tisdag, september 25, 2007

Allt blir inte alltid som man tänkt sig...

Eller hur?! Och ibland blir det bättre och ibland sämre och ibland kvittar det lika. Förskoleklass a kom nu inte i fredags, de kommer på fredag i stället och sista gruppen nästa veckan. Sedan gör vi samma sak med fc, så att de eleverna också får en liten biblioteksintroduktion.

Idag är de tisdag och jag har haft förskoleklass b, halva gruppen, i biblioteket på Lovisa. De kommer en timme innan lunch för att läsa, bli lästa eller berättade för och titta i tidningar och böcker. Eftersom det här var denna gruppens allra första gång i skolbiblioteket, blev det mycket frågor och prat om skolbibliotek och andra bibliotek. Sedan läste vi Var växer pepparn? av Birgitte Raab.

Denna vecka kommer jag att göra den sista sammanräknigen för Sommarboksutmaningen. Vinnaren kommer alltså att koras nästa vecka!

Jag håller också på att skriva en artikel om denna superbra tävlig till Skolbiblitek Syds medlemstidning.

fredag, september 21, 2007

Fräsig fredag

Pustar nu ut efter min intensiva inledning på dagen. Fredagsmornarna har jag läsmorgon, bokråd, 2a och lånetid för fyror och femmor, allt detta i rask följd mellan 7.30 och 10.30.

Bokrådet på Backa gör sig redo för sitt första bokprat, det blir på fredag i nästa vecka. Vilka böcker som kommer upp kan man läsa på www.bokradet.wikispaces.com, under "Kommande bokprat, Backaskolan".

I eftermiddag kommer en andra grupp från f a hit, det blir samma program som förra fredagen.

torsdag, september 20, 2007

Backadagen idag!

Idag är det Backadagen och biblioteket håller öppet till kl 18.00, ifall elever vill besöka det med sina föräldrar under eftermiddagen.

Det blir i övrigt loppis, café, fotbollsturnering, Kul-på-kulgränden-special med mera.

Jag ändrar mig när det gäller Mosca Mye och de bannlysta böckerna, som jag nu har läst ut. Den var väldigt spännande. Läser man den för sina egna barn kan den nog funka från tio år, men läser man den för sin klass, så skulle jag rekommendera den från årskurs fem. Den innehåller en hel del komplicerade skeenden och resonemang (och lite våld, blod och död), men kan å andra sidan säkert ge upphov till intressanta disskussioner om stadsskick, demokrati och yttrandefrihet.

måndag, september 17, 2007

400% ökning i skolbiblioteket på Backa!

Till läsmorgonen i fredags kom det faktisk några elever! Först kom två tjejer. Vi slog oss ner med vars en kopp te och läste ett kapitel ur Lindströms Råttans skelett. Efter ett tag dök det upp två killar, som smög sig in för att lyssna de med. Från noll till fyra, en ökning på 400%!!


Efter läsmorgonen var det tid för bokrådet. Det fanns lite te kvar till dem också (här på NF1 hör te och skolbibliotek ihop som ler och långhalm). Vi pratade om bokpratarteknik och jag tipsade dem om att gå in och titta på bokradet.wikispaces.com. Där står när mötena är, när vi ska bokprata och vilka böcker.


Idag har de första två grupperna ettor fått titta på Aja-baja-lådan. Treorna har tittat på bildspel om läsning. Det är bilder på läsande människor, barn och vuxna, i olika situationer och på olika plaster. Det gör vi för att få igång en diskussion om var man läser och på så sätt synligggöra läsandet och ge eleverna läsande förebilder.


Läser just nu: Mosca Mye och de bannlysta böckerna av Hardinge. Den är mycket spännande, med en handling förlagd i ett mytiskt land där stadsskicket sedan åratal är i oordning och upplösning. En maktkamp pågår mellan olika intressegrupper och gillen. Huvudpersonen Mosca, som har slagit följe med skojaren, diktaren och spionen Clent, hamnar mitt i detta farliga spel tillsammans med sin enda vän, gåsen Saracen. Hon är inte precis någon liten duvunge och har ingenting emot att vara i hetluften. Boken har ett minst sagt mycket målande språk och jag tror att den är utmärkt högläsning för treor och uppåt. Men än har jag inte läst ut den, så jag kanske ändrar mig...

fredag, september 14, 2007

Besök av förskoleklassen

Idag har en liten grupp från förskoleklass a varit hos mig i biblioteket på Backaskolan. Det var första gången de var inne i ett så litet bibliotek! De hade gått förbi fönstren och vinkat åt mig tidigare i veckan, men nu kom de alltså in.

Jag hade tagit fram mitt Sagoskrin, ett vackert snidat skrin ifrån Indien, som jag har fått i gåva av en vis gamal man, som kommer från Indien han med. När man spelar lite för det skrinet, så kommer det ut sagor ur det. Men idag ville det inte riktigt, utan krånglade och tjatade om någonting med "påsen, påsen". jag förstod ingenting, men som tur var såg barnen att det hängde en påse på ett dörrhandtag i närheten. Och det var naturligtvis så, att Sagoskrinet ville att jag skulle berätta den sagan som fanns i den påsen. Och det var ju sagan om pannkakan, det!
(fotot av pannkakan är taget av Frankie Roberto)

Efter sagan fick barnen läsa själva eller för varandra och titta i böcker. Det blev en mycket mysig stund.

onsdag, september 12, 2007

Boktips för stora!

