torsdag, september 29, 2011

Årets Bokmässa

Känner ett behov att sammanfatta eller i alla fall skriva något litet om årets Bokmässa i Göteborg. Jag har huvet helt fullt sedan jag kom hem, men har fortfarande inte lyckats sortera alla tankar och få klart för mig vad jag ska göra med dem.

Höjdpunkten under mässan var nog seminariet med Cornelia Funke och Lotta Olsson. Det är inte så dumt med seminarier där det inte är för många deltagare. På många andra seminarier jag var var det en hel panel på fyra-sex personer + moderator och då blir det väldigt svårt för alla att få något vettigt sagt. Och en annan tanke som man inte kan låta bli att få, när man går på mellan sex och åtta seminarier per dag, det är betydelsen av val av samtalsledare. Den som var allra bäst av de jag lyssnade på var Jessica Gedin som samtalade med Pija Lindenbaum (tänk att man lyssna på Lindenbaum på varje bokmässa och ändå inte bli trött på det!) Gedin var påläst, lyssnade, intelligent och rolig som vanligt. En annan bra moderator var Lotta Olsson som ledde två seminarier som jag var på, bland annat det med Funke. Hon pratade dessutom en tjusig engelska.

Jag var på två seminarier om barns medbestämmande, i biblioteket, i skolan och i det läsfrämjande projekt. Det var intressant. Jag fastnade i synnerhet för en del tankar kring hur barn är negativa till läsfrämjande insatser av kvantitativ art. De vill hellre fördjupa och få chansen att samtala om böcker. Jag har själv alltid känt min tveksam till läs-så-många-sidor-och-få-en-tårta-grejen. Vi satsar ju visserligen hårt på Sommarboken och Sommarboksutmaningen här, men det är inte helt kvantitativt, det är kvalitativa inslag i det och man räknar inte sidor och man läser på sin egen nivå. Ulf Stark sa på ett seminarium att han tycker att det är dumt att barn ska läsa så himla många böcker, det räcker om man läser fem stycken. Det kanske är lite av en överdrift, men säg att de läser bara fem böcker: hur viktigt blir det inte att de läser rätt bok då?

Det ska så klart vara böcker som är murbräckor, in mot djupare delar av sig själv. Och in till andra människor, andra världar än de man upplever i vardagen. Detta diskuterade KG Hammar, Anna Höglund och Ulf stark på ett seminarium med Agneta Edwards (också en habil moderator). Där kom de också in på myter och sagor som skildrare av en högre sanning. Och då är det lätt att i tanken genast glida över på de seminarier om fantasy och magisk realism som jag var på. Jag fick lära mig fler nya bra ord: "glesbygds fantasy”, ”urban fantasy” och ”speculative fiction” – är de sistnämnda månne samma sak som magisk realism?

En annan sak som är så bra med att åka på Bokmässan är att man får mycket tid tillsammans med sina bibliotekariekollegor, något som vi skolbibliotekarier inte alltid är så bortskämda med. Vi kommer ofta in i någon slags kreativ flow, som ynglar av sig i projekt under hela läsåret. På vägen hem på tåget reviderade i till exempel hela biblioteksplanen, så nu kan man redan läsa den nyaste versionen på våra hemsidor.

tisdag, september 20, 2011

Återvinnings biblioteket öppnar idag!

I dag är det Backadagen på Backaskolan och då är det premiär för vårt Återvinningsbibliotek. Det återfinns i skolbibliotekets entré och ser just nu ut så här:



Alla böckerna är stämplade med texten: "Återvunnen bok. Ta mig, läs mig, spara mig eller ge mig vidare". Vill man själv bidra med en bok till Återvinningsbiblioteket, finns det en särskild låda man kan lägga sin bok i, så kommer jag att stämpla boken och sätta ut den i Återvinningsbiblioteket. jag är lite, lite orolig för att alla böcker kommer att försvinna på en gång, många elever har redan visat stort intresse. Jag hoppas att en del ska vilja bidra också.

måndag, september 19, 2011

Lite om slutet på förra veckan och nu: Bokmässevecka!

Slutet på förra veckan blev intensivt. Fredagen bjöd på både ett sista diktbokprat i treorna och ett snabbinsatt bokprat om klassiker i en fyra. Dessutom träffades Bokrådet för andra gången och gjorde sig redo för sitt första bokprat den 30/9. På fredag denna veckan blir det inget, eftersom jag åker på Bokmässan i Göteborg. Se mer på Bokrådets blogg, länk till höger.

Vi har också haft ett första möte om Skapande skola här på vårt skolområde. Tiden är knapp, eftersom vi ska ha en plan att lämna in den 30/9. Eftersom vi vill ha med eleverna i våra tankar kommer jag att besöka Backas elevråd för en diskussion kring kultur och hur eleverna tänker om det på tisdag och Lovisas på onsdag.

