tisdag, januari 31, 2012

Välkommen vecka 5, tillbakablick vecka 4.

Den innevarande veckan går mycket i fortbildningens tecken för mig. Igår var jag med ett gäng lärare, förskollärare och andra pedagoger från vårt skolområde på utbildning i layout och utställningsteknik. Detta inför den utställning vi kommer att ha i Stadshallen i april (läs om förra årets utställning här). Det var Karin Gandini, verksam bland annat vid Reggio Emilia Institutet i Stockholm, som höll kursen. I och med att hennes koppling till (för)skola och Reggioinspirerad pedagogik är så stark, kom utbildningen naturligt att hamna på en nivå som var väldigt lagom och handfast för oss.

På onsdag, i morgon, är det dags för det första av fyra tillfällen i kursen "Att skriva med barn" som Litteralund anordnar. Det är med Mårten Melin och Therese Granwald, både litteraturpedagoger och författare som vi samarbetat mycket med i kommunen innan.

Förra vecka hann jag aldrig skriva om vårt väldigt långväga studiebesök. Ända från Syd Korea kom professor Jin Won Suh och besökte först Fäladsgården, där rektor Viveka Dahl och skolbibliotekarierna höll en presentation (och vi bjöd på pepparkakor!), sedan tog vi en tur ner till Backa för att visa bibblan här också.

Över huvud taget är det mycket studiebesök och mycket fortbildning den här våren. Nu när det mest långväga är avklarat ser vi fram emot ungefär ett per månad under terminen. Dessutom är vi inbjudna till en konferens (i Gränna) och ska stå värdar för Skolbibliotek Syds årsmöte i mars. Emellan försöker vi driva lite skolbiblioteksverksamhet också....

måndag, januari 23, 2012

Läsprojekt i gång

Läsårets stora läsfrämjande projekt på Norra Fäladen heter "Barnen på Norra Fäladen läser". Nu finns en länk till vår blogg bland länkarna en liten bit ner i menyn på höger sida. Det är ett samarbetsprojekt mellan alla tredjeklasser på skolorna i området: Lovisa, Svenshögsskolan, Ladugårdsmarken och Bilingual Montessori school of Lund samt med Folibiblioteket på Norra Fäladen. Det finansieras med hjälp av pengar som vi sökt från Lekande barnens fond. Mer om projektet kan ni läsa på faladenlaser.wordpress.com. Klicka här eller på länken till höger. Nu kan man också läsa vad en massa tredjeklassare tycker om de olika böckerna som de fått välja och som vi köpt in med hjälp av fondmedlen.

Vårt andra läsprojekt heter "Bok på rymmen" och är ett bookcrossing-projekt som drivits flera omgångar tidigare i Folkbibliotekens regi i samarbete med bland annat fritidsklubbarna. Nytt nu är att skolområdet är med som samarbetspartner. Läs mer om tidigare "Bok på rymmen"-projekt här. Förra veckan besökte vi St Hansgården och lät barnen välja böcker. I början på februari är det meningen att vi ska dit igen och packa upp dem. Då är det fritt fram att kidnappa böckerna. Det här projektet finansieras med hjälp av pengar från Folke Ljungdahls stiftelse.

torsdag, januari 19, 2012

Artikel om oss på skolverkets hemsida!

Nu finns det en fin artikel om oss, Årets Skolbibliotek 2011, på Skolverkets hemsida. jag gillar den extra mycket för att Stefan Paulsson, som skrivit den, bemödat sig om att få med många olika yrkeskategoriers syn på skolbiblioteket i artikeln. Både vår områdeschef, två av våra rektorer och en lärare var med på intervjun, förutom vi tre skolbibblisar.

När jag skriver det här så tänker jag att det hade varit väldigt intressant med en artikelserie eller ett reportage typ: "Så här använder jag skolbiblioteket" utifrån flera olika aktörer inom skolans synvinkel; förskolläraren, fritidspedagogen, specialläraren och så vidare. Kanske något att tipsa Skolbibliotek Syds tidning om? Eller kanske något för Skolverkets hemsida?

måndag, januari 16, 2012

Terminsstart på Lovisa

Terminsstarten på Lovisa har varit intensiv. Mycket böcker att återlämna, travar som vlivit kvar från terminsslutet och många elever som behöver nya böcker.

Det första halvan av alla treor har efter idag haft sitt första besök. Vi börjar lite lugnt med att prata jullovsläsning och boktipsa varandra. Om inte eleverna har några boktips till sina klasskamrater, så bokpratar jag om några nya böcker. Med treorna kommer jag att fortsätta med dilemmasagor och varva det med boktipsande. Så småningom har jag och en av lärarna i trean planer på att jobba lite med svenska barnboksförfattare, men mer om det när det kommer.

Treorna är också engagarade i vårt stora läsprojekt på Norr, Barnen på Norra Fäladen läser. Läs mer på projekt-bloggen, där har redan den första elevkommentaren kommit in (se under Amiralens arvinge så hittar med den).

onsdag, januari 11, 2012

Back on track!



Nu är verksamheten i gång igen för fullt på Backa och Lovisa. Terminens fem första klasser besökte Backabibblan i går och idag. nu är det Bokjuryn som gäller. Alla ettor, tvåor och treor kommer att få rösta på sin bibliotekstid. Katarina Dorbell på Barnens bibliotek har gjort mitt jobb lättare och roligare genom att göra en flim om hur man gör när man röstar. Klicka här så kommer du direkt till den.

Jag har visat filmen för all de fem klasserna som varit här. Tvåorna röstade ju i fjol, så för dem räcker det att visa filmen. Med ettorna går jag igenom hur man gör för att skapa ett konto också, eftersom det också är nytt för dem.

God Fortsättning önskar Lilla Skolbiblioteksbloggen!