torsdag, november 29, 2007

Gråa, gråa november...

Hualigen - kan den skånska vintern visa sig från en sämre sida än idag?? Tur att man har ett mysigt bibliotek att sitta i!

Idag kommer 2c och 3c frammåt eftermiddagen. Tvåorna ska få höra en saga och treorna ska få lite bokprat. Jag skulle gissa att bägge klasserna också kommer att vara nyfikna på resultatet i Astirid-tävlingen. Jag har tyvärr inte hunnit utse vinnarna ännu, men tänkte be bokrådet om hjälp med dragningen i morgon. Vi kan i alla fall gå igenom de rätta svaren.

Sist i eftermiddag har jag alla lärare på Backa-Lovisa för en liten biblioteksinfo. Vi ska bland annat tala om vad som hänt hittlls i SMiLE, titta på biblioteksplanen, bibliotekskatalogerna (Backas. Lovisas katalog hittar man här) och en del annat.

tisdag, november 27, 2007

I väntan på Potter...

Jag beställde i går Rowlings nya, Harry Potter och dödsrelikerna. (Vad är en dödsrelik - undrar jag?? Kollar som hastigast i Ne.se, men varken där eller i SAOL finns det med. Det lär man få veta när man läser den om inte förr). Den bör komma mot slutet av vecka, för leveratören hade den på lager, i fina hållbara biblioteksband. Nu kommer samvetsfrågan: ska jag läsa den själv först, eller ska den direkt till de otåliga eleverna??


Annars läser jag just nu för en gångs skulle en (eller egentilgen två) böker för vuxna: Torgny Lindgrens underbara Norrlands Akvavit. Torgny Lindgren är ju genialisk och jag älskar att läsa om just de trakterna, eftersom jag ofta tillbringar sommrarna där. men den är bra även för dem utan Norrlandsanknytning, den är vacker, tankfull men framför allt mycket rolig. Alla borde läsa den!
Dessutom läser jag Manguel, Natten bibliotek. Men den rekommenderar jag ingen utom biblioteksnördar som jag själv. Så som ni ser har jag att göra i väntan på Potter!

måndag, november 26, 2007

Teater, vallpojkar och kataloger

I dag inledde jag - för omväxlingsskull på en måndag - dagen på Lovisa. Där hade vi bokat in Gubben på hundralappen med Öresundsteatern. Det blir en superbra del av vårt pågående Linné-tema. Per Ullberg, som gör enmannsföreställningen om Linnés liv, gav två föreställnngar för oss, först för tvåor, treor och fyror och sedan för femmor och ettor. Jag fick hasta därifrån direkt efter den första föreställningen. Men det verkade som om eleverna verkligen uppskattade det och de var helt med på noterna under tiden

Idag har jag som vanligt på måndagar haft en grupp från vardera ettan på Backa. Idag delade jag ut Barn- och ungdomsbokskatalogen till de som inte redan hade fått den. Dessutom har jag haft framme sagoskrinet och berättat om när räven ville bli vallpojke. Så nu vet barnen varför räven har en vit svansspets, fråga själva, så för ni höra!

Sista klassen för dagen är 3a. De ska också få vars en katalog, sedan får de låna och läsa som vanligt.

Allra sist på dagen ska jag ha öppet för fritidhemmen, som jag alltid har på måndagar.

fredag, november 23, 2007

Bokråd och brandövning

Idag hade jag ännu en läsmorgon helt solokvist. Det är bara att inse att eleverna är lika morgontrötta som jag själv. Händer det inget drastiskt på besöksantalssidan, så lägger jag ner efter höstterminen.


Sedan var det dags för Bokrådet. Vi besökte 2a, 3a, 4a och 5a och bokpratade om sammanlagt sex böcker. De sköter sig utmärkt, både bokpratarna och de elever som lyssnar. Bland de böcker som presenterades fanns senaste Lassemajaboken, Biblioteksmysteriet av Widmark. Som vanilgt kan man se alla böcker vi har tagit upp på vår wiki, bokradet.wikispaces.com.


Vi hann precis prata färdigt, bokrådisarna och jag och jag hann få in nästan hela gruppen från 2a i biblioteket, så gick brandlarmet. Det var en övning som tur var. Men det var bara att ta ut alla tvåorna igen och marchera ner till uppsamlingsplatsen på fotbollsplanen. Det gick fint. Brandövningen var inte i alla hus, endast i några.


När tvåorna kom tillbaka tillbiblioteket efter att det blåsts faran över hann de göra Astrid-tävlingen och låna böcker innan det var tid för rast.


Det var allt för den här veckan. Trevlig helg, alla!

torsdag, november 22, 2007

Snart är det Augustdags!

