onsdag, september 18, 2013

Dags för Ajja-bajja.

Ajja-bajja-lådan
Idag åkte den fram för terminen, min Ajja-bajja-låda. Den är ett utslag av omvänd pedagogik: istället för att visa upp de goda exemplen gör jag precis tvärt om, visar fram skräckexemplen.

I denna tjusiga låda ligger böcker som varit med om saker som böcker inte mår så bra av: närkontakt med en bokslukande hund eller klåfingriga småsyskon med tuschpennor i högsta hugg, legat ute i regnet, badats i kaffe (eller någon annan brun illaluktande vätska), fått hundöron vikta och så vidare. Eleverna ser och kommer med förslag på vad det kan finnas hemma som är farligt för våra böcker. Ugnen! Bananer! Marsvin! Och så avslutar jag med att be dem att inte vika hundöron och inte lägga böckerna med ryggen upp, så att de ska hålla åt alla trehundra elever som vill låna. Istället ska de använda bokmärken, som de ska få göra nästa gång de kommer till bibblan.

Läs tidigare inlägg om Ajja-bajja-lådan här!

tisdag, september 17, 2013

Backadagen


I dag firas Backadagen på Backaskolan. Biblioteket håller öppet hus för elever, syskon och föräldrar. Det har varit en hel del här som passat på att pausa från tipspromenad, loppis, caféverksamhet med mera och chilla en stund i bibblan. En del föräldrar tog tillfället i akt att fråga lite om skolbiblioteket, böcker och läsning. Kul!

torsdag, september 12, 2013

Förlagsdagar

I början av min skolbibliotekariekarriär gick jag varje höst på Btj's förlagsdagar som de anordnade varje höst i det stora Btj-huset här i Lund. Så småningom flyttade Btj och förlagsdagarna flyttade med, så det gjorde inget. Men så hux flux flyttade förlagsdagarna till Stockholm. Btj ordnade de här dagarna främst för sina litteraturpedagoger och de tyckte att de lika väl kunde ta dem till Stockholm, där de flesta förlagen höll till, som att ta ner förlagen till Skåne.

Jag saknade verkligen den fortbildningen jag fick, så det var med glädje jag såg att Btj, i samarbete med Malmö Stadsbibliotek, återupprättat förlagsdagarna. Och nu kanske jag ska förklara för oinsatta vad förlagsdagar är. Det är helt enkelt (i det här fallet) två dagar då alla de största barnboksförlagen kommer och presenterar höstens nya utgivning. I bästa fall ger de lite historier bakom tillkomsten eller intressanta detaljer om författarna, som vi som är litteraturförmedlare har så himla stor nytta av i vårt arbete. Nu hade de dessutom kryddat med två korta författarbesök: Cecilia Lidbeck berättade om sina nya bok Barnhemmet  och Jo Salmson berättade om sin Maro-serie.

Dessutom delar flera av förlagen (företrädesvis de stora som har bättre råd) ut generöst med läsexemplar till oss som var där. Själv blir jag dumt tacksam när jag får gratis böcker barasådär av förlagen. Samtidigt lägger jag en stor del av min arbetstid på att -helt gratis- göra reklam för deras produkter. Både i klasserna, på föräldramöten och på BokLus. De borde ge mig allt gratis, egentligen.

Enda minuset var inslaget från Nypon förlag. Nypon är ett ganska nystartat lättlästförlag. Vi köper mycket av deras böcker eftersom de är bra och roliga och anpassade för de som har det svårt med läsningen. Jag hade väldigt gärna velat höra mer om deras höstutgivning. Istället la representanten från Nypon nästan hela sin tid på att berätta om nyttan av läsning och lättläst, något som just den här åhörargruppen inte behövde höra mer om. Jag hoppas att de ändrar strategi till nästa gång och jag hoppas att det blir en nästa gång, att Btj's förlagsdagar kommit tillbaka för att stanna.

En egen bokhylla i datorn!

Nu är vi inne på andra vändan med besök i skolbiblioteket för de flesta klasserna. Ettorna som kom tre grupper igår och en i dag har fått bekanta sig med mitt sagoskrin och fått höra sina första saga.

Det som jag också berättar för ettorna när de kommer andra gången är hur de gör när de lämnar tillbaka sina
Ibland får jag hjälp med återlämnandet...
böcker (bara att ställa de m på återlämningsvagnen - många vet redan från f-klassen!) och varför det är så viktigt. Det är nämligen så att, precis som alla böckerna har sin plats i biblioteket, har de även sin egen plats inne i min dator. Dessutom har vi alla som arbetar på Backaskolan vars en egen bokhylla inne i datorn. När någon lånar en bok piper vi den och då hoppar den från bibliotekets bokhylla till den personens bokhylla, inne i datorn. Sedan är den där hela tiden som de har boken, hemma eller på skolan. När man är klar med boken och tar tillbaka den till biblioteket, ska man ställa boken på återlämningsvagnen, så att jag kan pipa boken igen. Då hoppar boken tillbaka från den egna bokhyllan, till bibliotekets bokhylla, innan den sätts ut i bibliotekets hylla i verkligheten.

Ur sagoskrinet fick de höra sagan om Pojken, bocken och ärtåkern, fritt berättad från Sagor att läsa och berätta.