fredag, december 16, 2011

Jullovet börjar NU

I dag är sista dagen innan ett lite extralångt jullov, åtminstone för mig. Serverflytten har gått bra, katalogsystemet är i gång igen och eleverna kan låna själva som vanligt på Lovisa. Det enda som verkar ha tappats på vägen är själva utseendet på katalogen, den ser lite knasig ut nu, men alla funktioner är som de ska.

Nu så här innan jul bjuder jag på två länkar med julbokstips. Bokhora har gjort en fin lista med tips på julklappar till ungdomar, se här! Och för boktips för yngre barn kan man se vilka Bokunge skriver om för femåringar. Och för böcker för barn däremellan kan man få en massa bra tips på vår egen BokLus

GodJul och Gott Nytt År! önskar Lillaskolbiblioteksbloggen sina läsare.

Foto: mbtrama, flickr

tisdag, december 13, 2011

Lucia

Idag firar vi Lucia, denna vackra ljushögtid i vintermörkret, på Backa och Lovisa. I år gick Backas luciatåg, bestående av alla tvåorna, utomhus. På Lovisa var luciatåget sammansatt av elever från olika klasser.

I morgon onsdag och på torsdag går skolbiblioteksverksamheten på halvfart, eftersom vårt biblioteksdatasystem ligger nere på grund av en serverflytt. Lite olägligt med tanke på återlämningsruschen som ofta uppstår innan loven, men inte mycket att göra något åt.

I övrigt ser agendan på biblioteken den här veckan likadan ut som förra: lite julsagor, lite högläsning, lite adventsmys. Med andra ord: vi gör vad vi kan för att hålla den mörkaste tiden på året stången.

fredag, december 09, 2011

Bokunge bjuder på Jultävling!

Nu lackar det mot jul och en av våra bästa och största bokbloggar som skriver om böcker för yngre barn bjuder på en tävling och lottar ut ett fint bokpaket:



Spana in Bokunge och läs mer om tävlingen här! En länk till Bokunge finns också i menyn till höger lite längre ner på sidan.

torsdag, december 08, 2011

Dags för julsagor och adventsmys


Under december månad är det tradition på Backabibblan att öppna luckornas i Bamses adventskalender tillsamman. För att luckorna ska räcka till alla klasser som kommer hit måste vi ibland öppna lite i eftersläp och ibland öppna lite i förväg, så det händer att de som har bamsekalendern hemma blundar för att inte se vad som finns i luckan. Samtidigt tänder vi adventsljus.

Nu inne på näst sista veckan innan jullovet är det också dags för lite julsagor. För ettorna berättar jag sagan om Tomteluvan och för tvåorna ska jag läsa högt, HC Andersens Granen.

Nu har jag berättat "Tomteluvan" två gånger. Det blir alltid lite skakigt första gången, jag glömde exempelvis en av luvans magiska egenskaper, men det går ihop ändå. Redan andra gången går det mycket bättre. Sedan går det utmärkt tills man berättat sagan så många gånger så att man berättar den helt automatiskt, då kan det bli sämre igen, om man inte är på hugget.

Foto: Per Ola Wiberg, Flickr

måndag, december 05, 2011

Omläsning!

Har senaste tiden läst om två barndomsförälskelser: Websters Pappa Långben och Viks Ja, se Lotta!. Om Pappa Långben har jag skrivit på BokLus, läs här. Och angående Lotta-böckerna, så hittade jag en helt fantastiskt innehållsrik och informativ hemsida, kolla här!

Glädjande nog höll båda favoriterna för omläsning, jag blev rent av sugen på att läsa fortsättningen på Websters bok, Kära fiende och fler Lotta-böcker kan det nog också bli framöver. Problemet lär bara bli att få tag på dem (Lotta- böckerna, alltså), de går inte att låna på något folk/skolbibliotek i Lund i alla fall. I min barndom vallfärdade jag och min syster till biblioteket i Everöd. Där lånade vi dem i parti och minut. 47 stycken finns det totalt sätt.

Färgsprakande!

Har i helgen sett Malmö Stadsteaters uppsättning av Momo och kampen om tiden. Michael Endes roman på dryga 300 sidor har stöpts om till en helaftonsföreställning på lite över två timmar. Det har blivit ett konstverk som står helt för sig själv, fritt från bokförlagan. Har man läst boken och har den i färskt minne, kanske man uppfattar fler dimensioner i dramat än vad jag gjorde som glömt mer än ramhandligen, men det är viktigt att teaterföreställningen kan stå för sig själv. Färgsprakande kostymer och överdådig ljussättning och gamla Hipps teatermaskineri som spänner musklerna till max hjälpte också till att skapa teatermagi.

Efter jul ska alla skolområdets treor se förställningen och fyra av våra klasser kommer att ha ett fördjupat samarbete med Stadsteaterns teaterpedagoger. Det ser vi fram emot!

fredag, december 02, 2011

Grått ute, varmt inne!

Visst längtar man efter lite snö och riktig vinter nu? På fönsterna på Backabibblan har jag satt upp papperssnöflingor som ett par elever hjälpte mig att klippa, alltid något att trösta sig med. Annars är det mesta grått ute. Lovisas skolgård ser i skrivand stund ut så här (tolkad av min intesånya mobilkamera). Riktigt grått och uselt, alltså. Dessutom genljuder skolgården av morrandet från motorsågar, eftersom Markentreprenad just nu fäller barnens klätterträd. Deppigt, men de gör det för att träden är i så dåligt skicka att de inte kan garantera säkerheten.

Veckan i övrigt: På backa har jag fortsatt med mitt utdelande av barnbokskatalogen. Dessutom öppnar vi bamses julkalender och tänder adventsljus på samlingen.

Katalogerna är populära, här nedan ser man hur de läsers flitigt, även på rasten!



I måndags var jag på Skolbiblioteks Syds julglögg. Där fick vi dels höra Helene Ehriander berätta om sin nya Astrid Lindgren-bok, dels vara med om en skrivarworkshop med Kerstin Lundberg-Hahn, som lyckades ta sig till oss från Göteborg trots stormefterverkningar. Det var en mycket givande tillställning och jag kan rekommendera hennes bok: Berättarverkstad med barn: en handbok som jag alldeles snart ska köpa själv.

Trevlig andra advent till alla Lillaskolbiblioteksbloggenläsare!!!

PS: ser också mycket mycket fram emot helgens premiär på Momo på Malmö Stadsteater. Två säkera källor nära mig (som såg genrep i går) säger att det blir en kanonföreställning. Hoppas det, eftersom jag bokat in alla våra treor på Norr på den för Skapandeskolapengar!

torsdag, december 01, 2011

Julpyssel?? Boktipsarloppa!

Dagens pysseltips!

Ta ett valfritt papper. Vik en loppa. Skriv från A till H på utsidan av flikarna. På insidan av flikarna skriver du dina bästa boktips. Voila, Boktipsarloppa!!