Om lite mer än en vecka offentliggörs vinnarna av Augustpriset. Jag intresserar mig så kart mest för de nominerade i barn- och ungdomsklassen. I år var det tre bilderböcker och tre tonårsböcker: Nordqvist: Var är min syster, Lindström: Sonja Boris och tjuven, Lindgren: Nöff nöff, Benny, Engström: Isdraken, Anderberg Strollo: Bryta om, och Lundström: Flickan som var vacker i onödan.

Själv förstår jag mig inte helt på varken nomineringarna eller uppdelningen i olika sorters böcker. Jag menar så här: Nordqvist bok är någonting utanpå det vanliga, den skulle självklart vara med, men varför är inte Lindenbaums fantastiska Kenta och barbisarna med bland nomineringarna? Den är ju otroligt mycket starkare och mer läsvärd än den ganska bleka Sonja, Boris... .

Och vad är det som gör en bok till en ungdomsbok - och inte en vuxenbok? Att den handlar om ungdomar? Eller att det berör ämnen som är intressanta för ungdomar? Eller är det bara att det blir en ungdomsbok om det handlar om ett barn, men ämnet är för tungt och komplicerat för mellanåldersgruppen, och då saluför man den som ungdomsbok? Den bok jag främst tänker på här är Engströms utmärkta Isdraken. Den handlar om en pojke i (vad jag uppfattar i alla fall) mellanstadieåldern, som lever med en gravt alkoholiserad far och en småkriminell bror. Han försöker få rätsida på sitt liv, lyckas dåligt och samhället griper in. Den är spännande, vacker, läsvärd. Men vill ungdomar läsa om barn i mellanstadiåldern? Och missar inte den här boken en vuxenpublik som skulle ha utbyte av de genom att den marknadsförs som ungdomsbok?

Ja, det var det om det. Mina stalltips är i alla fall att Nordqvist eller Anderberg Strollo vinner.

Den här veckan fortsätter vi med Astrid Lindgrentävlingarna och Barn- och ungdomsbokskatalogen på biblioteken. Kanske måste tävlingn ligga lite in på nästa vecka också. så att alla som vill hinner göra den.

Idag måste jag också skicka ett HURRA! och ett ÄNTLIGEN!! till Sydsvenskan, som kommit loss och tagit ett samlat grepp på barn- och ungdomskulturen (ett uppslag om "kultur för unga" varje torsdag utlovas!). Det var på tiden, sent ska syndarna vakna, men bättre sent än aldrig säger jag. Och jag kommer att se fram emot torsdagsmornarna i fortsättningen!

torsdag, november 15, 2007

Lite kort om dagens aktiviteter samt en feelgood-bok från Frankrike!

Idag har jag 2c och 3c här i biblioteket. Båda klasserna fick göra Astrid Lindgrentävlingarna och dessutom introducerade jag Barn- och ungdomsbokskatalogen, se mer om bägge sakerna nedan.


Läste i gårkväll en bok som hette Hemliga brev av Susie Morgenstern. Det är en översättning från franskan och den handlar om Ernest som lever ett mycket stillsamt liv i Paris med sin farmor. Ja, stillsamt är nästan för lite sagt - nästan katatoniskt framlever han sina dagar, den ena identiskt lik den andra: Frukost, skola, äpple till mellanmål, läxläsning och soppa till middag i den dystra lägenheten där hans farmor och dennas hushållerska lever ett otroligt enkelt och sparsamt liv. Men Ernest klagar inte. Han är inte precis lycklig, men nöjd.


Så en dag börjar Victoire i hans klass. Hon är enda flickan i en familj med 14 barn och hemma hos henne är det allt annat än lungt. Victiore "adopterar" raskt den gamalmodige och stillsamme Ernest (som tursamt nog ser väldigt bra ut) och med henne får han på några få dagar uppleva mer än i hela sitt liv dittills. Det allra största som händer honom är att han börjar jakten på sin pappa, som är försvunnen, men som farmodern inte svarar på frågor om.


Det är en annorlunda bok, men det är inte bara därför den är läsvärd. Det är också en trevlig stämning i boken, det händer överraskande saker och man får träffa flera spännande personer. Särskilt den driviga Victiore är en kul bekantskap.

onsdag, november 14, 2007

Mer om onsdag på Lovisa

I dag har 1b fått höra sagan om när räven ville bli vallpojke. Så nu vet de varför räven har en vit spets på svansen - fråga dem så får ni höra! De fick också vars en Barn- och ungdomsbokskatalog att ta med hem.

