lördag, maj 28, 2011

En avslutande spaning från ReggioEmilia



Jag kommer nog inte så värst mycket längre i spaningen efter det bokstavliga skolbiblioteket i Reggio Emilia. Men flera tankar kommer att följa mig härifrån: miljöns och organisationens pedagogiska betydelse och omsorgen i val av material – i mitt fall olika medier – för eleverna att jobba med, är två sådana exempel.

Sammantaget kan man säga att vi alla slagits av barnens koncentrerade arbete. De jobbar lugnt i smågrupper, vissa med en pedagog vid sidan men de flesta helt själva. En del barn springer runt och leker helt fritt inne, men mest ute. Vi är alla fascinerade av lugnet och arbetskoncentrationen trots att det är många barn på liten yta. Och även av den minutiösa ordningen trots alla material som ligger framme. Vad är det som skiljer italienska barn och svenska?

Men jag tar också med mig hem att det är stora likheter mellan hur vi arbetar och hur de tänker i Reggio: bilden av barnet/eleven utifrån möjligheter och kompetenser i stället för att se på det de inte klarar av, synen på lärande och kunskap som kvalitativt i stället för kvantitativt, barnets rätt till utbildning och kunskap, tydliga mål och dokumentation och utvärdering. Mycket, för att inte säga allt, detta jobbar vi redan med och mycket av det står inskrivet i vår läroplan.

fredag, maj 27, 2011

Dag fem: Remida!!



I dag var vi på besök på Remida i Reggio Emilia. det är ett centra där man tar emot överblivet material från industrin och annat återvinningsmaterial, som man sedan delar ut till förskolor. Det är helt gratis för skolorna, de behöver abra betala en symbolisk summa i medlemsavgift. Nästan ett helt rum var avsatt för återvinning av böcker, ett slags bytesbibliotek, där man kunde lämna en bok och ta en annan. Alla böckerna var stämplade med "Saved by Remida". På Remida har de förutom återvinningsservicen workshops med grupper av vuxna och barn. De har också utställningar som fungerar som inspiration till vad man kan gör med materialet.

Som vanligt var vi förbjudna att fotografera inne, men det var okej att ta foton på varandra. Här är en bild på en kollega. En fin bokhylla, gjord av vitmålade kabelrullar, råkade komma med i bakgrunden. Se hur fint det blev när de ställde upp böckerna efter färgen på borkomslagen!

torsdag, maj 26, 2011

Skolbiblioteksspaning i Reggio, dag fyra

I dag har det inte framkommit mycket nytt i mitt skolbiblioteksspanande. Dagen har bestått av föreläsning om pedagogisk dokumentation och projektarbete på förmiddagen. Och så nu på eftermiddagen gruppdiskussioner, som nu ska redovisas i en avslutande frågestund med hela auditoriet.

Vi i vår grupp kom att prata en del om frågor; om vikten av att ställa rätt frågor. Pedagogerna i Reggio arbetar mycket med att fråga barnen öppna frågor under själva processen. Men de talade också om vikten av att ställa rätt frågor i ett projekt. Och där kom ju en fråga som stötts och blötts en hel del i skolbiblioteksvärlden upp: vikten av att ställa undersökningsbara frågor. Vår diskussionsgrupp var nog enig om att vi måste bli bättre på det i skolan. Det här är ju inte något nytt i sig, det nya är att vi kan hitta inspiration i Reggio-tänket till det här och att skolbiblioteken kan utvecklas av att skolorna jobbar Reggioinspirerat.

onsdag, maj 25, 2011

Tredje dagen på skolbiblioteksspaning i Reggio




I dag var en dag som vi alla hade sett mycket fram emot, för i dag skulle vi få besöka förskolor under den pedagogiska tiden, det vill säga när barnen är i full fart med sitt arbete. Jag var med en grupp som skulle besöka förskolan Balducci. Förskolan är byggd -92 som en sammanslagning av två äldre förskolor. Den är döpt efter Ernesto Balducci, präst och god vän till Loris Malaguzzi. Arkitekturen är ett samarbete med pedagoger och föräldrar. Piazzan är ovanligt stor. Den fungerar för mötesplats för barn i olika åldrar och familjer. Den används också till möten och fester. Balducci är byggd i två plan. Takvåningen är för olika aktiviteter men också vila, barnen sover ca två timmar, mellan ett och tre. Det finns miniateljé på varje avdelning och en gemensam ateljé, som är en ljudateljé som ska vara till för hela staden. . På förskolan går cirka 100 barn på 4 avd.