Tänk er Brittiska krigsmakten vid tiden för Napoleonkrigen. Tänk er att förutom flottan och markstridstrupper, så finns det även en flygdivision, en flygdivison bestående av drakar! I den underbara Hans Majestäts Drake av debutanten Naomi Novik får vi möta den lite stela, mycket formella sjökaptenen, som erövrar ett drakägg vid en drabbning till havs och sedan råkar bli den som drakungen knyter ann till. Detta leder till att han måste lämna flottan för flygkåren, en avdelning av krigsmakten som inte har så gott rykte. Han är dock helt inställd på att göra vad som krävs av honom och att göra sin plikt för sitt land. Men är hans drake, Temeraire, en ovanligt intelligent drake, det? När jag skriver "ett boktips för stora" menar jag att denna boken passar bättre för föräldrar än för våra elever här på skolan. Den är lite "Jane Austen goes fantasy". Fantastiskt kul läsning!

tisdag, september 11, 2007

Lovisa, friluftsdag och mera

Idag har de äldre elevernapå Lovisa friidrottsdag och de yngre är på utflykt, så det har varit lite trist och öde på skolan under förmiddagen. Jag har i gengäld hunnit lägga in en massa böcker i katalogen, vilket är bra att få undan.

I morgon har jag den sista av de sammanlagt sex grupperna förstaklassare på ett första biblioteksbesök. Under detta första besök pratar vi en del om vad man får göra i biblioteket. Det är ungefär samma saker som i klassrummet: gå, prata, läsa, titta i böcker. Man får dessutom låna böcker i biblioteket. Vi pratar också om vad ett skolbibliotek är, vem det är till för, vad som är skillnaden mot ett folkbibliotek. Dessutom berättar jag vilka olika sorters böcker vi har i biblioteket, både faktaböcker och skönlittaratur och lite om hur och var de olika böckerna står.

Vid nästa besök är det dags för Aja-Baja-lådan. Fråga gärna era barn om den, när de varit i skolbibliteket nästa vecka!

När eleverna börjar ettan får de automatiskt egna lånekonton. För de som har lånekonton sedan innan på folkbiblioteken, blir det ett gemensamt konto för bägge systemen. Detta innebär att om man som låntagare går in på sitt konto hemifrån (med lånekortsnummer och pinkod), kommer man att se alla lån man har i Lunds kommun. Det står också på vilket ställe man lånat boken (Backa, Lovisa, Fäladsgården och så vidare). Lånetiden på skolan är precis som på folkbiblioteken fyra veckor, men vi tycker att det är viktigare att eleverna hinner läsa klart sin bok än att den kommer tillbaka i tid.

Nu har de nya kontona tyvärr inte kommit ännu, vi väntar på att någon ska köra ett script någonstans och det har vi nu gjort sedan terminen började... Tills vidare skriver jag upp alla nya elevers lån och hoppas att det inte ska dröja för länge till.

fredag, september 07, 2007

Tidigt fredag morgon

Idag drar jag igång en av höstens nyheter -högläsningsmorgonen för fyror och femmor som jag skrivit om tidigare. Succén är inte omedelbar, kan jag säga (eftersom jag sitter och skriver nu istället för att läsa högt). Ingen har dykt upp hittills... Ja vi får väl se vad som händer framöver.

Lite senare idag drar vi också igån Backaskolans bokråd -äntligen!! Lovisas kom igång för terminen i onsdags. Jag hade tre "nyisar", förväntansfulla elever från fyran, och tre rutinerade från femman. Dessutom två överliggare från förra terminens bokråd, som hade några böcker kvar som de inte hann läsa innan sommarlovet. Det är de två som bokpratar nästa vecka, det nya bokrådet kommer att vara redo för bokprat först vecka 38. Som vanligt kan man läsa vilka böcker som kommer upp på bokrådets wiki, http://bokradet.wikispaces.com/. Jag kommer att lägga ut de aktuelle titlarna under dagen.

Kul länkar:
Hittade några länkar som är läsvärda eller bara roliga att titta på. Först en blogg som handlar om barn- och ungdomslittaratur, Bokfreak kallar de sig och tar upp både tonårsböcker och böcker för yngre. Jag fick meddetsamma ett gott intryck eftersom de hyllade Hedvig-böckerna, som jag också älskar.

Sedan en liten sak att titta på, bara. Klicka här så kommer du till en sida med fina posters som gör reklam för bibliotek. Urläckra, eller hur? Skulle gärna kunna tänka mig några att sätta upp i mina biblor!!

måndag, september 03, 2007

Läst något bra i sommar?

Själv har jag läst massor, mer än jag kan komma ihåg, en rikrig läsfest her det varit. Vi inledde sommaren med att festa på Nilssons Hedvig och sommaren med Steken, den senaste boken om yrvädret Hedvig som bor mitt i tjotahejti granne med ingen och som har ett stort hjärta och väldigt grubblande hjärna och en viss förmåga att hamna i trubbel. Den läste jag högt för mina döttrar, 7 och 10 år och båda gillade den lika mycket som jag.


Jag har också läst en del av de nyinkomna böckerna på biblioteket, däribland senaste Tracy Beaker-boken, Tracy Beaker i huvudrollen som trots att den har kommit ut som nummer tre faktiskt är nummer två i läsordning, den kommer alltså innan Tracy Beaker, skolans bästa elev. Det var en härlig berättelsa i sann Wilson-anda där Tracy som vanligt slår knut på sig själv och alla andra för att få träffa sin mamma.


Två till fortsättningsböcker kom också in precis innan sommaren, Harilds Vägen till Kungdjupet som är fortsättningen på De underjordiska där Emmy och Fredfik återigen kommer till Bornholm och får kontakt med det underjordiska folket. Och Lillestes senaste i serien om Tommy och Flisen, Fixa pengar annars. Precis osm föregångarna är detta en ganska rå historia. Här handlar det om hur barn utövar utpressning mot varandra och att det kan krävas mod för att bryta en ond kedja.