onsdag, januari 31, 2007

Föräldramöten i veckan och ettor m.m. idag

Idag har jag haft 2a här. Vi har fortsatt att titta på Barnens bibliotek. Alla elever ska hinna gå in med sin egen inloggning och prova lite olika saker på hemsidan.

På eftermidagen har jag bägge ettorna i biblioteket. Idag har vi fortsatt med "bokkompisar", som andra halvan av gruppen fick höra förra veckan.

I går kväll och i morgon kväll har/ska jag träffa ettornas föräldrar på deras föräldramöten. De högläsningsböcker som jag pratade/ska prata om är:

Lind, Å. Sandvargen, (Mera Sandvargen, Sandvargen och hela härligheten)
Lindgren, B. Loranga Masarin och Dartanjang, Loranga, Loranga
Nilsson, F. Kråkans otroliga liftarsemester, Hedvig (Hedvig och Max-Olov, läs också vad jag skrev om den boken i november i fjol)
Loe, E. Kurt quo vadis, (Kurt och fisken, Kurt blir elak, Kurt kokar skallen)

Ännu fler boktips fick faktiskt 1b´s föräldrar som jag träffade på Lovisa i december, läs vilka här!

tisdag, januari 30, 2007

Tisdag och soligt!

Igår spenderade jag eftermiddagen på Vipan, där den trevliga föreningen Skolbibliotek SYD hade bjudit in till brainstorming. Först fick vi äta i restaurangelevernas matsal och sedan satt vi i smågrupper och diskuterade skolbiblioteksutvecklingsfrågor hela eftermiddagen. Min grupp diskuterade bl.a. hur man kan förbättra sammarbetet mellan skolbibliotoekarie och övrig pedagogisk personal. Förslag som kom upp var bl.a. fler gemensamma inköpsstrategier och mer gemensam planering. Det är väl inga nya rön, precis. Det som hindrar att man anrbetar så är väl som alltid tiden, som för alla yrkesgruper inom skolan är knapp.

Idag har F-klassen lyssnat på Magda och loppsockan, som jag skrivit om tidigare. På e.m. har 3b varit här och lånat, läst och kollat efter fakta på Luska. De fastnade så fullständigt i sina böcker att vi alldeles glömde tiden...

fredag, januari 26, 2007

En späckad vecka

...är snart till ända. Jag har VABat en 3/4 dag, och bara det lilla gör att man kommer i otakt. Jag tänkte i alla fall hinna skriva något om det som jag gjorde med ettorna, när de var hos mig i onsdags.

Bägge ettorna kommer varje onsdag e.m. i halvklass. Efter att ha värmt upp terminen med en liten saga ur mitt sagoskrin, var det nu dags för en andra omgång "Nya bokkompisar". Bokkompisar är något jag har hittat på eftersom det finns så många bra och populära serier att läsa när man just har kommit igång med sin läsning. Samtidigt vet alla som har försökt att det är svårt att bokprata om t.ex. en Palle- eller en Kasper bok -de är ju rätt tunna. Därför presenterar jag hela serier i ett bokprat, under rubriken "Nya bokkompisar". Då kan man bygga vidare på det faktum att man lär känna en massa nya kompisar när man börjar skolan och när man börjar läsa, kan man lära känna ännu fler i böckernas värld.

I höstas lärde dessa ettorna känna Hanna, Kalle, Palle samt Mia & Mette. I onsdags var det dags för Kasper (Jörn Jensen), Matilda (Kirsten Boie), Frans och Mini (Christine Nöstlinger). Eleverna blev inspirerade och många blev sugna på att låna och läsa.

Hade ett mycket spännande möte med bokrådet idag. Det blev några från det gamla rådet också, som behövde förbereda sig för det sista bokpratet nästa vecka. Läs mer på wikin.

Jag har också haft 4b i halvklass i informationssökning idag. De arbetar med vikingatiden, så jag visade dem länksamingen Luska och vi tittade tillsammans på vad man kunde hitta om den tisperioden där.

tisdag, januari 23, 2007

En seger för barnkulturen!

