torsdag, augusti 28, 2008

Torsdag på Lovisa

Idag har tvåorna, treorna och 4c haft sina första biblioteksbesök för terminen.

Med tvåorna har jag repeterat vad man får göra i biblioteket (läsa, leta, låna, prata, viska, fråga, gå... Någon som kan komma på något mer?). Vi har också friskat upp begreppen skönlitteratur och faktaböcker och talat om var och hur de står.

Treorna fick berätta om Sommarboken. I den gruppen jag hade idag var det två som hade varit med. De boktipsade sina kompisar om några bra böcker de läst. Även några andra elever ville boktipsa sina kompisar. En elev berättade att han inte varit med i Sommarboken, men han hade varit på Källby, och där kunde man ju också låna böcker.

3c har "bara" läst och lånat och reserverat en massa böcker.

onsdag, augusti 27, 2008

Tisdagens och onsdagens aktiviteter

Igår var jag på Lovisa hela dagen. Jag hade besök av både femmorna och 4b i biblioteket. Denna gång blev det mest boklån och läsning. Nästa tisdag kör vi igång med bokrådet igen. Detta läsår kommer det att bli två elever från femman och en från varje fyra som deltar på Lovisa.

Idag har jag haft Backatreorna hos mig. Vi inledde terminen med att se ett litet bildspel om läsning, var man läser, med vem eller när. Syftet med detta är bland annat att synliggöra läsandet som aktivitet för eleverna. Det är ju annars en ganska osynlig sysselsättning, eftersom många vill vara ifred när de läser. Nästa gång följer vi upp med att prata om vad man läser och då kommer eleverna att få boktipsa varandra.

Jag har också haft en introduktion av Landguiden, NE.se och Luska för 5c. Nästa vecka följer vi upp med lite övningsuppgifter och de ska dessutom kontinuerligt använda sig av dessa källor i sitt arbete med Europa.

måndag, augusti 25, 2008

I full gång igen!

Nu är verksamheten på skolorna i full gång igen. Själv mjukstartade jag lite med att gå på Btj´s förlagsinformation i onsdags och torsdags förra veckan. Men i fredags kom de första klasserna. Dels var det trevligt att återse de "gamla ettorna" som nu heter två orange och två blå. De kom bägge med alla elever i två omgångar och lånade lådböcker. Dessutom var det väldigt kul att träffa en nya etta, nämligen den röda och ge dem sin första biblioteksintroduktion. De fick så klart också låna med sig böcker till klassrummet. Om de sedan tar med böckerna hem är så här i första klass upp till klassläraren och hur de löser det lägger jag mig inte i.

Framför oss ligger nu en höst helt fullspäckad av extraroliga händelser. Först har vi Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg. Jag återkommer till vad som ska hända där i sinnom tid. Ganska snart är det ju dessutom Litteralund, närmare bestämt veckan innan höstlovet. Vad som kommer att stå på programmet för Backa- och Lovisas räkning är inte helt klart ännu, vi kommer att lämna in ett gemensamt önskemål för bägge skolorna och liksom föregående år siktar vi in oss på årskurs fem. Men jag vill passa på att påminna alla föräldrar om Littaralunds offentilga program, om vilket man kan läsa mer på Littaralunds hemsida.

Den första veckan i december kommer också att bli speciell för Backa- och Lovisas del. Då ordnar vi BOB-vecka och BOB står för Böcker-Ord-Berättelser. Det kommer att bli en vecka med författarbesök eller andra aktiviteter i alla klasser från f-fem. Programmet är långt i från klart ännu, så mer om detta senare.

fredag, augusti 08, 2008

Utvärdering

Japps, idag är utvärderingarnas dag!! Här kommer elevernas utvärdering av Bokråden!

