fredag, december 21, 2007

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!!

önskar Lilla skolbiblioteksbloggen, som nu tar jullov och återkommer v. 2, då skolan börjar igen.

torsdag, december 20, 2007

Gårdagens bokprat och lite mer...

På grund av Linnéavslutningen och på grund av att jag hade bråttom vidare på ett möte, så hann vi inte hela vårt digra bokpratarprogram på Lovisa igår. De som inte fick lyssna var femmorna och de får naturligtvis chansen att lyssna efter jul. Det blir dock svårt för mig att hålla i vissa böcker tror jag... Bland annat blev det ett väldigt sug efter Melins Jävla Lucia. Trots den för en del vuxna kanske något provocerande titeln, gav vår bokpratare den "arton av tio möjliga" i betyg, den var "jätte, jätte bra!"

Även jag kan hålla med om berömmet. Det är en riktigt spännande bok. Dessutom lättillgänglig. Den handlar om Martin, som i hemlighet är sååå kär i Leena. Leena är klassens mest populära tjej, så Martin inser att hans chanser inte är så stora och avslöjar inte sin förälskelse för någon. Men i hemlighet tänker han: "Fan, vad jag önskar att hon ska bli kär i mig!"


Så en dag dimper Lucia ner i hans klass. Hon är inte precis som andra, fräck och respektlös, och verkar kunna få de konstigaste saker att hända. Vad har hon till exempel att göra med den plötsliga klåda som drabbar klassens tuffaste kille? Lucia säger till Martin att de ska fixa det där med Leena, att det är ett uppdrag hon har fått. Hur kan Lucia veta något om Martins kärlek? Och vem är hon egentligen, Lucia??


Läs som vanligt på wikin vilka böcker som är på gång i Bokrådet. Imorgon bokpratar vi på Backa och besöker då 1c, 4a och 5a

onsdag, december 19, 2007

Årets sista dag på Lovisa (för min del alltså!)

Och programmet för dagen ser ut som följer:

Jag har haft besök av en grupp ettor (1b). De fick höra sagan om tomteluvan. Den har jag nu berättat så många gånger de senaste dagarna att jag nog hade kunnat göra det i sömnen. Men det är en rolig saga att berätta, så det gör inget. Det är en kul upplevelse också att se hur mycket lättare man fångar en grupp barn med muntligt berättande än med högläsning. Högläsningen fyller absolut sin funktion också, det är jag den förste att påpeka. Där får man ett oerhört mycket rikare språk och hela skriftspråkets uppbyggnad. Och visst lyssnar våra elever mer än gärna till högläsning. Men om man har chansen att kunna berätta fritt, så kan man mycket lättare få med hela gruppen, men ögonkontakt gester och mimik.

Efter lunch kommer 3b. De har inte varit här på länge, därför ska båda halvklasserna komma på blixtvisit för att lämna och låna. Det blir lite kortare än vanligt, för i eftermiddag har vi också avslutnng av Linnétemat med utställning av det som tillverkats samt linedance (=linné-dans... är det för långsökt, eller bara oerhört kreativt?)

Sist på dagen blir årets sista bokrådsbokprat. Det är ett digert program (se själva på vår wiki), så jag hoppas vi hinner klart.

tisdag, december 18, 2007

Sista veckan julpysslas det för fullt!

Igår var det julpysseldag på Backaskolan. Eller julpyssel-halvdag, borde det kanske hetat, för vi höll på fram till lunch. Vi arbetade i våra faddergrupper och jag var tillsammans med 2a´s klasslärare i deras klassrum. Vi gjorde först smällkarameller och sedan tog jag fram mitt sagoskrin och berättade H C Andersens saga Julgranen. När det var klart hann vi pyssla lite till. En del valde att göra fler smällkarameller och en del gjorde julkort.

Idag har det varit julpysselförmiddag på Lovisa. Vi använde vår "tematid" mellan 8.30 och 10.10. Även här arbetade vi i åldersblandade faddergrupper. Några fick baka pepparkakor, andra lyssna på sagor eller sjunga julsånger. I vår grupp läste vi berättelsen om Ruben av Viveka Lärn och Olof Landström. Sedan talade vi lite om varför man firar jul och varifrån vår jul härstammar. Med en av grupperna hann vi också leka en liten julsångslek.


På eftermiddagen har jag (äntligen - det var första gången sedan höstlovet!) haft 2b på besök. De fick höra sagan om tomteluvan.

fredag, december 14, 2007

Oj, snart tredje advent!

...hur gick det till? Igår fick jag lyssna till ett helt fantastiskt luciatåg på Backaskolan. Jag kom sent, så det blev 3c´s framförande jag fick se. Intet öga torrt!

Idag har Bokrådet på Backa haft sista mötet för terminen hos mig i biblioteket. De fick vars en "library lovers"-knapp som belöning för sitt arbete denna termin (tack till Svensk Biblioteksförening!) och det blev de mycket glada för. På avslutningsdagen om en vecka har vi vårt sista bokprat. Vilka böcker som kommer upp och vilka klasser som berörs kan man som vanligt se på Bokrådets wiki.

Ibland är det svårt att hitta sagor, som inte alla redan har hört, att läsa i juletid. Vi fick En bok för allas Troll, prinsessor och riktiga barn i present från Litteralund som tack för skolans engagemang i litteraturfestivalen. I den gjorde jag ett par fynd, två texter av Hjalmar Berg skrivna i slutet av 1800-talet. Den ena handlar om när jultomten och hans nissar försöker komma underfund med vad en kubikmil är och den andra handlar om när samma gäng tar sig en tripp till månen i en koffert från en saga av HC Andersen (och detta långt innan verkliga rymdfärder var möjligt).

