måndag, oktober 29, 2007

Nylitteralundad och omtumlad!

Nu är Litteralund över. Denna helt unika och oerhört lyxiga och proffsiga satsning, som vi här i Lunds kommun kan uppleva på hemmaplan, är avslutad.

På tredje året verkar det som om festivalen har funnit sin form, som en fyrdelad raket rakt upp i littaraturhimlen!

På Backa och Lovisa var det femmorna som "drog vinstlotten" och fick träffa en författare, Gull Åkerblom, läs lite om det precis nedan. Det var en del av littaralunds första del, skolprogrammet. Den andra delen är två dagars fullspeckat semenarieprogram för vuxna. Vi som var där kunde åtnjuta bland annat workshop med Rum för barn från Kulturhuset i Stockholm, en mycket intressant föreläsning från LesArt i Berlin, flera författare i internationell toppklass, såsom Niki Daly, Randa Abdel Fattah och Pija Lindenbaum, musik av och med Georg Ridel och mycket, mycket mer! jag är själv uppfylld och upplyft och mycket mycket tacksam mot dem som anordnat det här!

Tredje delen var ungdomsprogrammet som gick av stapeln på fredagskvällen och fjärde och avslutande delen var den stora barn- och familjedagen i lördags, då Stadshallen, Stortorget och lite däromkring sjöd av aktiviteter för alla som ville komma dit. Själv stod jag med glitter upp till armbågarna "Pyssellunden" där jag och skolbibliotekarien på Fäladsgården och en barnbibliotekarie från Stadsbiblioteket gjorde trollspön med 200 barn.

En hel vecka för barn, litteratur och läsning, fantastiskat, va!??!!
foto: cesarastudillo

onsdag, oktober 24, 2007

Läser just nu...

...bland annat Foleys senaste Habibbok: På farligt vatten. Den är chockrolig, ju!

Annars så pågår Littaralund för fullt. Igår var alla Backa och Lovisas femmor och träffade barn- och ungdomsboksförfattaren Gull Åkerblom på stadsbiblioteket. Hon berättade om sin böcker och sitt författarskap och fick massvis med frågor. Många frågade om hur man gör om man vill ge ut en bok, vart man skickar sitt manus, hur man gör när man skriver, varifrån man får sina idéer. Vem som bestämmer och varför en bok heter som den gör och vem som bestämmer omslag, bilder och så vidare. Och eleverna fick svar på sina frågor. Gull berättade och ritade och visade sina böcker. Efter andra klassen upptäckte vi att någon hade varit klyftig nog att lägga fram en permanent penna på whiteboardlisten, så när det var dags för tredje gänget "slapp" Gull rita, eftersom vi inte hade kunnat sudda...

Trots denna lilla fadäs var det en jättebra dag. På torsdag och fredag befinner jag mig på Grand, där det blir massor av intressanta semenarier för vuxna om barn- och ungdomslittaratur.

fredag, oktober 19, 2007

Nästa vecka är det littaralund!!!

GLÖM INTE!!
Programmet finns på www.litteralund.se - eller att hämta i biblioteket. För våra elevers del blir det författarträff med Gull Åkerblom på tisdagen. På fredags kvällen är program för unga och på lördag i nästa vecka är den stora barn- och familjedagen.
MISSA INTE DET!!

Tre boktips!

Idag har Backas Bokråd sammanträtt i biblioteket. Lite omstöpningar har det blivit i gruppen, ett par har hoppat av och ett par nya har tillkommit. Jag tror att det är naturligt när man startar något nytt, att det är svårt för eleverna att veta vad de ger sig in i. En viktig sak med Bokrådet är att det ska vara frivilligt, inget extratvång från skolan, ytan en lyx, en ynnest, att man får förstatjing på alla nya böcker. Läs med om vilka böcker som är på gång på http://bokradet.wikispaces.com/.
Och så till boktipsen! En av mina senast lästa böcker är Somper, Havets demoner, första boken i serien "Vampyrater". Det är historen om syskonen Grace och Connor, som blir föräldralösa vid faderns död. På flykt undan olika väldigt oattraktiva alternativa fosterhem, förliser deras båt och de skiljs åt. Connor hamnar på ett piratskepp och finner sig ganska snabbt tillrätta i den rättframma och goa kamratskapen ombord. Men var har egentilgen Grace hamnat? Vad är det för ett öde skepp där de flesta verkar jobba nattskift? Och varför hålls hon inlåst? Och ska de bägge syskonen hitta varandra igen? Lagom ruskig läsning för våra lite äldre elever eller deras föräldrar.
I Botilda Bengtsson och den där Sofie (Lilian Edvall) får vi för andra gången stifta bekantskap med Botilda, som försöker få livet som varannanveckasbarn att gå ihop. Hon hoppas ännu på att mamma och pappa ska kunna återförenas, kanske kan kärlekspulvret hon fått av bästisen Marja-Liisa hjälpa? Men så dyker den där Sofie, med sina konstiga flätor, upp hemma hos pappa. Hur ska Botlida hantera det här? Det är en behändig liten kapitelbok, att läsa själv eller högt. Hemma hos mig var vi tvungna att sträckläsa den på en enda kväll, eftersom vi ville veta hur det skulle gå...
Och i gårkväll läste jag nya boken om Kalle Skavank, Ugglor i Bagarmossen av Petrus Dahlin. Det är en trivsam liten deckarhistoria med biblioteksanknytning, även den lätt att läsa själv, men trevlig också att läsa högt.

måndag, oktober 15, 2007

Strålande höstmåndag!