När det gäller de positiva sakerna med Bokrådet är Bokråden på de bägge skolorna rätt överens. Det som nämns först är att man som Bokrådsmedlem får tillgång till de nyaste böckerna först. Båda råden nämner också att det är roligt att bokprata i klasserna. På Lovisa är det en som tycker att det är bra att vara med i Bokrådet eftersom man då läser böcker man annars inte hade valt. På Backa tycker de att det är bra att man får dricka te (detta med tedrickning har inte införts på Lovisa ännu, men det är nog på tiden inför hösten -08).
Bland det negativa nämns att man ibland måste läsa böcker man inte gillar och att det är svårt att bokprata om tunna böcker. Eleverna har svårt att komma på något som kunde vara bättre med bokrådet, någon nämner att man kunde få kaka varje gång (det fick de på avslutningen, men tyvärr – kaka varje gång är helt uteslutet) och att det kanske kunde vara fler elever i Bokrådet, så att fler fick chansen att vara med. Men det sistnämnda förslaget tas tillbaka när jag påpekar att det då skulle bli färre nya böcker för varje Bokrådsmedlem. Det är också en på Backa som tycker att det sämsta med Bokrådet är att man måste bokprata, men eftersom det är en grundförutsättning för verksamheten känns det inte som en så värst seriös synpunkt.

Utvärdeing

En mer utförlig utvärdering av det virtuella författarbesöket med Mårten Sandén på Lovisaskolan har utlovats, och här kommer den, detta är eleverna synpunkter:
(läs tidigare inlägg om denna fantastiska händelse här eller här)

Många ryckte den var kul, rätt kul, ganska kul, bra eller roligt. På den positiva sidan är också att det var bra när Mårten skrev vem han svarade i sitt svar.

På den negativa sidan finns att många upplevde det som förvirrande, svårt, rörigt, stirrigt, stimmigt. Detta berodde delvis på att en del elever chattade med varandra (och kanske på de oseriösa frågorna som nämnts i mitt tidigare inlägg). En del tyckte också att det var tråkigt, eftersom de inte fick svar på sina frågor eller att det var svårt att se hur en fråga och ett svar hängde ihop, eftersom alla skrev hela tiden och Mårten inte kunde hålla elevernas takt och inte hann svara på allt. En del tyckte också att det var meningslöst eftersom de redan hade träffat honom och frågat honom innan (om det ickevirtuella besöket kan man läsa här).

På förslag till förbättringar kommer ett par saker upp, en är att man kanske kunde ha en ruta för en fråga och så en ruta för svaret som hör ihop med den. Ett annat förslag är att man inom klassen bestämmer vem som ska fråga först, andra, tredje och så vidare och sedan väntar på svar innan man ställer en ny fråga.

torsdag, augusti 07, 2008

Sommarlovet slut!!

Ja, en sådan här het dag är det svårt att påstå att sommaren är slut, men lovet är det i alla fall för min del. Jag röjer i boktravar och flyttar om böcker och väntar på läromedelsleveranser. Dessutom har jag lagt in en del nya böcker, som inte hanns med innan lovet. Bland annat har vi fått en del nya bliderböcker, som inte är helt nya längre, men ändå nya för oss här.
Det är Nilsson/Erikssons fina Farmors alla pengar om en otäck dag i en liten pojkes liv. Han är hos farmor och blir passad, men inget blir som vanligt. Farmor blir plötsligt helt förvirrad och snål. Hon går till banken och tar ut alla sina pengar, och det blir pojkens uppgift att gömma dem och vakta dem, med pilbågen som vapen...

Det är också Casta/Gnosspelius mycket vackra Gå och bada mister räf! om Mister Räf som plötsligt drabbas av dålig självkänsla, han känner sig grå och trist och försöker på olika sätt pigga upp sin färg och till och med skaffa sig en ny stil.

Vi har också fått Donaldson/Scheffers Lilla Spigg, historien om en liten grå fisk som har livlig fantasi och en stor förmåga att berätta historier. En dag blir fantasierna till ett verkligt äventyr som tar honom långt iväg från hemtrakten. Men det visar sig att det ska bli hans egna historier som hjälper honom att hitta hem igen!

Två monsterböcker: Danielsson/Adbåges Monster överallt och Güettler/Helmsdal/Jónsdóttirs Monster i mörkret har vi också fått. Vidare är det Kullberg/Adbåges Tove Va-Va, Pojken i havet av lundaförfattaren Magntorn med vackra blider av Isberg Rozijn, och slutligen men inte minst Westerlund/Grimbergssons Vilse eller Tomtens moped som är en mysspännande historia om en flicka som kommer vilse. Men hon vet hur man ska göra, så fastän det blir riktigt otäckt ett tag, slutar det väl.
Böckerna kommer att bo på Backa, på Lovisa lägger jag inte in några nya bilderböcker, eftersom vi från hösten bara har från årskurs två där.