onsdag, mars 27, 2013

Bokprat, Zoltan, Bolonga, ALMA och lite annat ditt och datt!

I förra veckan höll jag terminens andra bokprat för lärare och andra pedagoger på Backa. Det var ett gäng nya böcker som kom upp. Det som är väldigt påtagligt just nu är mängden bokserier som svämmar över marknaden just nu. Det verkar som att alla förlag samfälligt bestämt att de bara ger ut böcker som är delar i serier. De har blivit så många att det till och med för mig, som lever dygnet runt i Hcf- och Hcg-världen, har väldigt svårt att hålla koll på alla.

På vissa sätt är det bra. Det finns ju en läsfrämjande faktor i det där med serier: barnen kan lättare ta till sig en bok där de känner till karaktärerna och har en förförståelse, barnen kan bli sporrade att läsa fler böcker eftersom de vill följa serien, de kan också bli sporrade av den naturliga samlariver som de flesta barn har. Men samtidigt är det ju lite tröttsamt med trender som tar över och blir den allenarådande sanningen.

En bok som kommit ut med första delen i en tänkt serie är Per Östergaards och Kim Dalsgaards Farfar berättar om Zoltan. Den är utgiven på Hegas förlag som är ett förlag specialiserat på lättlästa böcker. Den orsakade en hel del synpunkter och diskussion under mitt bokprat. För att förstå vad det hela handlar om, titta här för att provläsa Farfar berättar om Zoltan. Hegas beskriver boken som "Blodig humor i sann Monte Pyton-anda". Och blod- och äcklehumor är precis vad det är. Om det nu är humor? Jag vet inte, det är inte riktigt min humor i alla fall. De barn (i tolv-trettonårsåldern, alltså äldre än målgruppen) som jag testat den på hittills har tyckt att det varit lite tramsigt, men alls inget att förfasa sig över. Förfasat sig är dock precis vad vissa vuxna (inklusiga jag själv till en viss mån) gör. För är det kul med våld? Är underhållningsvåls något som vi ska stå för, och erbjuda, i skolan? Och ska barnen lockas att läsa till vilket pris som helst? Svaret var klart och tydligt nej från en del av min publik i torsdags. De hävdade att de har elever som redan är ohälsosamt fixerade vid våldsskilldringar och den typen av bok som Zoltan är är direkt skadliga för de barnen.

Personligen är jag helt kluven. Jag tycker som sagt inte att det är särskilt roligt och dessutom lite larvigt och osmakligt (jag är ingen stor Monte Pyton fan heller). Samtidigt är det ju inte min personliga smak som ska styra utbudet i skolbiblioteket. Lidbeck/Adbåges Kan man..? som kom ut på Bonnier Carlsen 2004 bygger på samma typ av humor, och den tyckte jag var förtjusande. Varför? Är det för att den är gjord med större finess? Större verkshöjd? Eller är det bara att den passar min smak bättre?

Det vore väldigt intressant med föräldrakommentarer på det här. Jag hade, om jag var lärare, tvekat länge innan jag skickaden hem Zoltan som läsläxa till mina elever. Samtidigt vet jag ungar som kommer att kasta sig över den så snart den kommer ut i bibblan.

Just nu pågår den stora barnboksmässan i Bologna. Vår Läsambassadör Johan Unenge är där och har fått tillfälle att frottera sig med Läsambassadörer från andra länder, läs mer om det här! En av de stora tilldragelserna under Bolognaveckan är tillkännagivandet av ALMA-pristagaren. Detta skedde i går och vinnaren är Isol från Argentina.. Läs mer på ALMAs hemsida eller på Isols egen fina hemsida. En extra rolig sak för oss här i Lund med att just Isol vann, är att hon redan är bokad till Litteralund som går av stapeln i april och själv har jag biljett till hennes semenarium. Litteralunds träffsäkerhet när det gäller ALMA-pristagare är nästan så pass fingertoppskänslig att man anar insiderugglor i almamossen. Men bara nästan.

I går sändes P1's "Nya Vågen" delvis från Bologna och temat på den första diskussionen är nedgången at läsning och konsekvenser och åtgärden, intressant samtal tycker jag, lyssna gärna!

