fredag, mars 30, 2007

Påskpyssel och bokprovning

Igår höll Backa påskpysselhalvdag och idag är det påskpyssel på Lovisa.

Vår faddergrupp träffades i 1a´s klassrum på Backa igår. Först gjorde vi små kycklingar av kartong och garn. Det var lite pilligt tyckte en del, men de blev söta när de var klara. I faddergruppen ingår elever från förskoleklassen upp till femman. Femmorna i vår grupp var mycket duktiga på att ta ansvar för de yngre eleverna.

Efter pysslet blev det dags för en saga. Jag plockade fram mitt sagoskrin och ut kom en saga om vad mamma påskhare och hennes ungar råkade ut för en dag i djungeln. Ja, visste ni förresten att påskaharen gör precis som småfåglarna gör på vintern när det inte är påsk? Det är sant, hon flyttar till Afrika. Fast hon hoppar dit, hon flyger inte. Där bor hon i sagornas djungler, där träden är höga som flervångngshus och lianerna tjocka som barnarnarmar. Det är samma djungler där också Fantomen, Tarzan, Bagheera och de andra håller till.

När vi hade suttit stilla så länge var det dags att röra på sig lite, så då gick vi ut på tipsprommenad med frågor om påsken. Ganska kluriga frågor var det. Sedan blev det rast och lunch som vi åt tillsammans med våra faddergrupper.

På eftermiddagen åkta jag till Malmö stadsbibliotek för att vara med på bokprovning. Det var Regionbiblioteket som arrangerade i samarbete med Svenska Barnboksinstitutet (Sbi) för första gången i Malmö. Annars är traditionen med bokprovning lång, i femton år har med hållt på med det i Stockholm.

De trender som spårats upp i 2006 års barnboksutgivning (som f.ö. uppgår till mastiga 1515 titlar, vilket är en liten ökning från 1493 år 2005) är att barndeckaren fortsätter att ta en viktig plats, gärna med ett par som huvudrollsinnehavare. Det syns också en nygammal trend med skildringar av sociala skillnader och sociala problem. Är den politiska barnboken måhända tillbaka? Det finns också påfallande många skilldringar av extemt rika, bratz, som lever ett jetsetliv och strör pengar, champagne och märkeskläder omkring sig. I övrigt så fortsätter mangan att öka, den står för en god del av den ökade utgivningen och japanska håller kvar sin plats som det näst mesta översättningsspråket efter engelskan. Fotobilderboken gör en försiktig återéntre, faction (fakta i skönlitterär form) fortsätter att öka medan faktaboksutgivningen har gått ner, det har kommit ut så mycket som 39 titlar med kristet budskap (+ en med att annat religiöst budskap), fantasy fortsätter att vara en bristvara i kapitelböcker för yngre barn och vi ser förvånansvärt få översättningar från våra nordiska grannländer.

Det är mycket intressant för oss som arbetar hela dagarna med barnlittaratur att få se dessa övergripande trendriktningar. Vi ser ju bara ett litet utsnitt av den totala utgivningen. Vissa trender har man på känn ändå, men överblicken sakanar vi ju. Sbi lovade att komma tillbaka nästa år om de var välkomna och det löftet hoppas jag att de håller! Vill man ha mer barnboksstatistik finns det på Sbi´s hemsida, se länken ovan.

Just nu svävar det stora glänsande såpbubblor över skolgården på Lovisa. Eleverna springer runt och jagar dem under glada skrik. Så kan det också gå till under en påskpysseldag. I eftermiddag blir det Happy.

GLAD PÅSK ÖNSKAR LILLASKOLBIBLIOTEKSBLOGGEN ALLA ELEVER, FÖRÄLDRAR OCH KOLLEGOR!!

onsdag, mars 28, 2007

SMiLE i vårvädret

Igår var Backa- och Lovisas delar av NF1´s SMiLE-grupp på heldag med SMiLE på Orkanen i Malmö. Vi lyssnade på två olika forskare som talade om elevers sätt att lära ur olika synvilnlar. Det var Anders Jacobsson från Malmö högskola och Anders Eklöf från Högskolan i Kristianstad. Mellan passen fick vi också tid för diskussioner i tvärgrupper med de andra deltagarskolorna.

Det är svårt att säga något kort sammanfattande om dagen, det var som sagt två föreläsningar och riktigt fullspäckade sådana också. Tydligt är i alla fall att vi i skolan måste ta hänsyn till att olika elever gynnas av olika lärandesituationer och att vi också måste ta större hänsyn till hur värden runt omkring oss förändras och därmed också elevernas behov av kunskap och sätt att ta till sig kunskap förändras.