Båda har verkligen facinerat barnen. I dag läste jag den senare för 2a, som just håller på att studera rymden.

onsdag, december 12, 2007

Nu var jag vad en dödsrelik är...

Ska jag berätta det? Njä, jag tror nog att ni vill läsa boken själva istället.

Igår avslutade Lovisaskolan sitt Linnétema. Det kommer att bli en liten utställning av det som gjorts för skolans elever sammtidigt med att hela skolan dansar Linné-danserna i nästa vecka.

Det är mycken planering av Lucia, julpyssel och avslutningar på skolorna just nu. Ett av skolans uppdrag är ju att föra vidare traditioner och förmedla det så kallade kulturarvet. Det har ju varit mycket snack i media i dagarna om julavslutningens vara eller inte vara i kyrkan. På Backa- och Lovisa är avslutningen sedan flera år flyttad från kyrkan. Det viktiga i sammanhanet är att man oavsett val av rum har en genomtänkt linje och vet vad man tror på. Och att det finns en balans mellan de kulturella inslagen. Nu står ju Lucia för dörren, denna underbara ljusfest med rötter både i kristen och mycket äldre hednisk och sekulär tradition. Även julfirandet i Sverige är ju långt mycket äldre än vad kristendommen är här. Någon som vet vad ordet "jul" betyder förrästen? Nä, just det! Det är det faktiskt ingen som gör helt säkert.
foto: emme-dk, flickr

fredag, december 07, 2007

Potter är här!

Har fått den nya Harry Potter i veckan. Jag började på den i gårkväll och höll på att aldrig komma i säng...

Jag tror att en av förklaringarna till den exempellösa framgång som Rowlings böcker haft är att man helt enkelt gillar att vara i Harry Potters värld. Den är full av bilder, magi, äventyr, vänskap och påhitt. Potters universum har växt med serien och nu känns det som att komma tillbaka till ett kärt resmål, när man åter låter sig uppslukas. Måtte det snabbt bli kväll, så jag får bege mig dit igen!!

onsdag, december 05, 2007

August och Kenta

Nu är det klart med Augustpriset. Nordqvis vann helt välförtjänt, tycker jag. Ta en titta på hans fantastiska Var är min syster! Ett självklart julklappstips till alla i bilderboksåldern eller bara allmänt bildintresserade.


Ett annat självklart julklappstips till alla i bilderboksåldern (när nu den inträffar eller tar slut - själv är jag helt klart i den alltjämt) är Lindenbaums Kenta och Barbisarna. Jag har tidigare förundrat mig över att den inte fanns med bland Augustprisnomineringarna, det borde den ha gjort. Den skulle egentilge ha hetat "Kenta och Barbie", men där satte sig Mattel på tvären.
Den handlar nämligen om Kenta och hans Barbie, som så gärna vill, men inte riktigt får, vara med tjejerna på dagis och leka när de tar fram sina barbiedockor. Killarna vill däremot gärna leka med Kenta, för "Kenta kan skjuta en rökare rakt i krysset. Han är faktiskt himla bra på fotboll". Och medan killarna krigar med pinnar, bygger robotstridare och brottas, sneglar Kenta hela tiden mot tjejernas lek. Allt medan fröken bryter in med "Nä men ojsan, pojkar...Nu gör vi något annat" eller "Nu ligger vi lite still" och läser en saga om en tjej och några vargar... Så småningom lyckas Kenta bryta sig in i tjejernas lek och boken slutar genska rosenrött, med gemensam balettdans och fotboll.
Stillsamt, finurligt och förundeligt bra!

måndag, december 03, 2007

Varit på teater i helgen - TIPS!!

Förutom att fira första advent med glögg och annat traditionsenligt, har jag i helgen haft förmånen att se "Snövit" på Malmö Dramatiska teater. Och, lika bra att säga det med en gång, det är en fantastisk uppsättning. Ett gäng dansare och ett gäng skådespelare överskrider det man i vanliga fall förväntar sig av respektive yrkesgrupper: dansarna pratar, skådespelarna dansar, och alla gör det med den äran.


Det är bröderna Grimms snövit vi möter, ingen Disneyvariant i pastellfärger. Kungens svek mot sin dotter känns och den elaka styvmodern vill verkligen ha Snövits hjärta i en liten ask. Föreställningen är rekommenderad från sju år, och rätt läskigt blir det, men jag tror nog att en eller annan modig fem-sexåring, som får sitta med en vuxen nära till hands, skulle klara av det. För det är kul också, dvärgarna, den helt obetalbara prinsen som dyker upp på slutet och inte minst Jennie Lindström som gör rollen som Snövit helt suveränt.


Den spelas tills februari någon gång, men skynda att boka, tycker jag!! Foto: ndrwfgg, flickr
PS: Inte bara jag gillade Snövit, läs vad DN´s recensent skrev här!!

Första måndagen i advent, skolledarbesök med mera

Fortfarande lika gråtrist, men nu är det december och advent.

På Backa började veckan med skolledarbesök i biblioteket. Det var en liten grupp rektorer som arbetar med skolbiblioteksutvecklingsfrågor på initiativ av Skolbibliotekscentralen, som kom hit för att se på vårt bibliotek och höra lite om hur vi arbetar med skolbiblioteket här på Backa- och Lovisa.

Efter det kom grupper från bägge ettorna samt en grupp från 3a. 1c, som kom först hade mest tur, för de fick vara med och öppna Bamsekalendern. Vi tände också adventsljus och sedan berättade jag sagan om när räven ville bli vallpojke, nu har alla ettor hört den.

Men treorna läste jag en gamal engelsk saga som jag hittade i en julantologi, "Rum för en liten en".