I dag kommer två av treorna till Lovisabibblan. Vi kommer att fortsätta lite på diktspåret, men framför allt fortsätta med dilemmasagorna. Sedan blir det så klart boklån och läsning, som vanligt.

I morgon får Lovisa besök av Carola Mikaelsson som är skrivpedagog. Det är ett led i arbetet med Poem Express, då de ska skriva och göra diktaffisher. Se mer på http://www.poem-express.com/

tisdag, september 13, 2011

Även förskoleklasserna och skapande skola

Glömde ju att skriva i går att även förskoleklasserna har hunnit komma i in på sin andra vända i biblioteket nu. De får höra Pija Lindenbaums Siv sover vilse och efter läsningen har vi ett samtal om texten löst efter Chambers boksamtalsmodell. Det kommer vi att göra nu under hela läsåret med olika bilderböcker som jag har valt ut. Den första gruppen som gjorde detta var här redan förra veckan. De hade mycket att säga om boken, och vi kom så långt som till intertextuella referenser, till exempel när en elev sa att han/hon kände igen hunden, för den påminde om vargarna i Gittan och gråvargarna.

Vårt skolområde har blivit tilldelade skapande-skola-pengar. Jag ingår så som kulturombud i den grupp som ska skriva en kulturplan och planera hur pengarna ska användas. En kulturplan för skolorna är något som jag lobbat för i många år. Nu kommer ju snart (?) kommunens Kulturgaranti och vår plan måste ju så klart kopplas till den, men det känns bra att arbetet i alla fall är igång. Ett första möte mellan representanter för skolområdets skolor hålls på torsdag. Jag har också planerat in ett möte med elevrådet, för att sondera lite vad eleverna förväntar sig av kultur i skolan.

måndag, september 12, 2011

Den här veckan:

Nu inleder vi på allvar vårt arbete med Poem Express på både Backa och Lovisa. På Lovisa går jag ut i alla treor och bokpratar poesi och dikter den här veckan. Det blir många dikter lästa av Mårten Melin, Britt G. Hallqvist, Lotta Olsson, men också lite Beskow, Lena Andersson och Boye.

En elev sa: "Poesi, det är ett nonsesord". Eleven menade att han/hon inte förstod ordet poesi, men uttrycket nonsensord gav mig en anledning att gå in även på nonsenspoesi, och jag lovade och plocka fram exempel att läsa för dem när de kommer till skolbiblioteket nästa vecka.

På Backa körde jag i gång redan förra veckan och passar på att läsa dikter när klasserna är hos mig i halvklass på sin bibliotekstid. Det är alla tvåor på Backa som deltar i Poem Express. Men inledningsvis så pratar vi inte om tävlingsmomentet, utan bara om att vi ska skriva dikter och göra diktafficher.

I övrigt på Backa är alla ettor inne på sitt andra besök. Då får de stifta bekantskap med mitt Sagoskrin och höra sagan om bocken ärtåkern. Dessutom går vi igenom återlämning, så att de har koll på hur man gör det också. I den grupp jag hade i torsdags provade jag att byta ut pojken i sagan mot en flicka för att se hur det kändes. Det blev så där, tycker jag. En stor del av sagan är att pojken sitter i dikesrenen och bölar och gråter. Det kändes mer arketypiskt med en lipsill till flicka, så det blir nog en pojke förstättningsvis.

tisdag, september 06, 2011

Inspiration från Remida

Intryck som vi fick på Remida i Reggio Emilia (läs mer om det här!) har fått oss att vilja skapa ett återvinningsbibliotek på Backa. Det kommer att finnas i bibliotekets (och just nu även skolsköterskans) entré. Här kan man ta/återvinna en bok när man känner för det. Böckerna som står där är just nu böcker som vi inte längre vill ha i biblioteket. Men vi kommer också att bjuda in elever och föräldrar och personal att lämna och ta böcker. Lagom till Backadagen, 20/9, ska det vara klart för användning.

Föräldramötena i gårkväll blev en något stressad tillställning. Tidsplaneringen var dåligt gjord från skolans sida och alla hann inte få sagt allt de ville. Till nästa gång ska vi bättra oss på den punkten.

(bild från Remida i Reggio Emilia. Foto Klara cc)

söndag, september 04, 2011

Föräldramöte på måndag med fyror och femmor

I vår bilioteksplan (som finns att läsa på skolornas hemsidor, via bibliotekets sida eller direkt på den här länken) står att skolbibliotekarien ska besöka ett föräldramöte i årskurs fyra för att prata om netikett och högläsning. Eftersom vi missade fyrorna i fjol, kommer jag nu att besöka både fyrornas och femmornas föräldramöten 5/9.

Jag ska prata en del om nätsäkerhet och då har jag använt Medierådet och Surfa lugnt som källor. Jag kommer också att tipsa om Medierådets checklista för mötesplatser på nätet som man kan hitta här och Surfa Lugnts åtta råd om hur du kan prata med unga om internet, för att finna den svenska versionen klicka här, på övriga språk se här.