torsdag, december 17, 2009

Från och med imorgon tar skolbiblioteket på Backaskolan julllov. Det finns åter personal på plats från 7/1.


Tänkte avsluta med ett litet juligt boktips: Charlotta Lannebo har skrivit Lilla E ger sig ut på resa. Den utspelar sig under julaftonsnatten. Lilla E, som är bokens huvudperson, får en finfin rullväska i julklapp av sin mormor. Lille E är en kompetent tjej, hon vet hur man ska packa en väska. Hon vet också hur man tar sig till stationen, om man vill ta tåget och ge sig ut på resa. Och det vill man ju, när man nu har fått en så bra väska. Sagt och gjort; när alla andra i huset ligger och sover traskar Lilla E iväg genom natten till tågstationen. På stationen möter hon en hjälpsam konduktör och snart träffar hon också Valdemar som bor på en bänk på tunnelbanestationen. Valdemar saknar en viktig kokbok. Lilla E bestämmer sig för att leta rätt på den åt honom. Vägen genom Stockholmsnatten kantas av möten med kloka och spännande människor. Mitt vuxenjag skriker: "Men varför skickar ingen hem ungen!", jag får nästan ont i magen av tanken på det lilla barnet på egen hand i natten. Men Lilla E är som sagt kompetent. Hon klarar sig. Och så är det ju en saga. Spännande, och med lyckligt slut!

(Bilden på de fina julkulorna har jag lånat av SMN på Flickr)

fredag, december 11, 2009

Nyheter i bibblan!

Jag har under förra veckan flyttat ihop kapitelböcker Hcf och Hcg till en gemensam kapitelboksavdelning. Efterhand kommer kapitelböckerna även att genremärkas med små klistermärken med bilder för olika genrer på ryggen.

Nya är också två skyltar som kommit upp tack vare att jag fått hjälp av våra vaktmästare att sätta upp lite krokar här och var i taket.
De har olika text på fram- och baksida.


Julafton igen!

Nu packar vi upp lådor igen! Igår kom en sändning från Bonnier Carlsen, nya fina böcker som de skänkt oss för att jag och Lotta blivit Årets skolbibliotekarier. Gårdagen ägnades åt att packa upp, lokalisera och plasta. Det kommer jag att fortsätta med idag. Treorna, som brukar komma hit på förmiddagen, är upptagna med sitt luciatåg (som var mycket fint!)

Den här morgonen undrar man...


...vad det är för sekt som slagit sig ner i biblioteket på Backa...

onsdag, december 09, 2009

Julmysandet fortsätter på Backabiblioteket!

I veckan julmyses det för fullt på Backa. Många klasser övar julspel eller julpjäser. Dessutom ligger luciatåget startgroparna inför fredag.

Idag har jag tänt andra adventsljuset och öppnat adventskalender med 2 orange, 1 orange och 1 blå. Dessutom har jag haft testund med Bokrådet. Nästa vecka ska vi ut på bokprat. Läs på vår Bokrådets blogg vilka böcker vi kommer att bokprata om då!

I övrigt på gång: Vi skapar en liten bilderboksammling på våra vanligaste andra-modersmål-än-svenska. Det kommer att finnas böcker bland annat på arabiska, isländska, albanska, tyska och kinesiska.

fredag, december 04, 2009

Julafton redan nu!!

I onsdags när jag kom till biblan stod det ungefär tolv kartonger mitt på golvet. Det var sändningen från Bonnier Utbildning, med alla fina nya spännande läromedel som vi får som en del av priset när vi blev utnämnda till Årets skolbibliotekarie. Julafton, alltså! Nu har jag packat upp och packat upp. Sedan ska ju allting registreras, utrsutas med etiketter och signum, kanske plastas... Ja, det är mycket jobb också. I går på informationsmötet kunde jag visa upp en del av det nya för lärare och andra pedagoger. Jag vill så kart att det ska ut i klasserna och användas så fort som möjligt.

I slutet på förra veckan ställde jag fram julböckerna och julpyntade lite i biblioteket. Den här veckan har jag börjat med julsaga i en del av klasserna. I år blir det Tomteluvan av Severin Schjöler, som finns att läsa i Sagor att läsa och berätta, en antologi av Harriette Söderblom utgiven av En bok för alla, som jag arbetar mycket med, i synnerhet med ettorna. Men jag läser inte sagan, utan berättar den. Jag har haft den som julsaga förrut, men jag tror att det är tillräckligt länge sedan nu.