Bläckmagi också.

I den här boken ger sig huvudpersonen Meggi själv in i Bläckvärlden, den fiktiva romanvärld ur vilken de i det förra äventyret räddade Meggis mamma Resa. Där finns redan historans upphovsman, den självgode Fenoglio och alla de fantastiska hjältar och skurkar han skapat. Med Meggi följer Farid, en pojke Meggis pappa Mo av misstag läst fram ur Tusen och en natt. I bläckvärlden sörjer Späckfursten sin döde som Cosimo den sköne och den ondskefulle Ormhuvud får allt mer makt. Strax efter Meggi, kommer även Mo och Resa in i Bläckvärden, dittvingade av den onda och hämndlystna Mortola, även kallad Skatan och hennes grymme hantlangare Basta. Mortola skadar Mo livshotande, Meggi försöker hjälpa Fenoglio att få historien om Bläckvärlden på rätt köl igen, Farid vill hjälpa Sotfinger från hans tillskrivna öde och vem är egentligen Nötskrikan? Det blir ett färgsprakande äventyr, som slutar med en möjlighet för en fortsättning.

Den andra bok jag ägnat höstlovet åt är också en fortsättning på en fantasyberättelse, nämligen Angie Sages Skuggan, uppföljaren till Magi. En den får jag skriva om en annan dag, för nu stormar 2c in i biblioteket.