Alla studebesöken är organiserade så att det förs är en kort presentation av skolan, sedan får vi vandra runt själva, sedan avskutas det hala med att vi bjuds på dricka och tilltugg och en frågestund. Tiden är väl tilltagen, men hinner ta det lugnt och titta noga.

Under rundvandringen fortsätter min skolbiblioteksspaning. Varje avdelning på förskolan har en läshörna, med en hylla med frontexponerade böcker. På de flesta avdelningarna står bilderböcker och facklitteratur för sig. På fyraåringars avdelning sitter några barn och ritar kring ett bord. De har en bok on universum framme på ett stativ och en på bordet som de bläddrar och tittar i medan de tecknar. Böckerna här är i mycket bättre skick än böckerna på Picasso som vi besökte igår, även om det inte är några imponerande samlingar med svenska mått mätt.

Under frågestunden efteråt kommer en fråga om hur de jobbar med läs- och skrivutveckling, som besvarades ungefär så här: Förskolan har inga som helst förpliktelser att lära ut att skriva, läsa och räkna. Men det är spännande för barnen att få utforska dessa områden och de gör det på egen hand, så pedagogerna följer dem. De erbjuder barnen sammanhang där de möter både bokstäver och siffror. Barnen har ett eget driv till kommunikation och det uppmuntras. Så de får utforska genom att skriva meddelanden, inbjudningar och så vidare. Bokstäverna blir en lek.

Jag frågade också lite om boksamlingarna på avdelningarna. Det är samlingar som byggts upp under åren, därför har de ett bra bibliotek, menade de. De vill erbjuda ett spektra av olika typer av litteratur att välja på, där liksom när det gäller andra material, söker man variation. Man har också facklitteratur som kanske inte är barnböcker, konstböcker exempelvis, men man tror på barnens förmåga att ta in komplicerade saker. Familjer och utländska delegationer skänker böcker, men de inköp som görs sköts i samråd med de som arbetar i huset. I personalrummet där vi samlas finns också ett par bokhyllor med vad jag uppfattar som ett personal/lärarbibliotek.

tisdag, maj 24, 2011

Dag två på spaning efter skolbiblioteket i Reggio Emilia



Idag var vi på vårt första studiebesök. Den gruppen jag hamnade i fick åka till en småbarnsförskola som heter Picasso. Det var den andra småbarnsförskolan som startades i Reggio, redan 1975. Förskolan har omstrukturerats flera gånger under årens lopp. Verksamheten präglas av sin fina park och landsbygden runt omkring, som de utforskar med barnen. Italien är i stort sett inte så bra på utomhuspedagogik, menade de. De verkar tillsammans med föräldrar för att värna om grönområdena. Det är flera förskolor som tillsammans arbetar med utomhusmiljön som tema. Picasso har 58 barn i åldern 6-38 månader fördelade på tre avdelningar med tre pedagoger på varje.

På Picasso blev det verkligen hett kring min spaning efter bibliotek. I den långa korridor som löpte genom förskolan hade man ett eget litet lånebibliotek där barnen fick ta hem en bok i ett dygn. I en liten låda fanns en bild av varje lånebok, på en hylla bredvid stod små askar med små klisterlappar med barnens porträtt på. När ett barn tar hem en bok sätter de sitt foto på den aktuella lånebokens lapp. När de lämnat igen den sätter de en liten färgad etikett över sitt foto. Pedagogerna understryker att detta är ett bra sätt för skola och hem att kopplas samman. Böckerna är slitna, nästan alla är exemplar som jag hade gallrat ut på grund av slitage. Likadant med de böcker som stod på en liten frontexponerande hylla på varje avdelning, vissa av dem hade inte ens pärmen kvar. Några nya och fina böcker stod på en hög hylla som barnen inte nådde själva.