När vädret är såhär är det lätt att påstå att hösten är den bästa årstiden!

Idag har ettorna (1a och 1c, det två första grupperna) varit här och hämtat sina bokmärken. Jag plockade också fram Sagoskrinet och berättade en saga ur det. Det var sagan om gumman, pojken, bocken och ärtåkern. Den är rolig. I synnerhet om man låter djuren och pojken böla och lipa riktigt ordentligt. Jag låter pojken gråta så han hickar och knappt kan säga "Jag gråter för att jag inte kan få ut bocken ur mors ärtåker!!".

3a var också här. De var lite besvikna över sin sjätteplacering i Sommarboksutmaningen. Men det tycker jag att de inte borde vara, nummer sex av totalt 13 deltagande klasser är inte det sämsta. Övrig resultat är:


1:a plats: 4b
2:a plats: 5b
3:e plats: 3b
4:e plats: 2c
5:e plats: 4c
6:e plats: 3a
7:e plats: 2a
8: plats: 3c
9:e plats: 5a
10:e plats: 2b
Nu är det bara en vecka kvar till Litteralund! Kolla in programmet på litteralund.se

fredag, oktober 12, 2007

Det finns fler som bloggar om skolbibliotek...

...en som jag läser då och då är Skolbibblan. Kolla in den!

Ensam morgon i biblan

Imorse höll jag en ensam liten läsmorgon i biblioteket (jag läste min e-post för mig själv). Vid lite över åtta skramlade det in ett par unga herrar och undrade när jag skulle börja läsa...

Det är kvart i åtta som högläsningsmorgonen för femmorna börjar. Då serveras det te, sedan läser jag högt en stund. Hoppas att det kommer någon nästa vecka!

Bokrådet på Backa har varit ute idag. Det blev bokprat i 1a, 2a och 3a. Vill man veta vilka böcker som togs upp, titta på Bokrådets Wiki.

onsdag, oktober 10, 2007

Linné med mera


Igår rullade vårt linnétema vidare på Lovisa. Ungefär så här såg det ut:















Idag har Lovisas ettor varit här. Den första gruppen fick göra bokmärken, så att de lättare kan vara rädda om våra gemensamma böcker. I eftermiddag blir det besöka av treorna, då ska andra gruppen få se bildspelet om läsning (läs här några rader jag skrev om detta i augusti i fjol)och sedan, sist i dag, blir det bokrådsmöte i biblioteket.

måndag, oktober 08, 2007

Veckan som gått och den som kommer!

"Kan det inte bara vara en vanlig vecka!" sa en kollega i personalrummet häromdagen. För visst är det kul med "hela skolan vandrar", intressant med utblidningsdagar och teman, men ibland läntar man tillbaka till rutinen.

Förra veckan var defenitivt ingen vanlig vecka. Två heldagar gick åt till fortbildning (SMiLE och MångaSMiLE) och dessutom hade vi stort barn- och skolmöte på Skolbibliotekscentralen. Allt detta var intressant och viktigt, men det bryter rutinen och försinkar allt annat man vill göra. Trots detta hann vi med en del ändå. Backas bokråd hade till exempel möte. Vilka böcker vi pratade om och vilka klasser de ska bokpratas i kan man se på Bokrådets sida.

Denna vecka verkar dock bli lungn. Visserligen fortsätter vi med Linnétemat på Lovisa, men i övrigt är det precis "som vanligt".

Idag har jag bägge Backaettorna hos mig. Vi avslutar det som de två första grupperna påbörjade förra veckan, nämligen att göra våra egna bokmärken. Detta för att vi ska kunna undvika att göra böckerna illa och slita på dem i onödan genom att lägga dem på magen eller vika hundöron. Till nästa gång de kommer har jag plastat in deras alster, så kan de hålla hela skoltiden på Backa-Lovisa.
foto: cho45

onsdag, oktober 03, 2007

Ler hela dagen och imorgon också!

Idag är NF1´s SMiLE-grupp iväg på lärgångsträff hela dagen. Just nu har vi workshop och lär oss om olika webbverktyg. Att blogga kunde jag redan... Men om någon vill lära sig hur enkelt det är, så ta en titt på Multimedabyråns hemsida, under "Trekvarten" finns en avdelning för att "publicera" och där kan man få en liten snabbkurs. Här finns en direktlänk till Multimediabyråns bloggutblidning. Kan vara kul inte bara för lärare, utan även för föräldrar och elever.

Imorgon ska jag, i rollen som mentor, vara med när malmöskolorna SMiLE-utblidas, så då är jag inte heller på skolan. Men på fredag är jag där igen, då blir det läsmorgon och bokråd som vanligt!

Linné på Lovisa

Igår, tisdag körde vi igång vårt Linnétema på Lovisaskolan. Eleverna är indelade i tre grupper och dessa tre grupper kommer att tre gånger i rad besöka tre olika stationer, Ateljén, Verkstaden och Dans & Drama. I alla grupper har vi elever från ettan till femma, förkoleklassen passar den här gången, men kommer kanske med till nästa tema. När vi haft en grupp tre gånger blir det en tisdagsmorgon med Hela skolan sjunger innan vi drar igång nästa varv.

I min grupp arbetade vi med blommor, närmare bestämt rosor. Efter ett inledande bildspel med vackra bilder på blommor gick vi vidare in på färger, deras sammansättning och slutligen fick eleverna måla vars två rorsor, en i varma och en i kalla färger. Dessa ska sedan sammanfogas på stora tapetvåder och hängas upp.