torsdag, december 21, 2006

Skolavslutning och prisutdelning!

Igår var det pysseldag på Backaskolan, och jag berättade åter sagan om tomteluvan för fyra olika grupper. Sedan gjorde vi nejlikeapelsiner. Eleverna gick runt mellan fyra olika stationer i det huset (gröna) där vi höll till. De var indelade i sina "faddergrupper", grupper med elever från olika klasser från f-5 som ska träffas fler gånger.

Idag har jag varit först på skolavslutningen på Lovisa och sedan på Backa (som hade sin i Fäladsgårdens aula). På bägge avslutningarna var det massor med sång och musik och på bägge hade jag den stora äran att dela ut priset i dikttävlingen.

Det blev tre som kom på delad tredjeplats, två som kom på delad andraplats och en vinnare. De som vann belv så himla glada! Vinnardikten lästes upp och böcker delades ut. Efter jul kommer man att kunna läsa alla bidrag i biblioteken.

Nu tar Lillaskolbiblioteksbloggen jullov och återkommer v. 2!

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!!!

tisdag, december 19, 2006

Dikttävlingen avgjord!

Nu har juryn för dikttävlingen, bestående av Backaskolans elevråd, sammanträtt. De fick rösta på tre bidrag var. Det var många mycket bra bidrag, sammanlagt 37 stycken, så det blev ett tufft uppdrag för juryn. De gav dikterna ett, två eller tre poäng. Ingen av dem fick veta vem som hade skrivit de olika dikterna, eller från vilken klass eller skola de kom.

Vilka dikter som vann avslöjas på skolavslutningen på torsdag. Så mycket kan jag avslöja nu, som att det fanns vinnare på bägge skolorna. Jag kommer själv att dela ut priserna på Backas avslutning och på Lovisa får jag hjälp av biträdande rektor.

måndag, december 18, 2006

Allt ska in!

Jag vill påminna om att alla böcker som inte används ska in till biblioteket inför julen.

Idag har 4d provat NE på nätet. Till skillnad ifrån i vårt tryckta uppslagsverk, så fanns Zlatan Ibrahimovic med. Och man fick träffar när man sökte på förnamnet! Vi fick också träffar på "tandtroll" vilket vi inte fick i det andra. Dessutom fick vi träffar även när vi stavade fel, eftersom NE är utrustat med stavningskontroll. Då kunde vi sluta oss till att databaslexikonet är både nyare och lättare att söka i. Dessuton hittade vi ett roligt flaggspel i NE-junior!

Och ta en titt nedan om ni inte redan gjort det, så att ni inte missar tipset om "Julboken" från Fäladsgårdens bibliotek!

fredag, december 15, 2006

Ännu en blöt och ruskig fredag

Som tur är lystes den upp av det flitiga Bokrådet, som varit i bibblan och haft litterära diskussioner. Vi laddar för ett bokprat fredagen direkt efter jullovet, läs mer på vår wiki!

Passa på alla läsglada elever att delta i Norrafäladens biblioteks lovsatsning "Julboken". Enkla regler: låna och läs tre böcker, skriv en dikt eller rita en teckning och få en bok. Tok enkelt - tok bra!!! Skolbiblioteket stänger ju under jullovet, men folkbibliotket finna alltid till hands. För Fäladens julöppetider se här!

Sist i e.m. kommer 2b. De ska förhoppningsvis ladda upp med böcker inför jullovet och så ska jag passa på att tipsa dem om "Julboken".

onsdag, december 13, 2006

Sista dagen för dikttävlingen!

Har till dags dato fått in 25 bidrag på Backa. Inte illa på det svåra temat: "läsning". I nästa vecka håller Backas elevråd möte på tisdagen, då ska de få rösta på alla bidragen, både de från Backa och de från Lovisa (eftersom Lovisaskolans elevråd inte fick ihop ngt möte mellan sista inlämningsdag och skolavslutningen, då själva prisutdelningen ska vara). De vinnande bidragen kommer naturligtvis också att -med vinnarens tillåtelse- publiceras här!

tisdag, december 12, 2006

Julpyssel på Lovisa

Idag har vi haft julpysseldag för hela skolan på Lovisa. Men det har inte bara pysslats. Det har bakats, sjungits, berättats och lästs sagor och dansats också. Själv har jag, med hjälp av mitt indiska sagoskrin, berättat sagan om tomteluvan för tre olika grupper. Dessutom drog vi en och annan vits och jag lärde barnen leken "Kan du snottra?".

Efter lunch dansade HELA skolan, alla elever och all tillgänglig personal, runt julgranen i bild- och musiksalen!

