måndag, mars 26, 2012

Hässleholm och Gränna

I morgon tisdag väntar vi en studiegrupp från Skolbibliotekscentralen i Hässleholm på besök på Norra Fäladens skolbibliotek. På fredag ska vi skolbibblisar på Norr tala på en skolbibliotekskonferens i Gränna. Ännu en intensiv vecka, alltså!

torsdag, mars 22, 2012

De sista röstarna och påskpynt:

Har påskpyntat bibblan:



Och här har vi några av de allra sista bokjuryröstarna på Backa:


Kulturministern på Svenshögskolan

I går hade vi ju finbesök på Norra Fäladen. En av våra folkvalda, kulturminister Lena Adelsohn- Liljeroth, var på besök på Svenshögsskolan. Detta för att se hur vi på Norra Fäladen arbetar med kultur i skolan och med Skapande skola. Jag var med i egenskap av Skapandeskolasamordnare på skolområdet.

Det blev ett bra besök. Departementet hade önskat att få se en så vanligt skoldag som möjligt. Eftersom de inte kom förrän klockan två, då de flesta elever på Svenshög har slutat skolan i vanliga fall, hade eleverna fått sovmorgon och förlängd skoldag. I fyrornas och femmornas klassrum hände lite olika saker. Några jobbade med målningar av europeiska konstnärer, några spelade schack (Svenshög är flerfaldiga schackmästare i Lund och har många finaler i Globen bakom sig) och några hade mangaskola med Catarina Batista. Mangaskolan är en del i vår plan för Skapande skolaaktiviteter, alla fyror på Norra Fäladen får fyra lektioner med mangaexpert Catarina Batista.

Efter klassrumsbesöken blev det korvgrillning och kaffe och en liten pratstund vid den rökiga brasan. Jag passade på att fråga ministern om detta var vad de hade tänkt, när de planerade Skapande skola, vad det så här de tänkte att det skulle kunna vara? Hon svarade ungefär att det är väldigt svårt att föreställa sig hur det ska bli när man planerar något som Skapande skola. Men att detta att föra in mer kreativa och skapande inslag i skolan var en väldigt medveten strategi. Vi vet ju inte vad våra barn behöver i framtiden, de arbeten de ska ha kanske inte ens finns ännu. Men vi vet att de kommer att behöva vara kreativa.

Jag tänkte - men vågade inte säga till kulturministern - att det känns som en liten gerillasatsning mot den väg som skolministern önskar leda in skolan på. Det jag sa till Adelsohn-Liljeroth var att själv gillar jag verkligen Skapande skola av samma anledning som jag älskar skolbibliotek: för den demokratiska aspekten. Här har vi chansen att nå alla barn, inte bara de med aktiva föräldrar och så vidare.

Läs här vad Sydsvenskan skrev om Kulturministerns besök på Svenshögsskolan.

måndag, mars 19, 2012

Intensiv vecka framför oss!

Tur att solen skiner så vackert ute, för den här veckan behövs det energi.

Idag var tredje tillfället på "Att skriva med barn"-kursen som Litteralund ordnar för folk- och skolbibblisar. I morgon har Lovisas utställningsgrupp sitt första möte inför Norra Fäladens stora utställning "Avtryck - Möten" 26-28/4 i Stadshallen. På onsdag gästar kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth Svenshögsskolan för att ta del av hur vi jobbar med Skapande skola på Norra Fäladen och mer specifikt hur Svenshög arbetar med att integrera kultur i undervisningen. På kvällen samma dag bevistar jag 1 c's och 1d's föräldramöten. På torsdag tror jag att det blir en "helt vanlig" arbetsdag och på fredag har jag bokprat på läsegruppsböcker i 5b.

Samtidigt slutspurtar vi med Bokjuryn och väntar otåligt på ALMA-juryns avslöjande om vem som blir årets pristagare. Det kommer i morgon.

fredag, mars 16, 2012

Liten rapport om veckan som varit och är

Eftersom grupperna med ettor och tvåor håller på att bli klara med Bokjuryn, men i lite olika takt, varvar jag nu med lite bokprat/boktips på nya böcker med de grupper som är klara. Snart är det dags för saga igen med ettorna och det längtar både jag och eleverna efter nu, efter en lång session med Bokjuryn.

Syds årsmöte på Fäladsgården avlöpte fint. Vi berättade lite om vår verksamhet, årsmötesförhandlingarna gick väl och folk fick tillfälle att fika och prata och titta runt i biblioteket.

På Lovisa har jag idag bokprat med 5b, de ska börja med läsecirklar. Sedan bär det av för en liten avstickare till Backa, där vi ska ta emot ett studiebesök från Södermöre idag.

onsdag, mars 14, 2012

tisdag, mars 13, 2012

Årsmöte och föräldramöte


Efter studiedagar och semester är nu skolbiblioteken på Backa och Lovisa på gång på för full rulle igen. Idag är det stora stora mötesdagen. I eftermiddag blir det årsmöte med Skolbibliotek Syd på Fäladsgården och i kväll blir det föräldramöte med 1a och 1b. Jag kommer först till b-klassen och därefter a-klassen och ska prata om biblioteket, läsning och högläsning. Precis som förra och förrförra året delar jag ut högläsningspåsar till klasserna. I år är påsarna något lättare, de innehåller bara en kapitelbok, en faktabok och en bilderbok. Detta för att man ska kunna cirkulera dem lite snabbare. I gengäld får varje klass två påsar med olika innehåll. I påsarna ligger också en läslogg och, i en påse per klass, en bok om barns läsning för vuxna.

Axelssons Joy och önskeburken och Lindströms Mysteriet döden är två av böckerna i högläsningspåsarna.

fredag, mars 02, 2012

Utbudsdag med Musik i Syd i går (eller idag kör jag med parenteser).

Summering: fint, roligt, musikaliskt, kunnigt, men....

VARFÖR måste det hela tiden vara en sprallig, glad, hoppig tjej i mitten (som sjunger - endast i undantagsfall spelar något instrument) och så seriösa, strikta killar (män) som spelar. "Killarna i bandet!" som (den för övrigt utmärkta) Mamma Måd förtjust uttryckte det. Hur ska vi någonsin, någonsin, kunna förändra någonting i hur framtiden ser ut för våra barn om det är detta vi visar upp för den, i förskolan och hela vägen genom skolan? Nä, jag vill ha bättre, Musik i Syd!

Ett underbart undantag: Varité Velociped: tre (övre?) medelålders män som leker loss så det glammar och sjunger om det. Helt fantastiskt! Det var ju i alla fall lite normöverskridande.