onsdag, januari 30, 2008

Tiden rusar, halva veckan har gått utan att jag märkt det...

Och att det inte händer något här på bloggen betyder inte att det inte händer något på biblioteken, tvärt om. Jag har inte hunnit logga in, helt enkelt.

I måndags hade jag båda ettorna på Backa, som alltid på måndagar. Den ena gruppen fick höra ur Konsten att börja skolan, en berättelse av Rose Lagercrantz som heter "Dag 47". En av eleverna hade sin pappa på besök. Det är alltid kul när föräldrar dyker upp under skoldagen! Den andra ettan fick ett bokprat om nya bokkompisar, de fick möta Mia och Mette, Kasper, Nelly Rapp och Lasse och Maja. En av eleverna sa spontant "du berättar ju så spännande om alla, jag vet inte vilken jag ska välja!". Bättre beröm än så kan man ju inte få!

I går var det Lovisa-dag för min del. Jag var tvungen att lägga en hel del tid på att knappra in gamla lån (när jag inte är här skriver elever och personal upp sina lån på en lista. Dessa får jag knappa in manuellt i efterhand. Ibland kan det ta rätt lång tid. Tråkigt? Ja verkligen, men samtidigt är ju tillgängligheten så viktig. Vi jobbar dock på bättre tekninska lösningar), jag var ju borta härifrån en dag förra veckan, och det märks direkt.

Tvåorna var också här igår och de fick börja med Barnens bibliotek, det är mycket populärt. Vissa är ju hur datorvana som helst i den åldern, vissa har nästan aldrig suttit framför en dator och vet knappt hur man för musen och vad jag menar när jag säger "klicka på...". Det senare gäller i mycket högre grad tjejer än killar. Här har skolan en stor uppgift, det är en demokratifråga att alla får en grundläggande datorvana och känner sig hemma i användandet av detta oumbärliga medie.

Dagen som kommer är inbokad först med ettorna. De kommer att få en liten repetition av vad vi pratade om i våras med hur böckerna står i biblioteket. Sedan ska jag berätta Sagan om tuppen som lärde sig lägga ägg. Den har jag läst två gånger nu för f-klassen, så jag tror att jag kan den tillräckligt bra för att berätta den. Det blir också besök av treorna, som ska få en introduktion till röstning i Bokjuryn samt bokprat med bokrådet sist på dagen.

fredag, januari 25, 2008

Bokprat idag

Bokrådet på Backa, nu bestående av fyra femmor - vi väntar på två till från den återstående femman - har varit ute och bokpratat idag. Bland annat bokprarade en av våra elever om makarna Unenges senaste Josefin-och-VillaUlla-bok: Josefin och Villa-Ulla, snällast i världen. Den var svår att bokprata om, tyckte hon, för den innehöll flera olika historier. Jag kan till viss del hålla med om det. Precis som föregående böcker i serien är den episodisk, kapitlen heter sådant som "Måndagen när vi..." eller "Söndagen när Villa-Ulla...". Men grudnstoryn i den här boken är att Josefin, som är bokens berättare, och hennes bästis Ulla (som Josefin kallar för Villa-Ulla eftersom hon är den enda hon känner som bor i villa) börjar utmana varandra i att göra snälla saker. Det uppstår många komiska situationer och, som vår bokrådsmedlem konstaterade: "Hur snällt är det egentligen?!" Läs tidigare inlägg om Josefin och Villa-Ulla här.

Vilka andra böcker som kom upp kan man läsa på vår wiki!

torsdag, januari 24, 2008

Nu får vi fortsätta le på egen hand

Gårdagen i Hässleholm blev en givande dag. Alla skolor i projekten SMiLE och gymnasievarianten Söka-Språka-Lära fick fem-tio minuter för att berätta om sitt utvecklingsarbete. Man skulle kunna tro att det var för kort tid för att man skulle hinna få höra något intressant, men så var det inte alls.

Alla skolorna - i synnerhet inom SMiLE - började på väldigt olika nivå. Av de anledningen var det väldigt olika vad man lagt sin tid under dessa tre terminerna på. En del hade börjat nästan utan bibliotek och hade ägnat sig åt uppbyggnaden av lokaler och verksamhet, inköp av böcker och inventarier. Andra hade liksom vi mer ägnat sig åt att utveckla olika aspekter av arbetet kring elevernas informationskompetens.