Förotsungar sopade mattan med det mesta andra på Guldbaggegalan i gårkväll. Äntligen får barnkulturen ta lite plats! Äntilgen tillåts den spela i samma liga som övrig kultur! Det är glädjande, inte bara för att det handlar om en film med barn i centrum och med barnperspektiv(eller för att vi har ett par tacktalsomnämnda elever på Backa...), utan för att det är en jättebra film. Annika Gustavsson skriver i dagens Sydsvenska att Förortsungar är en alldeles för lagom film, att de flesta lämnar biosalongen "...lagom glada men inte upprörda, förbannade, djupt gripna eller exalterade av glädje". Nja, det beror nog faktiska på vem man är. Jag såg filmen med ett gäng som defenitivt var både upprörda, djupt gripna och mycket, mycket glada efteråt. Dessutom öppnade filmen för djupa diskussioner hemma vid köksbordet om vem som får lov att bo var och varför.

Jag vill inte säga något negativt om kvällens stora förlorare, den segertippade Farväl Falkenberg. Det är säkert en sevärd film för många. Jag har inte sett den (ännu) men känner mig lite matt inför ännu en film (eller kulturyttring i stort) om unga män som ska växa upp. Om nu kultur riktad till den stora befolkningsgruppen barn ständigt tvingas tävla i sin egen liga lite vid sidan av eller rent av under övrig, vore det kanske på tiden att även kultur riktad mot vita män mellan 20 och 45 fick en egen "Guldspira" (Kanske en "Kådisbella" vore lämpligt?). Vilken massa fokus det skulle bli över till kultur som ville se världen från fler håll!!

måndag, januari 22, 2007

Och se det snöar!

Några centimeter snö vilar på skolgården. Eleverna har gjort snöänglar och samlat ihop till snöbollar, som en del av dem fick gömma i frysen till nästa rast! Jo, det gäller väl att njuta så länge det går och efter denna ljumma vinter är barnen tacksamma för lite.

Förutom att 5a inte kom som de brukar på måndagar, har detta varit en vanlig måndag:
  • 4d har fått tips om nyinkomna böcker
  • 3a har fått se hur man gör för att rösta i Bokjuryn via Barnens Bibliotek
  • 5b har fått tips om nyinkomna böcker
  • 2c har fått en datorintroduktion med visning av Barnens Bibliotek

Dessutom har bägge förskoleklasserna varit på besök idag för att jobba, läsa och låna.

fredag, januari 19, 2007

SMiLE-träff igår

Hela dagen igår satt NF1´s SMiLE-grupp tillsammans med vår mentor och pratade skolbiblioteksutveckling. På eftermiddagten fick vi också vitalt besök av vår Sbc-chef här i Lund, som var med i diskussionen. Vi diskuterade bl.a. ganska ingående C.C. Kulthaus bok Informationssökningsprocessen..." och kopplade biblioteksutveckling till det pågående fortbildningsarbetet inom IUP.

Idag har det nya bokrådet sammanträtt för första gången på Lovisa. Läs mer på Wikin!

onsdag, januari 17, 2007

Hualigen! Ännu gråare idag!

Är det möjligt?? Kan det vara gråare väder än i går? Tydligen. I skymningslandet är ju en fin berättelse av Astrid Lindgren, men att befinna sig i det "skymningsland" som råder utanför skolans fönster är inte romantiskt alls!!

Idag var det andra gruppen i 2a som fick sin första datorintroduktion. På eftermiddagen kom ettorna. Nu hade jag modifierat Sagan om den bruna hönan, så att det istället blev Sagan om den lilla kossan, eftersom jag hade några fina stickade fingerdockor, inhandlade vid ett Stockholmsbesök i höstas, som jag ville använda. Katten fick bli en ödla och grisen en åsna, men en anka hade jag, så där blev det rätt. Dessa två grupperna lyssnade mycket med roat och uppmärksamt än de två grupperna förra veckan (som visserligen också lyssnade bra), som fick sagan berättad utan rekvisita.

tisdag, januari 16, 2007

Blött, ruggigt, ruskigt...

Ja, inte har vi något trevligt väder idag, precis. Och på Lovisas skolgård har det regnat lite extra, eftersom vi har haft besök av klottersanerare, som tvättat rent efter skadegörelse som dök upp på flera av våra hus nattan mellan fredagen och lördagen. Backa hade också haft besök. Trist! Eleverna är också mycket upprörda, vem vill göra så på vår fina nya skola??