3b har varit här och satts på ett "hitta-i-ditt-skolbibliotek-prov". Det gick bra för de flesta. Fast man märker att det är en viss skillnad bland eleverna. Vissa har lånat mycket faktaböcker ända sedan första klass, och de hittar bra bland dem. Andra har varit mer inriktade på skönlittaratur och behöver ganska mycket hjälp bland faktaböckerna. Gemensamt för alla elever i klassen är i alla fall att de är mycket intresserade av böcker i olika former, och det är ju trevligt tycker jag!

Sist på dagen har det varit bokråd i biblioteket. Både på Lovisa och Backa klagar bokråden en del över att det är svårt att finna tid till att läsa. Där måste både skola och föräldrar hjälpas åt, så att eleverna kan få möjlighet att hitta den tiden. Det är ju något som de behöver!

sorry, Astrid och Lovisa...

Jag glömde själva Astridtävlingen på Backa! Så nu finns den på plats i biblan där, men till Lovisa kan den komma på torsdag e.m. Ursäkta, ursäkta!!

måndag, november 12, 2007

Astird Lindgrens vecka!

Nu är det äntligen dags för Astrid Lindgrens 100-årsdag. Folkbiblioteken firar med sång, musik, sagoteater, utställningar, tårta med mera. Läs hela programmet för Astridfirandet på Folkbibliotekets nya hemsida.

Här hos oss på Backa-Lovisa firar vi lite mer modest, men ändå, med två stycken tävlingar. Dessa kommer att ligga kvar i biblioteket denna vecka och nästa så att alla får en chans att göra dem. Jag sänder ett tack till Skönadalsskolan i Hofterup (för övrigt årets skolbibliotek) som "lånat ut" tävlingarna! Bland de rätta svaren kommer bokpriser att lottas ut.

fredag, november 09, 2007

Fredag och bokpratardags på Backa

Idag ska Bokrådet ut och bokprata. Vi besöker 3c, 4c och 5c. Läs vilka böcker vi har på repertoaren på Bokrådets wiki.


Just nu håller jag på att introducera och dela ut Barn- och ungdomsbokskatalogen i alla klasser som besöker mig. Jag tycker att det är utmärkt att den finns i alla hem så här i julklappsönskelistetider. Dessutom finns det en el del annan intressant läsning i den, även för vuxna. Exempelvis kan man läsa vad Fredrik Reifeldt och Timbuktu har gemensamt. Så håll utkik efter den i era barns väskor!!

Bilden på katalogen har jag lånat från Barnens Biblioteks hemsida. Den fina omslagsbilden är gjord av Teresa Westman

onsdag, november 07, 2007

Ruskig onsdag

Idag har ettorna på Lovisa fått sina bokmärken. Det var grupp nummer två, de andra fick det före höstlovet. Sedan berättade jag sagan om gumman och pojken och bocken och ärtåkern. Det blev mycket bra och uppskattat. Sedan kom en liten diskussion om sagor och folksagor igång, det var också intressant.

Nu har alla ettor äntligen egna lånekonton och lånar "på riktigt". En del klasser lånar bara med sig till klassrummer än så långe och andra får ta med sig sina böcker hem. Hur man väljer att lösa detta är upp till klassläraren, som ju är den som ytterst får administrera försenade böcker och påminnelser med mera.

Precis som på Folkbiblioteket är det helt gratis för barn att låna och det finns inga förseningsavgifter. Lånetiden är precis som på Folkbiblioteket fyra veckor. Men på skolan vill vi hellre att eleverna läser ut sina böcker i lung och ro än att de kommer tillbaka i tid. Den enda gången som man som elev på Backa- och Lovisa får en förseningspåminnelse är om någon annan elev står i kö på boken. Dessutom lämnar jag ut listor på lån vid terminsslut, så att det inte ska bli böcker liggandes som ingen använder.

I eftermiddag blir det bokprat med Bokrådet. Läs mer på Bokrådets Wiki!

måndag, november 05, 2007

Tillbaka efter höstlovet!

Idag har jag, som alltid på måndagarna, besök av bägge ettorna på Backaskolan. När det gäller ettornas biblioteksbesök är den övergripande målsättningen att eleverna ska få en positiv bild av biblioteket, att de ska trivas här och känna att biblioteket är något för dem.

Jag brukar alltid börja besöket med någon typ av samling. Då går vi igenom olika saker eller läser högt eller så berättar jag en saga ur mitt sagoskrin. Idag har jag bokpratat lite, presentarat nya "bokkompisar" för dem. Läs vad jag skrev om bokkompisar i våras här! Sista stunden får eleverna välja själva vad de vill göra: läsa, titta i böcker och låna.

Treorna (3a) har också varit här idag. Både de och ettorna fick med sig nya Barn- och ungdomsbokskatalogen hem. Så nu kan de önska sig riktigt mycket böcker i julklapp.