tisdag, februari 18, 2014

ANDRA SIDAN ÄR NI KLARA??

Det är nu ett par veckor sedan vi skolbibliotekarier på Norra Fäladen via lärare på våra fem skolor, bjöd in alla pappor till elever på skolorna till vår nystartade pappaläsecirkel. Tanken med läsecirkel är att träffas, prata böcker och läsning, tipsa och tipsas och utbyta idéer och åsikter. Och att fika lite så klart. En av de fyra träffarna vi planerar i vår kommer att gästas av förre läsambassadören, illustratören, författaren, pappan, skejtaren, läsinspiratören Johan Unenge. Vi kör igång på tisdag. Jag tycker själv att det låter rätt trevligt.

Men någonting är fel. Eller har blivit fel. Med vårt sätt att kommunicera budskapet eller med budskapet i sig? Jag vet inte, men bara två (2!) av de i runda slängar tusen papporna vi har bjudit in har anmält sig. Hjälp mig här nu: Vad är fel? Fyra träffar på en hel termin, man behöver ju så klart inte ens gå på alla, man kan gå på en och bara bli lite lite tipsad, det kan väl inte vara för mycket tid? För något så viktigt som våra barns framtid. Utvecklingen av våra ungars hjärnor. Jag vet ju att ni är engagerade pappor, många av er tillbringar nog fyra timmar  i veckan på handbolls- eller fotbollsträningen. Eller är det att det är på kvällen? Mitt i nattningen kanske och man har svårt att komma ifrån? Ja, kanske men ändå, på tusen pappor finns det väl i alla fall tio som har en fru/sambo som kan ta över ansvaret för denna viktiga uppgift åtminstone fyra kvällar på ett halvår?

Förlåt om jag låter lite raljerande här. Men jag vill så gärna höra ert svar:

ANDRA SIDAN, ÄR NI KLARA????

Ibland är det så kul med Twitter...

I söndags morse satt jag hemma i allsköns ro och läste morgontidningen. Mina ögon flög över en annons från ett resebolag. Det var en bild på en mamma som ligger och läser högt för sina barn någonstans vid ett blått hav. Eftersom jag har en nördig vana att försöka se vad folk läser - på bussen, tåget och så vidare, ja, ni vet - gör jag det nu med. Det visar sig vara Varulvar i Storkyrkan av Martin Olczak. Jag ryckte upp surfplattan och tog en bild och twittrade en liten text om min upptäckt. Sen fortsatte jag min tidningsläsning.

Men samtidigt började saker surra i min hjärna: Den boken läser flest killar på min bibbla. Den är väldigt poppis bland killar faktiskt. På bilden var det en mamma och två flickor. Jaha. Nu igen - kvinnor, flickor som läser- det var ju lite tråkigt att det inte var en enda av manligt kön i sikte i närheten av boken. När min hjärna kommit så långt på egen hand bläddrade jag tillbaka och slängde ett nytt öga på den där annonsen (och det är då något går fel, men jag kommer till det senare) och ser namnet på reseföretaget, skrev ett nytt tweet till det bolaget där det stod att det hade ju varit kul om det nästa gång var en pappa som läste. det dråjde inte länge innan reseföretaget svarade! "Hej Klara, tack för tipset som vi självklart tar med oss". Och det gjorde de. Redan på förmiddagen nästa dag kom en tweet från dem: "Nu finns det en bild uppe på våra nya hotell, SunConnect Resorts" Pappa myser i hotellsängen med en bok, bredvid pojke med surfplatta (som han så klart har all sin reselitteratur på, så är det ju med moderna barn). Mina tweetväxlinger med resebolaget fick en del retweets och Läsambassadören Johanna Lindbeck skrev ett blogginlägg om det hela. Men då framkommer mitt lilla misstag som jag nämnde ovan; resebolaget tweetar igen: "@johannalindback @klara_lund Vad kul! Dock var det inte vår annons som ni såg först. Ha en fin dag!". Det var ju lite väl klumpigt. Jag gav mig av hemåt efter arbetsdagen för att kolla i söndagstidningen vilket det första resebolaget egentligen var, så att jag kan ge mig på dem också. Då visade det sig att mina sportlovslediga barn har gjort sina städuppgifter och tagit ut pappersåtervinningen, så där rök den källforskningen. Men det blev ju ändå en ganska bra historia. Bilden har jag här publicerat helt utan tillstånd, men om den som äger den vill höra av sig så blir jag bara glad. Då kan jag kanske inspirera ett till resebolag att hjälpa till i denna stora kamp som det är att vända den nedåtgående trenden med pojkars läsning genom att skapa fler läsande förebilder.

onsdag, februari 05, 2014

Anmälan till pappabokcirkeln är öppen!

Nu har inbjudan till vår pappabokcirkel gått ut och det är fritt fram att anmäla sig.

Läsandet bland barn och unga går ner, särskilt alarmerande är situationen bland pojkar. Vi vet alla att barn inte gör som vi säger, utan som vi gör, i synnerhet gör barn som föräldrar av samma kön gör. Vi tror att det behövs fler läsande förebilder.

Är du pappa? Vill du komma igång att läsa för och med ditt/dina barn? Eller läser du redan för det/dem och vill ha fler tips på böcker? Då är pappaläsecirkeln något för dig. Vi träffas på Fäladsgårdens bibliotek fyra gånger under våren och fyra under hösten för att prata böcker och läsning. Du får träffa erfarna folk- och skolbibliotekarier som kan coacha dig i din läsning, du får ta del av det nyaste inom barnlitteraturen och dessutom träffa två välkända svenska barnboksförfattare. Passa också på att få tips på vuxenböcker för egen del!

Anmäl dig till dina barns skolbibliotekarie eller till Norra Fäladens bibliotek, tel. 046-355882
Vi träffas kl 18.30 25/2, 24/3 19.00 (OBS tiden – författarbesök Johan Unenge), 9/4, 6/5
 (+fyra träffar i höst som vi bokar in under slutet av terminen)

Pappaläsecirkeln genomförs i samarbete mellan folk- och skolbibliotek på Norra Fäladen och med stöd av Statens Kulturråd