Dagen innehöll också en mycket intressant föreläsning om Datorspel och i synnerhet om World of Warcraft. Kul och även matnyttigt! Föreläsaer var Jonas Linderoth, medförfattare till skrifter Att leva i World om Warcraft från Medierådet, som finns att läsa i biblioteken.

På programmet i dag står ett besök av en halvklass från 2c. De har nu hunnit får sin introduktion till datorerna och ska nu själva få ge sig ut på nätet och besöka Barnens Bibliotek. De som vill kommer också att få rösta i Bokjuryn. Men detta kommer att ta tid, med bara två datorer i biblioteket betar vi sakta men säkert av alla elever under vårterminene gång. De som inte har sin tur vid datorn får läsa eller titta i böcker och tidskrifter som vanligt.

Även 3c kommer hit. De ska få en introduktion till Bokjuryn och sedan ska de också få rösta om de vill under vårens gång.

tisdag, januari 22, 2008

Jag ser ljuset...

En solig dag! Visst är det fantastiskt? Efter en december som här i Lund erbjöd sammanlagt 8 timmar sol, är vi svältfödda. Nu vill man ju egentligen bara ut, ut... Och sitter i stället här i PC´n sken...

I morgon åker SMiLE-gruppen på NF1 (som vi ju heter ett ytterst litet tag till, snart slås vi ihop med NF1 till bara NF = Norra Fäladen, Lunds största skolområde) till Hässleholm. Där blir det avslutning av vår tre terminer långa fortbildning i skolbibliotekets möjligheter. Läs tidigare inlägg om SMiLE här.

Till denna sista lärgång har vi skrivit en liten rapport som sammanfattar vårt utvecklingsarbete. Rapporten avslutas med ett antal punkter som vi vill arbeta vidare med:

1. Fortsatt förankring och uppföljning av den lokala handlingsplanen så att den ej läggs till handlingarna.
2. Arbeta medvetet för att samarbete mellan lärare och skolbibliotekarier sker i ett tidigt skede i planeringen.
3. SMiLEgruppens medlemmar går in i biblioteksgrupperna på respektive skola. Grupperna ska ha gemensamma träffar ett par gånger per år. Projektet går in i den ordinarie verksamheten.
4. 1 februari blir vi ett nytt skolområde och Ladugårdsmarken samt Svenshögsskolan tillkommer. Att utöka samarbetet på området och få med de nya skolorna blir en rolig utmaning.

fredag, januari 18, 2008

Fredag, regnigt och flängigt!

Idag är det blött, blött ute, även om det nästan är uppehåll just nu.

Jag har haft bokråd med femmorna på Backa. Vi förberedde oss för vårt första bokprat nästa vecka. Vill man veta vilka böcker som vi kommer att ta upp, så titta på "Kommande bokprat, Backa" på Bokrådets wiki.

Ja, så flängde jag iväg till Lovisa för att vara med och assistera femmorna där vid deras författarchatt (se nedan). MEN! Vi loggade in på fel sätt och eleverna skrev sina frågor på fel ställe. Och Mårten satt i chatten ensam och väntade. När vi (jag) väl förstod vad vi gjort för fel och provade på rätt sätt, så fungerade inte det heller.

Men ett försök är ett försök! Vi får se om vi gör om det eller om Mårten Sandén i stället svarar på elevernas frågor i efterhand.

tisdag, januari 15, 2008

Vi är testpiloter för virtuella författarbesök!

Via Skolbibliotekscentralen, Sbc, har vi fått frågan från Barnens bibliotek, om vi vill vara med och testa författarbesök i chattform. Frågan gick till klasslärarna i femman, som gärna ville vara med. Det blev 5b på Lovisa som fick bli försöksklass. På fredag ska de chatta med Mårten Sandén.

Mårten Sandén, mest känd för sina "Petrinideckare", var ett välkänt namn för eleverna i femman på Lovisa. När de nu ska träffa honom på nätet har de mycket frågor om deckare, skrivande och författarskap. Rent praktiska fungerar besöket på så vis att klassläraren i femman har fått inloggningsuppgiter och lösenord till personal och elever. Hon har sedan bokat chatten till nu på fredag förmiddag. De har också samlat i hop frågor och diskuterat vilka frågor som är viktigast att hinna med inledningsvis. Detta första chattmöte kommer sedan att följas upp med ett "real life-möte" och ett virtuellt besök till. emellan besöken kommer eleverna att arbeta med sitt eget skrivande.
Apropå fantastiska Barnens bibliotek, så har de fått en ny avdelning där, kallad "Barnbibblan". Där finns väldigt mycket kul att se, lyssna på och göra. Jag har nu två tisdagar i rad sett och lyssnat på en animerad version av Arosenius Kattresan tillsammans med Lovisas förskoleklass. Men man kan också titta in i ABC-verkstaden eller ta en tur med Sångbåten... Ja, ta en titt själva, vet jag!

måndag, januari 14, 2008

Ingen mer Högläsningsmorgon på Backa!

