tisdag, december 14, 2010

Nu är vi inne på julupploppet!

Igår lussades det på både Backa och Lovisa. På Backa var det ute i den gnistrande morgonkylan. På Lovisa höll vi oss i musik/bildsalen. Idag julpysslas det i flera klasser på Backa. I biblioteket rasar det in återlämnade böcker. Jag har fortfarande inga fungerande handscannrar, så jag knappar och knappar.

Klasserna som kommer hit får höra julsagor, som jag skrev om förrförra veckan. Vi tänder ljus och öppnar Bamsekalendern på Backa.

För julbokstips i massor rekommenderar jag Lunds Kommuns skolbibliotekariers bokblogg, BokLus (en del av boktipsen där är samma som på den här bloggen, men där finns många fler också). Eller på Bokunge, en utmärkt boktipsblogg för de lite yngre barnen.

Jag önskar alla en Jättegod Jul! Vi hörs igen i januari!

fredag, december 10, 2010

Pingviner och finklädda barn

På Lovisa väntar vi inte till i kväll med att högtidlighålla Nobelldagen. Redan till lunch satt alla fyror och femmor bänkade i bild/musiksal vid vackert dukade bord. Många hade klätt upp sig dagen till ära och det var bordsplacering. Runt omkring stod lärare och andra pedagoger som tjusiga pingviner i vitt och svart, redo att servera gästerna. Det bjöds på trerätters middag med bubble och tal. Även Kungen kom förbi, med Silvia vid sin sida.

måndag, december 06, 2010

Nya Luska!

Nu är det ju ett tag sedan alla Lunds Kommuns hemsidor migrerades till den nya plattformen. Kvar i den gamla webbmiljön har vår skolgemensamma länksamling Luska legat. Men idag vid lunchtid kunde vi äntligen presentera:

uppfrächad och i ny kostym. Nyheter är förutom en snyggare layout en tydligare exponering av våra databaser och en helt ny sökskola. God Luskning!

Projektet med treorna går vidare

Efter dagens pass med treorna har alla fyra grupperna haft sin första lektion enligt sina egna önskemål (se tidigare inlägg här samt här). Det var flera olika saker som varje grupp önskat, så jag fick börja med att plocka ut några. Jag började förra måndagen. Den första gruppen där hade bland annat önskat sig att få spela spel, både bräd- och datorspel. Den andra gruppen hade önskat sig att få höra mer om faktaböcker. Men den första gruppen gjorde jag så att jag gjorde fyra olika spelstationer med bland annat Litteraturspelet från Bonnier Carlsen och två olika datorspel (Runjakten från Unga Fakta och Rimrum grån UR). Dessutom fanns en station för egen tystläsning, vilket också alla grupperna hade önskat. Vi började med en kort samling då de fick bestämma vad de ville göra under dagens pass, sedan satte de igång. Det fungerade väldigt bra. Åt den andra gruppen ställde jag upp alla stolarna framför faktabokshyllorna och gav dem en genomgång av hela konkarongen, med minibokprat på vissa titlar emellanåt. Stunden som blev över fick de låna och läsa tyst. Den här lektionen blev stökigare. Men efter genomgången var det fler än vanligt som lånade faktaböcker.

Dagens första grupp hade bland annat önskat sig boktips, så det fick de, både av mig och av varandra. Dessutom fick de Barn- och Ungdomsbokskatalogen för ännu fler boktips. Den andra gruppen hade bland andra saker önsket sig att få spela kortspel. Vid två bord fick de i uppgift att lära sig ett nytt spel ur en kortspelsbok. I sofforna var det egen läsning.

Vid kommande lektioner kommer jag att gå vidare med fotodokumentation.

Efter jul ändras grupperna kanske om. Men jag kommer att fortsätta det här projektet ändå med hjälp av den gemensamma dokumentationen för grupperna, som jag har gjort i wordle.net.

Högläsningstips till jullovet


Om ni ska satsa på en ny högläsningsupplevelse till jullovet, då tycker jag att ni ska välja Maria Parrs Tonje och det hemliga brevet. Då får ni nämligen åka till Norge och lära känna alla som bor i Glimmerdalen

För att ta sig till Glimmerdalen åker man först båt. Sedan går man genom byn och fortsätter upp mot fjällen. När man väl tagit sig förbi den barnhatande Klaus Hagens Hälsocamping, sagoskogen och Sallys hus, genom vilkas fönster Sally spanar på allt som rör sig på vägen, då kanske du har tur och möter Tonje. Hon är det ena barnet i Glimmerdalen. Tur att hon har sin bästa vän Gunnvald, en gubbe som förstår sig på en hel del, i synnerhet fiolspelande och kälkbygge.

Den här vintern blir inte som någon annan i Glimmerdalen. Först kommer några barn helt oväntat och stör, till Tonjes stora glädje, friden på Hälsocampingen. Sedan ställer en kaffepanna till med en olycka, som leder till att gamla hemligheter kommer i dagen och gamla och nya vänner och släktingar möts.

Liksom när jag läste Parrs förra bok på svenska, Våffelhjärtat, så är det svårt att låta bli att associera till Astrid Lindgren. Jag antar att det beror på högläsningsvänligheten. En annan anledning är den trygga barndomsmiljön, med halsbrytande lekar och vuxna i olika generationer som finns till hands. Men också på att det djupa allvaret, sorgen och förtvivlan, finns med som en lika naturlig ingrediens som skrattet och glädjen. Tonje med sitt röda hår är en vild och egensinnig Pippi, fast med trygga föräldrar (även om mamman arbetar långt borta på Grönlad i perioder) och fastrarna Eir och Idun är som Madicken i dubbel upplaga, fastän halvvuxna och på 2000-talet. Som bibliotekarie funderar jag lite över klassningen. Varför Hcg? Våffelhjärtat är Hcf och där passar bägge böckerna in bättre. Tonje är liksom huvudpersonen i den boken nio, hon fyller tio i slutet av boken. Högläsning av högsta kvalitet är i alla fall bägge böckerna.

torsdag, december 02, 2010

Lite om den första veckan i advent - som nu snart är till enda


Nu övar luciatågen som bästa på våra skolor. På Backa går tåget ute i år, det kommer att bli så vackert och stämningsfullt.

I går hade jag och kollegen Lotta förmånen att få komma till Helsingborg och prata inför skol- och biblioteksfolk där. De har startat ett formaliserat samarbete mellan skola och folkbibliotek, där skolorna bland annat får möjlighet att köpa tjänster de inte kan ordna själva av folkbiblioteket. Skolorna får också möjlighet att träffa personal från folkbiblioteket och prata om vad dessa erbjuder i sitt "grundutbud" och fundera över vad för slags skolbiblioteksverksamhet man behöver på sin skola för att klara eller öka elevernas måluppfyllelese.

Nu har jag börjat öppna Bamses advenstkalender, som jag gör varje år på Backa, med de grupper som kommer hit, samtidigt som vi tänder adventsljus. Jag har också så smått börjat med julsagor. I tvåa bilr det "Det stora tomtebygget" ur Troll prinsessor och vanliga barn och i ettan kommer det att bli sagan om Tomteluvan, berättad med sagoskriner, fritt ut En bok för allas Sagor att läsa och berätta.

Ute fullkommligt tumlar barnen runt i snön och passar på att njuta så mycket som möjligt av det ovanligt härliga vintervädret! Bilden är från spjwebster, flickr