måndag, juni 25, 2007

Sista arbetsveckan

Nu är det en vecka kvar innan skolbibliotekarien får sommarlov. Den tiden använder jag till att skriva verksamhetsberättelse, utrusta och lägga in nya (och en del gamla) böcker i katalogen, planera inför hösten, gallra lite gamla böcker ur hyllorna, träffa andra skolbibliotekarier och städa efter det avslutade läsåret. Jag hade också tänkt hinna lägga lite tid på min Luska-sida, "Länkar för yngre elever".

Det är ödsligt och lite långtråkigt i biblan utan eleverna, men skönt ändå att få allt som måste göras gjort i lugn och ro. Jag är tillbaka igen lite innan lärarna, den 15 augusti närmare bestämt.

Ha en skön sommar, vi hörs till hösten!

torsdag, juni 21, 2007

Boktips inför sommarboksläsning

Innan Lilla skolbiblioteksbloggen tar sommarlov, kommer här några somriga lästips.

Att resa och läsa om platserna man reser till ger resan en extra dimension. För de som ska resa i Sverige har jag redan rekomenderat Gustavssons Sägenresan, se mitt inlägg om den tidigare i vår. Men det finns fler förslag för sverigeresenären! För den som ska till Stockholm rekommenderar jag Jaenssons nya bok Hjärnsläpp, som är en både rolig och allvarlig historia i tydlig stockholsmiljö, närmare bestämt söder. Jenny, bokens huvudperson, råkar byta kropp med sin pappa och blir tvungen att ta hand om hans jobb, som chef på tidningen SoFo. Jennys pappa å sin sida måste gå till skolan och försöka hänga med vad gäller det senaste innom dokusopor och schlager. Jaenssom har tidigare skrivit böckerna om Buller, också de med en uppenhar stockhomsförankring.

Ska man inte så långt som till Stockholm, utan håller sig här i Skåne, han man läsa Sandéns Spökskeppet, nummer fem i hans serie om Petrinideckarna. Här utspelar sig under en påsklovsvecka på Österlen ett spännande äventyr med spökskepp och smuggling. Den allra senaste Petrinideckaren, nummer nio, utspelar sig också på Österlen. Nu är det däremot sommar och Peter och Petra besöker bland annat Kiviks marknad. Piraterna heter boken, som inte verkar finnas på Folkbiblioteken i Lund ännu, men säkert i bokhandeln.

Kvar på Österlen befinner vi oss i Åkerbloms Katten och Draken, som handler om Anna som spenderar sommarlovet i det lilla samhället Brantinge (Brantevik, kanske?). Här dras hon in i ett mysterium med trädgårdstomtar, mopedungdomar och hotbrev.

Åker man längre norröver än till Stockholm och vill läsa en mysteriebok, kan man välja Lundberg-Hahns Det glömda guldet, som ingår i hennes deckarserie om Kajsa. Här är Kajsa på besök hos släktingar i Norrland och börjar utforska en gamal nedlagd gruva.

Två hela serier som utspelar sig i Norrland ärMankells Hunden som sprang mot en stjärna som förtsättes av tre böcker, samt Herberts serie om Stall Norrsken, där den första av hittlills fyra böcker heter Eldens gåva. Dessa böcker är en hybrid mellan häst- mysterie-fantasy och serie i mangastil. Därför lämpar de sig kanske dåligt för högläsning, men är ett spännande allternativ om man vill läsa något annorlunda.

Slutligen några tips för utlandsresenärer: Grekland: Nilsson-Brännström, Taziki och Farsan, Oskarsson, Vulkanexpeditionen, Samzelius, Hjältar och monster på himlavalvet eller Melberg, Sagornas öar. Spanien: Lundberg-Hahn, Falska ansikten, Italien (Venedig): Wessnert, Nunnorna och Hönsen, Funke Tjuvarnas herre eller Hofman, Maskernas stad. Slutligen Bornholm: Harild, De underjordiska och Vägen till Kungadjupet.

söndag, juni 17, 2007

Vilken regnig avslutning det blev!

Det sämsta skolavslutningsvädret på i alla fall sex år hade vi i fredags. På Backa panikflyttade hala avslutningan till Fäladshallen och på Lovisa fick både elever och föräldrar plats i musik- och bildsalen. Värre var det på Palettskolan - var det någon som såg den roliga bilden i lördagens Sydsvenskan? Den verkar tyvärr inte finnas på nätet, så ni får leta upp den gamla blaskan och kika!

Själv var jag med på Lovisa, där jag även tog chansen att tillsammans med en före detta bokrådselev tipsa en sista gång om Sommarboksutmaningen och även visa upp pokalen (som man också kan beskåda på bild nedan, i händerna på en elev från förra årets vinnarklass, 5a på Backa).

tisdag, juni 12, 2007

Monster i värmeböljan

Biblioteket på Lovisa är inte anpassat för den typen av temperaturer som råder nu. Det blir varmt och kvavt. På Backa har jag det mycket bättre, det håller sig förhållandevis svalt förutom uppe på balkongen. Men idag är jag på Lovisa och svettas!