Efterhand som höstterminen led tunnades intresset för min satsning på "Högläsningsmorgon" på Backabiblioteket av från klent till inget alls. Så nu avslutas det försöket, min arbetstid är bättre utnyttjad om jag kan komma en halvtimme senare och stanna en halvtimme längre på eftermiddagen. Försöka duger, som man säger. Och jag är inte svårövertalad att sova en halvtimme längre på fredagsmorgonen...

Idag har jag hälsat en grupp från Backas bägge tvåor välkomna till ett nytt år på skolbiblioteket. Vi har gjort det genom att jag har läst högt Rose Lagercrantz fina och roliga berättelse "Dag 47" ur samlingen Konsten att börja skolan. Och så här när det börjar lida mot lunch undrar man verkligen om det inte finns någon som har lite "pånkel-pånkel"!!!

onsdag, januari 09, 2008

Januarionsdag på Lovisa

Idag har jag haft besök av ettorna. De fick sig ett första bokprat om "nya bokkompisar"(läs ett tidigare inlägg om "bokkompisar" här), som vi inte hunnit med tidigare i den här klassen. Eftersom de nu gått en hel termin i ettan och kommit ganska långt i sin läsning, valde jag lite tjockare böcker än vanligt för detta första bokprat. Det blev King-Kongböckerna av Boie, Mia- och Metteböckerna och Palleböckerna av Jensen och Nöstlingers Miniböcker som presenterades den här gången. Flera hade redan kommit i kontakt med någon av dem och kunde fylla i och hjälpa till med bokpratet.
Efter lunch kom 3b. Vi pratade lite om Julboken (tyvärr hade ingen varit med i den här gruppen - synd!) och vad man hade fått för böcker i julklapp. Det visade sig att nästan alla hade fått flera julklappsböcker, vilket gjorde mig avundssjuk, för jag har inte fått en enda.

Sist på dagen bokprat. Det var ett kompletterande bokprat i femman, med de böcker vi inte hann innan jul. Vill man veta vilka titlar som bokpratades, så hänvisar jag som vanligt till vår wikispace. Eftersom två bokrådisar är ute och reser, så fick jag hoppa in och vikariera lite.

måndag, januari 07, 2008

Nu är vi på gång igen!

Idag har alla pedagoger åter samlats på Backa-Lovisa. Dagen ägnar vi åt fortbildning och planering inför den kommande terminen. Hela Backa är stängt och öde, alla är på Fäladsgården, bara jag, expeditionen och matsalspersonalen är här. Men det kommer nog lite fler i eftermiddag.

Min jul har varit lugn och ägnats en del åt läsning. Bland annat har jag läst Helena Östlunds Joy och önskeburken högt för mina barn. Det visade sig vara en liten högläsningspärla! Jag gillar även Östlunds böcker om Jerker, men de har aldrig lyckats få något riktigt genomslag, åtminstone inte på våra skolor. Jag tror man kan skylla en del på de fula omslagen. Men boken om Joy riktar sig till en yngre målgrupp och är fint och fantasifullt illustrerad av Matilda Salmén.

Huvudpersonen Joy är sju år och ska snart börja ettan. Hennes bästis Otto har redan börjat skolan och varnat henne för den. Men Joy ser fram emot skolan. Önskeburken har hon fått av samme Otto och mycket kretsar kring dess förmåga, försvinnande och återkomst. Det handlar också om kompisar, hur det känns att börja ettan, familjen (som inte alltid är som alla andra), förhoppningar, bus, disco och nakenklubben. Det är en rolig, frisk och frispråkig bok, som inte väjer för tyngre ämnen.

Boken vann en tävling i anslutning till Astrid Lindgren-jubileet 2007, och innehåller en del vänliga blinkningar till Lindgrens egen genombrottsbok, Pippi Långstrump.
Hinner inte leta upp omslaget nu, jag återkommer med det!