fredag, april 25, 2014

Föräldramöte i ettan 24/4 2014

Som vanligt går jag ut på föräldramötena i ettan för att prata läsning/högläsning och berätta lite om vad som händer på skolbiblioteket. I år har det kört ihop sig lite med planeringen för oss här på Backa. vilket resulterar i att jag bara besökt 1a den här vårterminen (vilket jag gjorde i gårkväll), övriga får jag pricka in till hösten då de går i tvåan. Men informationen kommer att vara i stort sätt den samma.

Jag tänker ju mycket på det här med läsning och hur man får barn att läsa, både i mitt yrkesliv och i mitt eget mammaliv. Och just nu tänker jag mycket på högläsning. Vi, jag och IKT-pedagog Ami, gör våra boktips, som främst är tänkta som högläsningstips till föräldrar och som vi lägger ut på hemsidan en gång i veckan. Vi har också vår pappaläsecirkel på Norra Fäladen där vi också pratar mycket högläsning. jag tror väldigt mycket på högläsningen som metod för att skapa läslust hos våra barn. Här är lite varför:

  • Få saker är mysigare än att krypa ihop tillsammans och dela en gemensam läsupplevelse
  • Genom högläsning ökar du barnets ordförråd
  • Barnen får också en ökande förståelse för det vi kallar "berättelsens dramaturgi", alltså hur en berättelse är upplagd och dessa två saker tillsammans gör det sedan lättare, och därigenom roligare, för barnet att läsa själv sen
  • Det är mysigt att se på TV eller film ihop också men: ett barn behöver kunna ca 50 000 ord i 17-årsåldern för att klara av sin högskoleutbildning. Många av dessa ord finns inte ens i talspråket, så högläsning är bättre. Hinner man inte göra bägge sakerna med sitt barn bör man välja högläsning, på samma sätt som man väljer att äta morötter istället för chips före maten de flesta kvällar i veckan. Annars är man inte en bra förälder kort och gott
  • Om man fångar in sina barn i högläsningens härliga garn redan i tidig ålder ska man hålla kvar dem där så långe man bara kan. Jag har själv lyckats behålla mina ungar upp i femteklass, men jag utmanar er att klå det rekordet
  • Om barnet inte gillar att lyssna på de böcker du valt så leta nya, gärna tillsammans. Jag tycker att man som högläsare kan vara lite sträng, man måste få läsa sådant man själv gillar, inte bara det barnet väljer. Jag tycker man ska hjälpa barnet att hitta de läsupplevelse de inte själva skulle ha valt. Titta på våra boktips på hemsidan eller sök dig till närmsta bibliotek
Det finns en himla massa andra saker jag skulle kunna säga om läsning och högläsning, så kom på första föräldramötet i tvåan till hösten, ni som inte redan träffat mig, så pratar vi mer om saken då! Men till dess, titta här och få lite inspiration till hur du kan heja på ditt läsande barn :-)

Mitt i Litteralundveckan

Just nu pågår Litteralundveckan för fullt. Klasser från backa har varit på bilderbokswork shop med Mia Maria Güttler och Kajsa Gordan och sett ABC-teater med Memory Wax. Dessutom var två klasser i onsdags, på Världsbokdagen, prisutdelare på Bokjuryns presskonferens, se filmen från prisutdelningen här nedan:

Och själv har jag varit på en heldagskonferens om serier igår. Jag lärde mig en del nytt och fick några tips på serier som vi kan köpa in till Backaskolan.

torsdag, april 03, 2014

Backaelever blir prisutdelare! + Lägesrapport från backabibblan

Nu är så gott som alla klasser färdiga med röstandet i Bokjuryn. Och då känns de också jättejättekul att få släppa den här nyheten:

I år kommer Bokjuryns presskonferens och officiella prisutdelningsceremoni att hållas i Lund, på Stadsbibliotekets atriumgård. I två av de sex kategorier som det delas ut pris i, kommer tvåa att ha prisutdelare från Backaskolan. Det är elever från 2d och 3d som ska väljas ut för det ärofyllda uppdraget. Hela härligheten direktsänds på Barnensbiblioteks hemsida 23 april (Världsbokdagen) klockan 10.30.

Annat som händer är att alla ettor har hört sagan om Fiffiga mormor kanin och nu håller jag på att berätta Konsten att räkna krokodiler i alla ettor utom 1b. De har nämligen HC Andersen-tema på gång, så för dem har jag läst Kejsarens nya kläder och kommer att fortsätta med andra sagor av HC Andersen i den klassen framöver.

I förskoleklasserna är det bilderboksläsning med efterföljande boksamtal som gäller. Den här veckan läser jag Mellgrens Sigrid och natten, en alldeles underbar bok som ger upphov till så många bra frågor, läs ett tidigare inlägg om ett sådant samtal här.

Med tvåorna har jag satt i gång ett högläsningsprojekt. Hälften lyssnar på Hubs Vid arken klockan åtta och hälften på Heides När Trevald krympte. Vi har korta samtal efter varje lästillfälle och kommer att ha ett längre boksamtal när hela boken är läst. Treorna läser jag dilemmasagor för igen. Det är svårt att sluta när man väl börjat, för de är så populära. Och oftast får vi riktigt bra diskussioner efteråt, där eleverna får argumentera för sin sak och lyssna på andras argument.