fredag, mars 08, 2013

Denna veckan och nästa

Den gånga veckan har flera klasser blivit klara med sitt Bokjuryröstande. Det innebär att vi efter påsk kan börja ägna oss med åt sagor (ettorna) och högläsning och bokprat (tvåorna). Men treorna kommer vi att fortsätta med dilemmasagor och diskussioner kring dessa.

Jag har också varit med på det fjärde och sista av ettornas föräldramöten. Äden 1d fick en liten högläsningsboksamling, bestående av Lindgrens Loranga, Mazarin och Dartanjang, Östlunds Joy och önskeburken, Starks Tyra och Storgrubblaren Wegelius Legenden om Sally Jones, Sidenbladhs Min pappa blomsterkungen, Ruohonens Smaskens damaskens och Lindströms Allt från början och Mysteriet döden och samma information som ettorna veckan innan fick.
Med mig på föräldramötet var två studenter från ABM-programmet vid Lunds Universitet, framtida bibliotekarier alltså. Jag är mentor åt dem den här terminen. De var lite nyfikna på "hur det går till på riktigt". Utbildningen i biblioteks- och informationevetenskap är en teoretisk utbildning. De flesta klarar bra av ändå att omsätta teori i praktik och "mina" studenter sa efteråt att mitt bokprat var ungefär som de tänkte sig att det skulle vara. Men det kan ändå vara tryggt att ha förebilder och modeller att härma, utveckla eller avfärda. Jag har sagt till dem att de får komma och vara med och skugga mig på lektioner också och vi har redan bestämt att de ska komma när vi har våra "Sommarboken-bokprat" till våren. I bästa fall kan de ge mig lite konstruktiv kritik också, så att jag kan utvecklas och bli bättre.

Idag kom en elev in i bibblan och ville ha ett boktips. Hen ville ha en spännande bok. Jaha, sa jag (som jag brukar göra) vad tycker du är spännande då? Varpå eleven säger: "Du får säga. Du är sveriges bästa bibliotekarie, du ska ge mig ett tips, sånt ska du kunna!"

Nästa vecka är det två utvecklingsdagar: måndag lyssnar vi på Dylan Wiliam tillsammans med alla pedagoger i Lunds kommun (läs ett ttidigare inlägg om den saken här). På tisdagen har vi teach-meet med workshops med alla pedagoger på Norra Fäladen. På onsdagen kommer Teater Pero till Fäladsgården för att spela sin föreställnig Lyckans galocher för områdets alla ettor. På torsdag är jag på skolbiodagen i Malmö och lär mig med om att jobba med film i skolan under temant "Boken på duken" och passar på att träffa Läsambassadören för att smida läsrevoltplaner. Och på fredag sitter jag här på Lovisa igen.

4 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lotta DB sa...

Det låter som en maxad vecka. Men så brukar vi ha det, eller hur! Lyckad dag i dag på Fäladsgården med all pedagogisk personal på Norra Fäladens skolområde. Lycka till med resten av veckan ;-)

Klara sa...

Tack!
trettio x 2 lärare i bloggworkshop idag. Maxat men kul!