Böckerna på förskolan var inte lånade från folkbiblioteket, men köpta via folkbiblioteket på något sätt som jag inte riktigt förstod. Folkbiblioteken erbjuder särskild service till förskolorna i form av att de tar emot små grupper som åker med två pedagoger till Stadsbiblioteket i Reggio och är där hela förmiddagen. Det kan vara både för aktiviteter som organiseras av biblioteket eller så är det pedagogerna som står för programmet. Bibliotekets personal kan också komma ut till förskolan och har ofta med böcker som är kopplade till de projekt de arbetar med.

Vi var strängt förbjudna att fotografera inne på förskolorna, så bilden kommer från Picassos stora fina gröna park.

måndag, maj 23, 2011

Första dagen i Reggio Emilia!

Nu har vi avverkat vår första dag med Reggio Children. Det är här vi är, läs mer om Reggio Children, Loris Malaguzzicentret, Remida med mera. Det var föreläsning på både för- och eftermiddag idag, Vi har fått höra om Reggio Children, om staden Reggio Emilia, om historiken och pedagogiken. Dagen avslutades med studiebesök på de förskolor och skolor som finns på själva Loris Malaguzzicentret. Det finns en liten twittertråd att följa från dagens föreläsningar på #skolbiblreggio om man vill. Men den största behållningen av dagen var nog ändå studiebesöken på slutet. Jag ska berätta lite kort:

När man kommer in i skolans lokaler kommer man först till ett stort rum som kallas för piazza, torg, vilket är ett gemensamt drag för alla förskolor i Reggio. Men för oss, som arbetar inom skolan, var detta väldigt intressant, eftersom det är det enda stället som bedriver Reggio Emilias pedagogik i en grundskola. På höger sida om torget fanns tre stycken förskoleavdelninger. På vänster hand fanns två klassrum, ett för ettan och ett för tvåan. Så intressant det hade varit att få höra de som arbetade där berätta!

Min lilla mission är ju att spana efter skolbiblioteket i Reggio Emilia. Så gissa om jag blev nyfiken då jag i tvåans klassrum såg en orm på väggen, där eleverna kunde sätta tvättnypor med sitt namn, för att markera på vilken avdelning de befann sig. En elevs tvättnypa satt på avdelningen "biblioteca". Oj, tänkte jag finns det ett bibliotek här! Jag frågade och fick svar: nej, det finns inget bibliotek. Eleverna utnyttjar ett bibliotek på en närbelägen skola. Och om man har satt sin tvättnypa på "biblioteca" på ormen, innebär det att man sitter längst ner i klassrummet närmast bokhyllorna, de kallar den delen av klassrummet så. Så efter att det nästan brändes lite i min spaning, blev det genas rätt kallt igen. Spaningen fortsätter imorgon!

söndag, maj 22, 2011

Framme i Reggio Emilia

Nu är hela sällskapet bestående av ca 40 pedagoger från Lund på plats i Reggio Emilia. I morgon börjar det; jakten på skolbiblioteket i Reggio Emilia. Hoppas att ni vill hänga med!

Våra dagar kommer att bestå av föreläsningar på förmiddagarna och studiebesök på eftermiddagarna. Min mission kommer att vara att hålla ögonen öppna efter skolbiblioteksverksamhet enligt mottot: "Någon kanske vet vad ett skolbibliotek är, men ingen vet vad det kan bli".

lördag, maj 21, 2011

Fin utflyktsdag och avresa mot Reggio idag

Endast några små regnstänk störde hela Backaskolans utflykt i torsdags. Ettor och tvåor vandrade genom skogen till Skrylle, förskoleklasserna vandrade lite kortare i Skrylle och jag och ett gäng andra stod redo vid korvgrillningen när elever och pedagoger kom fram. 500 korvar vändes i en rasande takt över glöden.

I går var det läsårets sista Bokråd på Lovisa. Vi drack te och firade avslutningen lite extra med kardemummakaka och bokpratade för varandra. Läs om vilka böcker på Borrådets egen blogg, länk till höger. En sista omgång böcker delades ut till den läsungriga sextetten, de får de läsa fram till skolavslutningen. Då ska ju, som bekant, alla böcker in och våra fina femmor vandra vidare mot Fäladsgården. Där kan man å andra sidan vara med i både Biblioteksråd och Bokklubben för högstadiet, så det blir också bra.

