onsdag, maj 30, 2012

Sista sagan för ettorna

Nu laddar jag för den allra sista sagan för de nuvarande ettorna. Det blir den om Pappa Björn och monsterbarnvakterna. Jag är redo. Monsterna är, som ni ser, helt redo.

Förutom saga ägnar jag tiden med klasserna nu åt att informera om Sommarboken och vår egen spinofftävling Sommarboksutmaningen.

Om man redovisar sina lästa sommarböcker på nätet, kan man göra det här. Annars verkar Folkbiblioteken inte ha hunnit lägga ut info om Sommarboken ännu. Men det startar i alla fall måndagen efter skolavslutningen, 18 juni, och håller på ända till 31 augusti. I Lunds Kommun är det åtta lästa böcker som gäller och man får vara med två gånger.

fredag, maj 25, 2012

Scenkonst i syrenernas tid!

Foto: talaakso, Flickr

Den här veckan pågår Bibu, scenkonstbiennal för barn och unga, i Lund. Barnteaterarbetare och -intresserade från hela Sverige och även från utlandet strömmar till vår lilla stad. Helt underbart att den då visar upp sig från sin allra bästa sida med syrenblom och klarblå himmel.

Jag har varit på fyra föreställningar själv och även förmedlat en dela klassbesök. Glädjande nog verkar det vara en del skolklasser i Lund som tar tillfället i akt att se någon av den högkvalitativa scenkonst som erbjuds dem just den här veckan, trots att det kostar dem 40:- per biljett, vilket är en ganska stor kostnad för skolan, i synnerhet om man lägger transportkostnader på det.

Helt gratis har det dock varit för alla tvåor att se föreställningen Svansjön med Scenkonstbolaget/Norrdans i regi av Kajsa Giertz. Det är en del av kommunens kulturgarantisatsning, som erbjuder en kulturupplevelse via skolan till alla tvåor, femmor och åttor. Jag såg föreställningen i onsdags kväll och tycker att den var helt fantastisk. Ta själv en tjuvtitt på Svansjön här !

måndag, maj 21, 2012

ABM förra veckan. Sista studiebesöket detta läsåret.

I tisdags förra veckan hade vi besök av studenter från ABM (Arkivvetenskap, Bibliotekas- och informationsvetesnkap och Mueseologi) vid Lunds Universitet. Gruppen som kom bestod av fjorton studenter på Bibiblioteks- och informationsvetenskapliga programmet, andra terminen. Vi höll först en dragning för dem i ett klassrum på Fäladsgården och efter det delade de in sig i tre grupper varav en följde med mig till Backa, en följde med till Svenshögsskolan och den tredje stannade kvar och tittade närmre på biblioteket på Fäladsgården. "Min" grupp hann bara precis titta runt i biblioteket i fem minuter innan det damp in en hel klass förskolebarn (de var inbokade - så det var ingen överraskning), så de fick chansen att se hur sexåringarna tog sig runt och hittade eller inte hittade i bibblan. Vi hoppas att få ta del av någon av de rapporter de skriver efter besöket, har vi tur kan vi lära oss något nytt.

Det var årets sista studiebesök. Det har varit kul och lärorikt, men lite slitsamt att ha så många studiebesök. Tänk om man istället hade fått alla de besöken utspridda över sex terminer! Vi är ju Årets Skolbibliotek bara i år, men vår verksamhet förändras bara till det bättre efter hand som tiden går, så det borde vara lika lärorikt och intressant att besöka oss till hösten eller nästa vår också. Men då är det så klart ett nytt bibliotek som står i rampljuset, då är det dit alla vill.

Det som är verkligt bra med studiebesök, det är att man får chansen att tänka till, genomlysa sin verksamhet inför någon annan. På varje studiebesök eller föreläsning man håller lär man sig något nytt. Allra bäst blir det när de som kommer är pålästa och diskussionsglada som till exempel gänget som besökte oss från Örebro var. Då sker ett yrkesmässigt idéutbyte som alla har nytta av.

Nu kraftsamlar jag inför dessa sista fyra veckor som alltid blir en slutspurt. Allt ska avslutas, alla böcker ska in, läromedel ska beställas. Sista veckan (11-15/7) kommer biblioteken att hålla öppet endast för återlämning.

måndag, maj 14, 2012

Informationsundervisning med fyrorna

I fredags hade jag infosök med en fyra på Lovisa och sedan fick jag en fråga på twitter om vad jag hade gjort. Det skulle bli lite för långt för att skriva om på twitter, så därför blir det ett inlägg här.

Klassen är på gång med ett medeltidstema. de läser om olika företeelser på medeltiden och skriver olika texter i en särskild temabok. Till faktastöd har de en lärobok, men deras lärare ville att de också skulle få tillgång till lite olika webbresurser. Och där kom jag in. Enligt vår biblioteksplan ska jag i fyran ha: "Utökad informationssökning. LUSKA, sociala medier ex. wikis och bloggar, lite om källor, rep. av skolans OPAC i samband med ämnesarbete. Introduktion till netikett/nätsäkerhet."