Nu är det påsklov på skolan och skolbiblioteket håller också stängt. Nästa vecka blir det nya tag med en ny saga för ettorna och bokprat med tvåorna. Och så ska de sista eftersläntrarna bli färdiga med Bokjuryröstningen. Vi hörs då!

fredag, mars 15, 2013

Teater, skolbio och författarbesök

Den här veckan har präglats av fortbildning och Skapande skola. Vi förjade veckan med två utvecklingsdagar. Om den stora föreläsningen i Arenan med Dylan Wiliam har Emma Rosén skrivit på Unikums blogg. Om vår ikt-dag med teach meet har Johanna Karlén på ikt-samordningen i Lunds kommun skrivit.På onsdagen fick vi finbesök från Stockholmsbaserade Teater Pero som spelade sin föreställning Lyckans galoscher för alla ettorna på Norr. Så här såg det ut när ca 160 elever och pedagoger samlades för en gemensam kulturupplevelse i Fäladsaulan:
Pero i Fäladsaulan. Foto: Klara Önnerfält cc
På torsdagen var det dags för Skapandeskola-evenamang igen- Då hade alla femmorna besök av Mårten Sandén. Han började på Svenshögsskolan där han träffade en klass och tog sig sedan vidare till Lovisa där han fick träffa tre klasser. Eleverna hade läst och förberett frågor och enligt de lärarreaktioner jag fått nu på morgonen vad det mycket lyckat. Många bra diskussioner kring skrivande och litteratur hade uppstått. Ett gäng fyror smög sig också på vårt celebra besök i matsalen och tiggde autografer. En elev konstaterade: "Du har samma rakvatten som min pappa". Så kan det vara när man får komma riktigt tätt inpå en livs levande författare!

Just nu pågår väldigt många av de Skapandeskola-aktiviteter som jag bokat in för läsåret. Ettornas och femmornas nämnde jag ovan. Fyrorna är också i full gång med sin mangaverkstad, tvåorna har i dagarna varit på skapande verkstad på Skissernas museum och treornas teaterkurs är precis avslutad. Jag har hittills hört nästan uteslutande positivt, men ska så småningom utvärdera med elevråden också, så att eleverna får chansen att säga sitt inför nästa år. Gårdagens skolbiodag gav verkligen mersmak, det hade varit väldigt kul att få in lite mer rörlig bild i skapandeskola-planen inför nästa år.

fredag, mars 08, 2013

Denna veckan och nästa

Den gånga veckan har flera klasser blivit klara med sitt Bokjuryröstande. Det innebär att vi efter påsk kan börja ägna oss med åt sagor (ettorna) och högläsning och bokprat (tvåorna). Men treorna kommer vi att fortsätta med dilemmasagor och diskussioner kring dessa.

Jag har också varit med på det fjärde och sista av ettornas föräldramöten. Äden 1d fick en liten högläsningsboksamling, bestående av Lindgrens Loranga, Mazarin och Dartanjang, Östlunds Joy och önskeburken, Starks Tyra och Storgrubblaren Wegelius Legenden om Sally Jones, Sidenbladhs Min pappa blomsterkungen, Ruohonens Smaskens damaskens och Lindströms Allt från början och Mysteriet döden och samma information som ettorna veckan innan fick.
Med mig på föräldramötet var två studenter från ABM-programmet vid Lunds Universitet, framtida bibliotekarier alltså. Jag är mentor åt dem den här terminen. De var lite nyfikna på "hur det går till på riktigt". Utbildningen i biblioteks- och informationevetenskap är en teoretisk utbildning. De flesta klarar bra av ändå att omsätta teori i praktik och "mina" studenter sa efteråt att mitt bokprat var ungefär som de tänkte sig att det skulle vara. Men det kan ändå vara tryggt att ha förebilder och modeller att härma, utveckla eller avfärda. Jag har sagt till dem att de får komma och vara med och skugga mig på lektioner också och vi har redan bestämt att de ska komma när vi har våra "Sommarboken-bokprat" till våren. I bästa fall kan de ge mig lite konstruktiv kritik också, så att jag kan utvecklas och bli bättre.

Idag kom en elev in i bibblan och ville ha ett boktips. Hen ville ha en spännande bok. Jaha, sa jag (som jag brukar göra) vad tycker du är spännande då? Varpå eleven säger: "Du får säga. Du är sveriges bästa bibliotekarie, du ska ge mig ett tips, sånt ska du kunna!"

Nästa vecka är det två utvecklingsdagar: måndag lyssnar vi på Dylan Wiliam tillsammans med alla pedagoger i Lunds kommun (läs ett ttidigare inlägg om den saken här). På tisdagen har vi teach-meet med workshops med alla pedagoger på Norra Fäladen. På onsdagen kommer Teater Pero till Fäladsgården för att spela sin föreställnig Lyckans galocher för områdets alla ettor. På torsdag är jag på skolbiodagen i Malmö och lär mig med om att jobba med film i skolan under temant "Boken på duken" och passar på att träffa Läsambassadören för att smida läsrevoltplaner. Och på fredag sitter jag här på Lovisa igen.