Läs mer om SMiLE från den 6 oktober 2006, eller se vad Myndigheten för Skolutveckling skriver om SMiLE, eller vad de sägar på Högskolan i Kristianstad!

Ettorna som kommer i eftermiddag ska få fortsätta med nya bilderböcker. Efter påsk ska alla som vill få rösta i Bokjuryn.

måndag, mars 26, 2007

Almapriset till läsfrämjare!

Förra veckan tillkännagavs pristagaren av Astrid Lindgren Memorial Award, Almapriset. Det är världens finaste och största pris inom barnlitteratur. Tidigare år har priset gått till författare och illustratörer, men i år går det till en organisation, Banco del Libro i Venezuela. Banco del Libro betyder "bokbanken" och är från början en ideell organisation som hjälpte skolelever att byta sina läroböcker. Nu har de vuxit och driver flera typer av uppsökande biblioteksvarksamhet, skolbibliotek, stöder forskning och mycket mer.

Jag hade ett ärende in på en av våra stora barnbokshandlar här i stan dagen då det tillkännagavs och hörde personalen muttra att det var ju tråkigt att det blev en organisation som vann. De hade förberett för skyltning och hoppades på en gratis extra marknasdföringsskjuts och merförsäljning. Tji fick de.

Själv tycker jag att vi här på Backa- och Lovisaskolorna, och alla andra som arbetar med läsfrämjande verksamhet och brinner för barn, böcker och läsning, kan glädjas tillsammans med Banco del Libro. Vi kan också ta åt oss lite av äran, eftersom Almajuryn gör det tydligt att sådant arbete som vi utför, det är värt att prisa!!

Läs mer om Alma här!

fredag, mars 23, 2007

Bokråd m.m. på Lovisa

Det det ut som att våren kanske ändå ska komma nu. Eleverna spelar kula på skolgårdarn både på Lovisa där jag är idag och på Backa.

På fredag är det bokråd som vanlgt. I dag pratde vi böcker i biblioteket. En riktig fullträff var Riktigt viktigt enligt Rosa, som är en lite-allt-möjligt-bok med serier, skämt, pyssel och tester. Den passar inte bara för redan inbitna Rosafans, utan alla kan gilla den. Vår bokrådsmedlem menade att elever från tvåan och uppåt kan läsa den. Man behöver inte läsa allt, utan kan ta det men tycker är roligt och hoppa över resten.

Innan lunch har jag också hunnit bokprata för 4b, som snart ska vandra vidare från vikingatiden till medeltiden. Denna gång var det alltså medeltiden som var temat för bokpratet. Det var flera titlar av Gudrun Wessnert med, några böcker från Hegas, Storcks Rymlingen och Johanssons Riddarsvek. Dessutom så klart Bylocks Solstenen-triologi och Haugers ruggiga Det kom ett skepp till... . Nästa vecka får andra halvan av klassen höra om samma böcker.

torsdag, mars 22, 2007

Författarprojekt

Denna vecka har jag börjat med ett litet projekt kring barnboksförfattare med treorna på Backa. Hittills har ena halvan av både 3a och 3c fått välja en barnboksförfattare att fördjupa sig i.

Urvalet gick till så här:
Först frågar jag vilka svanska barnboksförfattare de känner till. Jag skriver ner alla namn de kommer på. Röd-blåa gruppen från 3c tyckte att det var tråkigt att hålla sig till bara svenska författare, så vi tog med de utländska de kände till också. När gruppen inte kommer på fler, läser jag upp de namn jag skrivit ner och frågar om det är någon av dessa de är nyfikna på och skulle vilja veta mer om. Sedan får de rösta på en författare var, den kommer vi att fördjupa oss i. Vart detta kommer att leda, om det resulterar i en affisch som vi sätter upp i biblioteket, eller om vi gör en tävling för andra på skolan, eller nått annat, det får vi se senare.

Gruppen från 3a valde Martin Widmark och de från 3c valde HC Andersen.

onsdag, mars 21, 2007

En kall onsdag i mars

Hualigen vad kallt det har blivit ute igen!!

Idag har 1a och ic på Backa varit i biblioteket på eftermiddagen, som vanligt. För Ic läste jag Krut Karlssons klump, en bok om pojken Krut, som kallar sig själv Karlsson. Han bor hos sin mamma och där har han sitt rum med alla legobitarna, gosedjuren och smågubbarna. Nu ska mamma jobba någon annanstans i två veckor och Karlsson ska bo hos pappa. Då blir det en klump i Karlssons mage, han vill bo i sitt eget rum.