Sist på dagen har 3b varit här. Idag var det deras tur att göra det lilla "biblioteksprovet". Det klarade de såklart med glans, även om en del behövde lite guidning till skylten med "Så här står bibliotekets faktaböcker". Utöver det har de lånat och läst böcker. Idag hade en elev en beställning hemifrån på en högläsningsbok, som skulle passa både en nioåring och en sjuåring. Vi plockade tillsammans ut en som vi trodde skulle funka, Tjuvarnas herre av Funke (har själv högläst den för barn mellan 5 och 10 och det var en succé). Det är bra, tycker jag, när föräldrar passar på att utnyttja skolbiblioteket på det sättet, mer av det tycker jag! Och föräldrar får också gärna titta in med sina barn när de hämtar. Jag är på Lovisa tisdag + fredag och på Backa måndag, onsdag + torsdag!

fredag, december 08, 2006

Äntligen fredag!!!!

Och då är det ju Bokråd! Alltid lika kul. Idag har de duktiga bokpratarna varit i tvåan, trean och fyran och bokpratat.

Mitt på dagen var det möte i Backa-Lovisas IKT-grupp och på eftermiddagen kom 2b som vanligt.

Idag blev det som det ofta blir när den klassen kommer: Alla är så ivriga att reservera, låna och låna om böcker. Just nu grasserar lassemajafebern värre än någonsin. Alla vill läsa om barndeckarna som vi nu också kan följa varje dag i julkalendern. Problemet är, att fast vi har en hel del av Widmarks populära böcker, så har vi aldrig tillräckligt, de är ständigt utlånade och reservationsköerna växer. Det är lite svårt att på våra 40 minuter hinna med något mer än att låna ut och in och ge alla som behöver det boktips. Men när det beror på att alla är så lässugna så att de knappt kan bärga sig, så gör det ju ingenting!!

En skön helg önskas alla!

tisdag, december 05, 2006

Lovisa i går kväll och idag

Igår kväll besökte jag Lovisaettornas julfest och fick tillfälle att tipsa om lite hörläsningsböcker. För er som missade det tillfället var de böcker jag bertättade om:
Funke, C. Tjuvarnas herre, Drakryttaren
Lind, Å. Sandvargen, Mera Sandvargen, Sandvargen och hela härligheten
Lindgren, B. Loranga Masarin och Dartanjang, Loranga, Loranga
Nilsson, F. Apstjärnan
Lindenbaum, Glossas Café, Lill-Zlatan och morbror raring
Loe, E. Kurt och fisken, Kurt blir elak, Kurt quo vadis, Kurt kokar skallen
Pullmann. P. Fyrverkerimakarens dotter
Söderblom, H. Sagor att läsa och berätta
Unenge, J. Josefin bästis med Villa-Ulla, Josefin osams med Villa-Ulla
Wikland, I. I min farmors hus

+ Lidbeck, P Bozze den snälle polisen, taveltjuven som inte kom med på listan eftersom jag tog med den i sista stund.

Innan jag cyklade hem i mörkret hann jag också lyssna på ettorna när de sjögn. Bra jobbat, ettorna, det var fina sånger!

Idag har fb fått höra Lindgren/Wiklands I min farmors hus (2005), en sorglig och mycket vacker berättelse om Ilons egen uppväxt i sin farmors hus och händelserna kring den ryska ockupationen av Estland under andra värlsdkriget. Händelser som ledde till att Ilon blev tvungen att fly till Sverige, något som hon skildrat tillsammans med R. Lagercrantz i Den långa, långa resan.

måndag, december 04, 2006

Fyrorna slår i uppslagsböcker

Idag har jag sammanlagt fem klasser som besöker biblioteket, vilket gör måndagen till min mest hektiska dag. Första klassen är 4d, som idag har fått öva sig i att slå i lexikon. Nästa gång den gruppen kommer ska vi testa NE på nätet och jämföra den virtuella uppslagsboken med hur det funkade i den faktiska.

Femmorna som kommer senare ska får lite boktips om nya böcker och för tvåorna (2c) ska jag läsa lite högt, det blir en liten julberättelse av Elsa Beskow, efter vi har tänt adventsljusstaken och öppnat luckorna i Bamses adventskalender.

Sist på dagen har jag öppet för fritidshemmen, vanligtvis mellan 15 och 16.

fredag, december 01, 2006

I går

Hade jag besök av 3c, som alltid på torsdagar. Halvt på skoj har vi "ett prov" för att se om de uppnått ett av målen för åk 2, som finns i vår lokala arbetsplan för biblioteket, nämligen att hitta i sitt egna skolbibliotek. Barnen får i uppdrag att hämta varsen bok i ett särskilt ämne. När de är klara pratar vi om vad som var svårt och lätt och varför det var det.

Av någon anledning tycker de flesta elever att detta är jättespännande och de vill gärna göra det igen. Det har t.o.m. hänt flera gånger att elever som nu går i fyran frågat om de inte ska få "ett sånt där prov" igen!

I onsdags

Var jag i Kävlinge och besökte Årets Skolbibliotekarie. Ett kul och inspirerande besök.