torsdag, oktober 27, 2011

Mjuk start på torsdagen

Inleder dagen med att läsa bilderbok för en av förskoleklasserna. Vilken lyx! När vi var ensamma i världen av Nilsson/Eriksson.

onsdag, oktober 19, 2011

Vi blir firade! + lite om veckan

Lovisas rektor har bjudit på tårta, idag var Joakim Meyer från Bibliotekstjänst här och uppvaktade med jättefin blomma och en stor bokkasse och i morgon blir det tårta på Fäladsgården. Dessutom har våra två morgontidningar skrivit om oss, se Skånskans artikel här och se Sydsvenskans artikel här.

I dag har jag varit nere och kikat på Fb's Sandvargenutställning i Gröna Draken. De har läst Åsa Linds Sandvargen och arbetat vidare med den. En hel fönsterkarm är nu fylld med olika Sandvargar i vackert sandfärgad lera. Och runt omkring finns pedagogisk dokumentation bestående av de pedagogiska målen, elevernas skisser med mera. Till och med en liten dikt om Sandvargen som barnen skrivit tillsammans. Vackert!!

Nu har de första ettorna börjat få tillbaka sina bokmärken, men grupperna är lite i otakt, vissa håller fortfarande på och gör sina bokmärken. De som får tillbaka får också höra sagan om när Räven ville bli vallpojke. Med tvåorna gör jag just nu en bokstavsordningslek, för att på ett roligt sätt betona för dem hur kapitelböckerna - skönlitteraturen - står ordnade i hyllorna.

tisdag, oktober 18, 2011

Årets Skolbibliotek!

Norra Fäladens skolområde i Lund utsett till Årets skolbibliotek 2011

Juryns motivering:
Norra Fäladens skolbibliotek har en pedagogisk verksamhet som präglas av ett väl utvecklat samarbete, både inom den egna organisationen och tillsammans med folkbiblioteken i kommunen. De fem skolbiblioteken har en gemensam handlingsplan med konkreta och tydliga mål där läsfrämjande och informationssökning pågår under hela skoltiden. Skolledningens engagemang innebär ett betydande stöd för det långsiktiga arbetet med att utveckla skolbiblioteken. Bibliotekarierna är en naturlig del av skolornas arbetslag och har en central roll i elevernas lärande.

Norra Fäladens modell för samarbete kan vara en inspiration för andra när skollagens intentioner om alla elevers tillgång till skolbibliotek ska fullföljas.

Nationella skolbiblioteksgruppen vill genom priset uppmärksamma goda exempel på skolbiblioteksverksamhet i Sverige. Läroplanen förutsätter välutrustade och professionellt bemannade skolbibliotek och den nya skollagen som infördes 2011 för alla skolformer, slår fast att alla elever ska ha tillgång till skolbibliotek.

Läs mer på Svenska barnboksinstitutets hemsida!

HURRA! För oss alla som arbetar på Norra Fäladen. Vi ÄR Årets skolbibliotek, TILLSAMMANS!!

måndag, oktober 17, 2011

Boksamtal "Aldrig förlåt"

Med treorna har jag nu ett litet uppehåll med dilemmasagorna. Istället läser jag Mårten Melins kortroman Aldrig förlåt. Den tar inte lång stund att läsa, ändå får man en hel liten roman, med en mycket oväntad vändning och ett ovanligt slut, som man sedan kan ha ett litet boksamtal om. Boken är ungdomsklassad, men jag läser den för treor, det går fint. Jag har också provat den på femmor som tyckte den var bra.

Saknar ni boktipsen & Augustpriset

Om man saknar boktipsen här på Lilla skolbiblioteksbloggen, så beror det på att de har flyttat till den renodlade boktipsbloggen BokLus. Länk finns här samt lite längre ner till höger här på sidan.

I dag kom Augustprisnomineringarna. I barn och ungdomsklassen ser det ut så här:

Vita streck och Öjvind av Sara Lundgren
Konstiga djur av Lotta Olsson
Pojkarna av Jessica Schiefauer
I den tysta minuten mellan av Viveca Sjögren
Cirkeln av Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren
Petras prick av Maria Nilsson Thore

Blir spännande att ser hur det går. Om Konstiga djur har jag skrivit på BokLus. man kan också läsa om Vita streck och Öjvind där.

torsdag, oktober 06, 2011

Hänt i veckan

Den här veckan är sista för de klasser, tvåorna på Backa och treorna på Lovisa, som arbetar med Poem Express.

I biblioteket är ettorna mitt emellan aja-baja-lådan och att göra sina egna bokmärken, något som kommer som en naturlig följd efter aja-baja-lådan (läs mer om den här). Tvåorna håller på att lära sig om uppdelningen mellan skönlitteratur och faktaböcker. Med treorna fortsätter jag med dilemmasagor. Förskoleklasserna får lyssna på utvalda bilderböcker. Den här veckan är det Nilsson/Erikssons När vi var ensamma i världen.

onsdag, oktober 05, 2011

Barnens utemiljö på Backabibblan



Nu arbetar vi en del med fokus på barnens utemiljö på Backa. Då passar det extra fint att vi nu kan ställa ut ett arbete om lekplatser som eleverna i Förskoleklass b gjorde förra året. Deras modeller med förslag på hur en bra lekplats kan se ut fyller
två fönsterkarmar på Backabibblan. Se hur fina och vettiga förslagen är! Eller kom förbi biblioteket och titta mer och läs dokumentationen som hör till.