Nästa vecka är skolbibliotekarien i Reggio Emilia, så all ordinarie skolbiblioteksverksamhet på Backa och Lovisa utgår.

onsdag, maj 18, 2011

Lite vimsigt i måndags och Höör igår

I måndags skrev jag lite om den kommande veckans aktiviteter. Det jag då helt glömde var att det naturligtvis inte blir någon ny saga för ettorna i morgon, för då åker hela Backa på utflukt med vandring och korvgrillning.

I går var det den årliga skolbiblioteksdagen i Höör. Det var ett mycket intressant program. Förutom att höra om arbetet på Möllevångsskolans skolbibliotek där Årets skolbibliotekarie arbetar, fick vi också höra om sociala medier i undervisningen, samarbete mellan högstadie- och gymnasiebibliotekarier i Lund, om LimBoprojektet i Malmö och mer där till. Låter det spännande? Vill du veta mer om vad som sas? Läs då vad som twittrades från Skolbiblioteksdagen i Höör på den här länken. Bland tweetsen hittar man också länk till litteraturlista från en av dagens föreläsare, Fredrik Hanell. En länk till en del av presentationerna kommer också här så fort vi har fått den från Region Skåne, som är arrangör av Skolbiblioteksdagen i Höör, tillsammans med Skolbibliotekscentralen i Lund och Pedagogiska centralen Malmö.

Bild: Hepp, flickr

måndag, maj 16, 2011

Lägesrapport mellan hägg och syren

Våren kom med stormsteg, men verkar ha kommit av sig nu, mellan hägg och syren. Ute är det kallt, regnigt och blåsigt. På skolorna är det några (däribland jag) som kan glädja sig åt att se fram emot en mycket värmande vecka nästa vecka, då vi gör en studieresa till Reggio Emilia i Italien. Det ska bli mycket intressant att lära sig mer om hur man kan tänka läsfrämjande, informationssökning och källkritik med Reggioglasögon. Eftersom det i Reggio Emilia är nästan uteslutande förskolor som arbetar med vad vi i Sverige kallar en Reggio Emilia inspirerad pedagogik, så gäller det att se, inspireras och omvandla, till något som går att applicera på vår verklighet, med de styrdokument som vi har. Rapporter därifrån utlovas här på bloggen senare!

Förra veckan var nog lite av en återhämtning efter vår utställning veckan dessförinnan, därför blev det inget skrivet här. Men jag arbetade på med mina grupper, ettorna fick höra sagan om sköldpaddans flyglektion. Med grupperna förra veckan provade jag att berätta med en sköldpaddehanddocka, vilket gick ganska bra, tyckte jag.

Innevarande vecka blir det en ny saga för ettorna, förmodligen sagan om hur man räknar krokodiler, men man vet ju aldrig vad Sagosskrinet har att ge...

Nu är det dassutom dags att börja informera om Sommarboken och Sommarboksutmaningan, men mer om det senare!

onsdag, maj 04, 2011

Studiebesök i från Karlshamn morgon

Ända från Karlshamn kommer det studiebesök till Backabibblan i morgon. De ska få en liten introduktion till biblioteket och hur vi arbetar med skolbibliotek på Backaskolan, och även få träffa elever från 1c som har bibliotekstid när de är här.

I övrigt i morgon: Ettorna ska få höra en ny saga ur sagoskrinet. Man vet ju aldrig vilken saga som kommer ut ut skrinet, men jag tror att det kommer att bli den om sköldpaddans flyglektion...

Och på eftermiddagen är det dags att hänga upp allt till vår utställning i stadshallen, se inlägg nedan och läs med om "Avtryck Norra Fäladen" på skolornas hemsidor!

Foto: Bird Eye, flickr

måndag, maj 02, 2011

Utställningsveckan är här



Den här veckan ligger mycket av vårt fokus på den utställning, "Avtryck Norra Fäladen" som kommer att äga runt mot slutet av veckan på Stadsbiblioteket och Stadshallen. Alla skolor och förkolor på Norr kommer att delta och bidra med olika saker. Det är ett sätt att visa upp skolornas arbete i ett större sammanhang, att synliggöra oss i vår stad. Lovisa kommer att ställa ut både på biblioteket och stadshallen och bland annat visa upp arbete från elevens val i bild. Backa kommer att visa upp arbete kring Sommarboken, självporträtt i träslöjd och mycket mer. Läs mer om utsällningen här!