tisdag, november 25, 2014

Sent i november

Så var det hux flux sent i november! Julböckerna är framplockade för uppackning på fredag och det är dags att börja tänka ut vilka julsagor jag ska läsa/berätta för klasserna. Annat som är på gång på Backa nu är:

2c ska läsa bilderböcker för "sin" förskoleklass fc. För att inleda det arbetet kommer jag att bokprata bilderböcker för dem när de kommer idag så att de för bli inspirerade att låna. Jag har valt ut i första hand nya böcker med lite mindre text, men de kommer att vara fria att välja vad de vill ifall de heller väljer en egen favorit från förr. Annars har de flesta tvåorna gått in i ett tema med sagor i En Läsande Klass och då passar det bra att jag läser sagor för dem här med. Jag har valt en saga från Bröderna Grim och en saga från sagosamlingen Det var en gång som inte var med romska folksagor.

Med treorna fortsätter jag att läsa dilemmasagor. De är roliga och diskussionerna efteråt är oftast intressanta. Tidigare år när jag läst dilemmasagor för treor har eleverna oftast inte haft någon relation till de här länderna i Västafrika varifrån sagorna kommer. I år har en ny aspekt kommit upp när jag berättar från vilka länder sagorna kommer. Sierra Leone och Liberia är bland de värsta drabbade av Ebolaepedemin och det är det många elever som har hört. Vi pratar inte så mycket om det, men det kommer upp i bland. Och då känns det som än viktigare att eleverna får höra något annat från de här länderna -en rolig saga till exempel- än de ständiga katastrofrapporterna.

Under hösten har treorna kunnat välja Bokråd som eleverns val. De kommer då till bibblan varje fredag och får första tjing på de nyaste böckerna. Vi dricker te och bokpratar i biblioteket var annan vecka och var annan vecka bokpratar vi i någon klass.

Augusttid

I går kväll avgjordes svenska förlagsbranschens strid om ära och berömmelse. Det blev nämligen officiellt vilka böcker som tilldelas 2014 års Augustpris. Vinnaren i barn- och ungdomsboksklassen kändes som ett så självklart val att ingen kan ha blivit överraskad. Så här tycker jag om den vinnande boken, ett boktips jag och Ami spelade in i oktober:

Boktips Mördarens apa

Om det hade funnits en bilderboksklass i barn- och ungdomsklassen hade förmodligen de de helt fantastiska bilderna i Tiberg/Lundbergs Vi springer tagit hem det. Och i faktaboksklassen för barn- och unga är den självklara vinnaren  Casta/Tinnerts makalöst fina och välgjorda Min fjärlisbok. Ungdomsböckerna har liksom barnfakta varit väldigt åsidosatta i årets nominering, inte en enda kom med (om man räknar bor Mördarens apa som är tonårsklassad, kanske på grund av sin tjocklek, vad vet jag, det är en given mellanåldersbok tycker jag). Om Augustpriset hade skärpt till sig och skapat en tonårs/ungavuxnaklass, vem hade vunnit den i år tror ni?