Jag har precis haft f-klassen här. De fick höra sagan om Pappa Björn och hans busiga björnungar. I den ursprungliga sagan möter Pappa Björn en kråka, en varg och en hare när han är ute och letar efter en barnvakt åt sina busiga ungar. Kråkan och vargen visar sig ha helt fel idéer om hur man passar barn, men haren får till slut jobbet, mot en lön av tre honungskakor om dagen. Nu hade jag hittat några mycket fina små fingerdocksgummimonster i den roliga prylaffären på hörnet när jag sist besökte Bergmanstrasse i Berlin. Alltså fick Pappa Björn i stället träffa Gula monster, Röda monster och till sist Gröna monster. Det blev ett trevligt sätt att avsluta detta läsårs tisdagmornar med förskoleklassen. Jag hoppas vi får träffas mycket nästa år också, när de är ettor.

fredag, juni 08, 2007

Sista bokpratet på Lovisa idag och lite om Sommarboksutmaningen

Ja, idag gör bokrådet ut på sitt sista bokprat för terminen, till och med för läsåret. Vi ska försöka få med så många böcker som möjligt och kommer att besöka både tvåor, treor och fyror.


Oj, nu blev jag avbruten av en brandövning... Kan rapportera att eleverna skötte sig exemplariskt, gick lungt ut till uppsamlingsplatsen där de ställde sig ordentilgt på led!

Påminner än en gång om Sommarboksutmaningen. Det hänger ju lite på er föräldrar, i synnerhet när det gäller de yngre eleverna, att hjälpa dem att komma iväg till Folkbiblioteket. Den åtråvärda vandringspokalen som syns i bild till höger har stått utställd i Backas bibliotek ett par veckor. Nu har jag flyttat den till Lovisa, så att eleverna där ska få chansen att se den innan skolan slutar.

En annan sak som föräldrar gärna kan hjälpa sina barn med är att se efter hemma om det finns böcker som tillhör skolan. Allt ska ju in innan sommarlovet. Särskilt ni som har barn som slutar på Backa/Lovisa kan ta en extra titt. Eftersom vi bytte biblioteksdatasystem förra året kan det finnas böcker som hamnat på villovägar och inte syns i vårt nuvarande system. Skulle man råka lämna en bok här som tillhör Folkbiblioteket eller tvärt om råka lämna en bok till Folkbiblioteket som tillhör skolan, så kan man vara lugn för att den hamnar rätt till slut ändå. Jag har ett mycket gott samarbete med biblioteket på Fäladsgården och vi skickar ofta böcker mellan oss!

tisdag, juni 05, 2007

Resultatet från Bokjuryn

Nu har jag presenterar resultatet från Bokjuryomröstningen på Backa-Lovisa. Det jämte resultaten från Lund som helhet och landet som helhet kan man se i biblioteken, där det sitter anslag. Men så här blev det i alla fall hos oss:

7-9 år:
1. Guldmysteriet av Martin Widmark

2. Spökaffären av Martin Widmark, Saffransmysteriet av Martin Widmark och Om jag bara inte råkat köpa ett marsvin av Ingelin Angerborn

3. Antikvariat Blå Spegeln av Martin Widmark

10-13 år:
1. Du och jag och hela världen (Livet enligt Rosa) av Måns Gahrton och Johan Unenge

2. Vargbröder 2 – Havets fångar av Michelle Paver

3. Midnattsstjärnan av Mårten Sandén, Svikarboken av Lin Hallberg och
Akimbo och elefanterna av Alexander McCall Smith

Som vanligt har jag lottat ut böcker bland de elever som varit med och röstat, två elever från Lovisa och fyra från Backa får vars en bok. Jag meddelar vinnarna när de kommer med sin klass till biblioteket

fredag, juni 01, 2007

Bara två veckor kvar!

Så här på dagen två veckor innan skolavslutningen vill jag påminna alla: elever, föräldrar och pedagoger, om att alla böcker ska in till biblioteket inför sommarlovet. Detta för att jag ska få ett tillfälle till total översyn, kunna gallra, laga och se över inköpsbehov. Under sommaren hänvisar vi som vanligt våra elever till våra fantastiska Folkbibliotek, där man håller öppet hela sommaren. Här finns en länk till Folkbiblioteken i Lunds sida med öppettider!

Alla lärare kommer att få listor på sin klass' lån mot slutet på nästa vecka (de lärare som har avgångsklasser har redan fått). Jag kommer också att under nästa vecka dela ut reklamlappar för Sommarboken. Gör gärna lite extra reklam i klasserna för Sommarboksutmaningen. Och vill du läsa med om Sommarboksutmaningen, klicka här!

Den gångna veckan har jag varit på flera utbildningstillfällen. Det pågår just nu en "Greencard-certifiering" för webbredaktörer på lund.se och den ges i fyra halvdagar. Jag har nu hunnit med alla fyra stegen och kommer nu att kunna arbeta de två sista veckorna på skolorna i lung och ro, vilket ska bli skönt.