Skolans OPAC kändes inte meningsfullt att gå igenom i det här sammanhanget och wikis och bloggar kunde jag inte heller få in, inte heller något om nätsäkerhet. Alltså blev LUSKA och lite om källor kvar. Så det jag gjorde var att först göra en sökning i Google på "medeltiden fakta" för att visa på för- och nackdelarna med Google. Jag tycker det är bra att börja där, eftersom jag vet att det är där de flesta börjar en sökning på nätet. Då kan man också prata lite om Google, vad/vem är Google, varför gör de det de gör? Hur kan det vara gratis? Sedan gick jag vidare till LUSKA som man kan hitta till från skolans hemsida. Där visade jag de länkar vi har om medeltiden på sidan "För yngre elever". Tre stycken, ganska lagom. Sedan skulle jag ha visat Terra Scaniae också, men det låg nere i slutet på förra veckan. Därefter gick vi in på Ne.se, en databas som kommunen abonnerar på (och det förklarar jag också för eleverna, vad det innebär och att de kan komma åt den hemifrån via Folkbiblioteken). På Ne.se söker jag på medeltiden, förklarar fördelen med "enkel text" och hur de hittar på sida och hur de gör en utskriftsvänlig sida. Sist visade jag hur de på enklast möjliga sätt ska göra källhänvisningar.

Som ni ser är det en väldigt teoretisk genomgång, där eleverna bara får se på vad jag gör på storbild. Att det ska vara meningsfullt bygger väldigt mycket på att läraren sedan ger dem tillfälle att använda de resurser jag visat och prova själva.

fredag, maj 11, 2012

Mer om den gångna veckan

Den här veckan har jag fortsatt att redovisa Bokjuryn med ettorna och tvåorna. Jag har dragit tio vinnare på Backaskolan, bland de elever som varit med och röstat, som jag tidigare skrivit om. I år har vi möjlighet att dela ut fina inbundna böcker, eftersom Btj varit snälla och sponsrat oss med vinnarböcker, eftersom vi är Årets Skolbibliotek. Annars brukar jag köra med En Bok För Alla. Det är också bra, men inte lika lyxigt.

Idag har jag träffat 4a och pratat informationssökning apropå deras medeltidstema. I eftermiddag blir det bokprat med Bokrådet. Flera av dem hade glömt sina böcker hemma, så nu har de precis varit här och skrivit ut bilder på böckernas framsidor för att ha något att visa.... Nöden har ingen lag! Det blir förmodligen det nästa sista bokpratet den här terminen.

Nu kommer 3b in i bibblan, de har inte varit här på länge, så nu måste jag genast sluta blogga och ägna mig åt dem!

Skolbiblioteksdagen 2012

"Skolbiblioteksdagen i Höör" har varit ett begrepp länge och väl. Det handlar om Region Skånes fortbildningsdag för skolbibliotek som återkommer varje år. Nytt för i år var dock att man flyttat Höördagen till Tangopalatset i Malmö. Jag hade tänkt skriva lite om det på bloggen, emn inser att jag är för långsam, andra har hunnit före och gjort bra inlägg, jag länkar därför i stället till Bildning och medias blogg på Region Skåne där man kan läsa mer och får länkar med mera. Titta dessutom gärna på BokMammas blogg, där Cecilia Andersson delar med sig av sina intryck från dagen.

Istället för att blogga kan jag nu då ägna mig åt mina elever! Det blir informationssökningsundervisning med 4a idag. de sätter i gång ett medeltidstema och jag ska prata lite Luska och Ne, lite källkritik och lite källförteckning. Senare i eftermiddag hoppas jag hinna återkomma med lite mer om veckan som varit, och varit intensiv!!

torsdag, maj 03, 2012

Helt laddade för NSG's besök

Och i övrigt är vi helt laddade för NSG, Nationellaskolbiblioteksgruppens, besök i morgon. Något snopna blev vi dock av att konstatera att de, som skulle ha kommit 16 personer, bara kommer att vara sex, varav en är Gunnel Olsson från vår Skolbibliotekscentral, som redan är väl insatt i vårt arbete. Men de kommer, få eller ej, att få se både förskolebiblioteket, tre olika skolbibliotek, träffa elever i olika årskurser och prova den lundensiska skolmaten.

Nu pratar vi Bokjuryn!

Den här lilla korta veckan ägnar vi en hel del åt att prata Bokjury på Backa. Jag går igenom resultatet med alla klasser denna vecka och nästa, både det nationella och vårt resultat på Backaskolan. Dessutom delar jag ut böcker, jag har dragit tio vinnare bland de elever som varit med och röstat hos oss.

Vinnarbok på Backa var inte otippat Widmarks Simborgarmysteriet. På andra plats kom lite mer lågoddsade Star Wars /The Clone Wars - En droids fall . Trea blev Lin Hallbergs Hoppa högt Sigge, fyra Meadows Cajsa Clownfiskälvan, femma Fotbollsstjärnor 2012 och Gahrton/Unenges Dammråttornas tappra riddare.

Och tänk så glada de där eleverna som vinner en bok blir! Det är faktiskt fantastiskt. De elever jag har är elever som i det flesta fall har tillgång till böcker hemma, de har säkert far- och morföräldrar som envisas med att ge dem böcker i present, de har föräldrar som har råd att köpa böcker åt dem och de har tillgång till ett av Sveriges bästa skolbibliotek. Ändå blir de så himla glada när de vinner och får välja en bok. Det är fortfarande, 2012, en fin sak att få.