Idag har förskoleklassen fött höra Mitt andra liv av Amanda Eriksson. De gillade den verkligen och ville med det samma låna med sig den till sitt klassrum.

Snart väntas 3b hit. De ska bl. a. få lite information om Bokjuryn och så ska de låna böcker, så klart!

måndag, januari 15, 2007

Måndag!

Idag har 4d fortsatt det arbete vi påbörjade innan jul med att slå i uppslagsböcker. Idag var det den andra gruppens tur att använda NE på nätet.

Med 3a har jag pratat om inloggningar, en del av dem hann få sina användarnamn och fick gå in och lägga in bibliotekskatalogen som favorit i explorer(i väntan på hemsidan är det ju annars svårt att hitta den).

5b har fått bokprat; Stackelstrands hemlighet, Spökjägarna och den blodiga baronessan, Om jag bara inte råkat köpa ett marsvin.

2c har fått en första datorintroduktion med hjälp av kanonen, så att vi alla kunde titta tillsammans.

5a har också fått bokprat: Stackelstrands hemlighet, Om jag bara inte råkat köpa ett marsvin samt avslutningsvis högläsning av kapitlet "Genipulvret" ur Jonatan Lindströn nya Råttans skelett.

fredag, januari 12, 2007

Sista turen för detta bokrådet!

Idag var det bokpratsbokråd på Lovisa. Det blir det sista för detta bokrådet och nästa vecka ses vårterminens bokråd. Se mer på vår Wiki.

Dessutom har fyrorna varit här för första gången på en fredag. Det blir återkommande under våren. Det första de ska lära sig är att sköta sina egna utlån när jag inte är här via OPAC:en. Det är en så duktig klass, så jag tror att det kommer att gå bra.

torsdag, januari 11, 2007

Idag presenterades Biblioteksgruppens förslag till årets Världsboksdagsutställning.

Förra året, en vecka i april i anslutning till Världsbokdagen, förvandlade vi vår bildsal på Backa till en utställning för hela skolan på temat "Min favoritbok". Man kunde beskåda scener från alla möjliga böcker i miniatyrlandskap eller tittskåp, läsa egna berättelser eller bildberättelser, se reklamafficher eller porträtt av huvudpersoner och mycket mer, alltihop ljus- och ljudsatt efter bästa förmåga. Utställningen blev en väldig framgång och därför beslutade vi under hösten att satsa på en ny utställning till året Världsbokdag. I år blir temat:

"Deckare, spänning, mysterier och skräck!".

Barndeckaren är ju mer populär än någonsin, inte minst med 2006 års jul­kalender i färskt minne. Lassemaja är långt ifrån den enda nya serien som läses av många. Det finns också Petrinideckarna, Dalslandsdeckarna, Tre tjejer, Kusin­deckarna, Tommy & Flisen, David & Larissa, Frida & Fredde… Listan skulle kunna göras längre. Och många är vi väl som minns femböckerna (som läses mycket än) eller de om Ture Sventon (som f.ö. också varit julkalender) från vår barndom. Om Holmberg hade levat skulle han ha fyllt 100 år i maj. Därför blev valet av tema ganska lätt för oss i biblioteksgruppen. Vi man läsa hela informationsbladet om Världsboksdagsutställningen, se i Personalrum, "Arkiv" på Fronter. Där finns alla uppgifter om tider för inlämning o.s.v.

onsdag, januari 10, 2007

Nu är skolan i gång igen!!

Efter en första dag av planering och fortbildning drog den nya terminnen igång igår.

Jag var på Lovisa och började som vanligt tisdagen med att ha förskoleklassen på besök. Nu har vi fått de bilderböcker vi köpt för Kulturrådspengarna och dem ska jag läsa för förskolebarnen, så att de kan vara med och rösta i Bokjuryn. I går började vi med Kotten, Grisen och Lilla vännen, en poetisk kärlekshistoria med ljuvliga bilder. Många av eleverna kände igen Lena Anderssons bilder och figurer sedan tidigare. De noterade att t.ex. Mollan var ute på promenad på en bild.

Idag har jag haft en liten datorintroduktion med 2a och träffat båda ettorna, som har fått höra den engelska folksagen Den Bruna Hönan och vetekornen.