Ett uthålligt gäng lyssnade på Mitt andra liv av Amanda Eriksson också, medan resten av halvklassen läste själva.

1a lyssnade på Pija Lindenbaums helt geniala Lill-Zlatan och morbror raring. Lindenbaum är en av mina personliga författar- och illustratörsfavoriter. Hon är ju mest känd för böckerna om Gittan, men hon har flera andra guldkorn på sin meritlista. Har ni inte läst den lite mindre kända Glossas café, så gör det omedelbart!

I Lill-Zlatan och morbror raring får vi möta Ella, vars favoritmorbror Tommy kallar henne för Lill-Zlatan. Det är ett svartsjukedrama av stora mått, där Ella tar till alla möjliga fula trix för att freda sitt förhållande med Tommy mot inkräktaren Steve. Det är djupt mänsklig historia som utspelar sig på flera plan med hjälp av exakta ordval och små underfundiga detaljer i bilderna.

tisdag, mars 20, 2007

Konferensen blev en framgång!

...om jag får säga det själv! Ca 30 deltagare plus talare samlades i Backas bibliotek på fredagsmorgonen. Vi började med kaffe och frukt. Efter det var det dags för Maud Hell från Skolbiblitek Syd och Vikingaskolan att hälsa välkomna, följd av mig som berättade om verksamheten på Backa och Lovisa.

Innan lunch hann vi också lyssna på Kalle Güettler, som berättade om sina tankar kring vad som gör böcker lättlästa och vilken sorts lättlästa böcker han vill skriva. Hans författarskap bottnar mycket i de egna erfarneheterna som lärare och bibliotekspedagog. En viktig inspirationskälla visade sig också vara Kirkegaards Gummitarzan.

Till lunchen, som intogs kring småbord i biblioteket, fick vi baguetter från en välkänd charkuteributik här i Lund.

Efter lunch berättade en representant från Hegas förlag (som bl.a. ger ut Güettler) om lättläst litteratur i allmänhet och om förlagets tankar kring de böcker de ger ut.

Sedan var det dags för kaffe och till kaffet bjöd deltagarna på sina egna boktips. Simonette Schwarts berättade om de böcker hon givit ut på LL-förlaget.

Sist på dagen kom en representant från Centrum för lättläst och talade om vad de arbetar med, presenterade delar av deras utgivning och berättade en hel del om läsning och läskunnighet i stort.

För att citera min kollega på Fäladsgården så kan man sammanfattningsvis säga att:


"Det var en lagom blandning av fakta kring lättläst, läs- skrivsvårigheter och så bra boktips från förlagen och kollegorna. Jag är jättenöjd!"

onsdag, mars 14, 2007

Planerar för konferens

Denna vecka är Lilla skolbiblioteksbloggen lite åsidosatt, eftersom jag är i full färd med att arrangera en heldagskonferens om lättläst litteratur på Backaskolan. Detta sker i Skolbibliotek Syds regi. Syd är en förening för främjandet av skolbiblioteksverksamhet och som bl.a. verkar för utbildning på området och ökad kontakt mellan skolbiblioteksutövare. Det var av Syd jag förra året fick ett stipendium för att åka till Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg. Nu är vi stolta och glada över att på Backaskolan få vara värdar för denna spännande tillställning, som genomförs i samarbete med Hegas förlag och Centrum för lättläst. Det kommer deltagare så långt i från som Kungsbacka och Växjö och på programmet finns bl.a. författarna Kalle Güettler och Simonette Schwartz.

Jag återkommer naturligtvis med en rapport om dagen senare!

måndag, mars 12, 2007

Bokjuryröstningen är i full gång

Nu är de flesta klasser i gång med att rösta i Bokjuryn. I år röstar vi direkt på nätet via Barnens Biblioteks hemsida. Det tar lite tid, med bara två datorer i biblioteket, att hinna igenom en hel klass. Men vi har hela mars och april på oss, så alla som vill rösta kommer att hinna.

Men just nu är det väl ingen som känner att de har tid att sitta inne framför en dator...Nej, ut i det vackra vädret med er!

fredag, mars 09, 2007

Oj, fredag igen!

Ja, hur gick det till?

I dag har vi haft bokprat med bokrådet. Om man vill se vilka böcker som presenterades i vilka klasser kan man se på Bokrådets Wiki.

En alm fälldes i labyrinten på Lovisaskolan idag. Mitt på 10-rasten kom de och gav sig på trädet, utan att först ha kollat om det var fåglar i holken. "Nä, det är inga fåglar där så här tidigt!" sa de och rev igång motorsågen. Några barn hade sett fåglar där. Hoppas att de bara var där och rekade!! De flesta tyckte trots oro för fåglar att det var spännande med trädfällning.

4d var idag både trötta och hungriga på sin bibliotekslektion. Det var den andra gruppens tur att få en genomgång av Ne.se, en av de bataldatabaser som Lunds kommun köper in gemensamt till sina skolor. Man hittar alla databaserna under "Allmänna sökvägar" på Luska, men de är givietvis bara sökbara från skolans datorer.

Angående mitt inlägg om Tusen och en Natt igår, så verkar det som om Sagohuset inte spelar fler öppna föreställningar nu i vår... Tyvärr. Men den kanske kommer igen till hösten??

torsdag, mars 08, 2007

Teatertips!

Om man funderar på att göra något trevligt med sina barn i helgen, kan man alltid besöka Teater Sagohuset och se Tusen och en natt, en färgsprakande och medryckande saga om kungen som fick lära sig till mattvävare för att få sin brud, ett kunnande som visar sig livsavgörande för honom senare...

tisdag, mars 06, 2007

Fler böcker om barn i världen

I serien "Ung verklighet, som jag omnämnde förra måndagen, har vi nu fått in två böcker till: Föräldralös på grund av AIDS: att överleva Sydafrikas AIDS-epidemi och Barnarbetaren: Jobb istället för skola. Även i dessa böckerna får vi följa ett barns berättelse paralellt med faktatexter. Det är sant dramatiska berättelser, som gör verkligt svårbegripliga saker möjliga att förstå. Både barn och vuxna kan lära sig mycket av dem.

Idag får f-klassen på Lovisa höra Per Gustavssons När prinsessor fyller år. En mycket underfundig och underhållande bilderbok. Vi gillade den allihopa.

fredag, mars 02, 2007

Fredag och NE med fyrorna mm

Idag har bokrådet haft besök från Litteralund. Det var en liten skara -tre elever från 4b- (en har flyttat, en var sjuk), som fick komma med åsikter och förslag om innehållet i årets upplaga av Lunds egen littaraturfestival för barn och unga. Jag tycker att det är jättebra att de ansvariga för Litteralund gör denna satsning att gå ut på skolor och prata med elever. Det kommer att leda till att fler känner att festivalen berör dem och att fler blir delaktiga. Idag kom förslag på flera författarbesök: Colfer, Horowitz, Trenter och andra aktiviteter som skrivartävlingar och "bokträd" med boktips. Två av dessa eleverna hade besökt festivalen redan förra året, så de visste vad det handlade om.

Senare på dagen hade jag 4b i informationssökning. Vi tittade tillsammans på NE.se, en av de databaser som skolorna i Lund abonnerar på gemensamt. Vi har gjort en gemensam ingång till dem på Luska, under "Allmänna sökvägar", så att det ska vara lätt för eleverna att hitta dit och så att alla sökingångar finns samlade på ett ställe.

På måndag har vi utvecklingsdag på NF1. Då ska bl.a. jag och de andra från SMiLE-gruppen på Backa-Lovisa berätta lite om vad som händer i SMiLE. På Fäladsgården informerar SMiLE-arna där.

torsdag, mars 01, 2007

Lärarstuderande på besök

I tisdags hade jag besök av en av våra läsrarstuderande i biblioteket på Lovisa. Hon var med när förskoleklassen kom och hörde Adbåges fina bilderbok Hämta Joel. Dessutom var hon förberedd till tänderna med frågor om vår skolbiblioteksverksamhet. Denna studenten läser på högskolan i Kristianstad och ska återkomma på en längre praktik senare. Då kanske vi kommer att göra någonting i hop, enades vi om.

Idag kom en av de lärarstuderande på Backa in på 3c´s bibliotekslektion. Det här var en student från Malmös högskola och hon hade också fått uppgifter från skolan att undersöka hur skolan arbetade med sitt skolbibliotek.

Från skolblioteksvärlden är vi otroligt glada att lärarhögskolorna uppmärksammar oss och inkluderar biblioteket som en naturlig del av utbildningen. Själv är jag för ny inom den här branchen för att kunna säga att detta är något nytt. Jag har dock aldrig tidigare under mina dryga två år här haft en lärarstudent som varit så väl förberedd för en undersökande uppgift i skolbiblioteket som den ovannämnda eleven från Kristianstads högskola, så jag skickar ett litet "Hurra! Fortsätt så!" till dem. Kan det ha något att göra med att högskolan i Kristianstad är engagerat i SMiLE, som NF1 också är, undrar jag??