fredag, december 12, 2014

Nomineringen till Skolbibliotek i världsklass inne nu!

Nu har rektor Eva och jag skickat in nomineringen till Ett Skolbibliotek i världsklass 2015. Eller det var Eva som skickade in den, men vi hjälptes åt att skriva. Bland mycket annat bra den här utmärkelsen för med sig, kan jag konstatera att det är väldigt bra att då och då sitta ner med sin rektor och prata igenom vad skolbiblioteket gör och ska göra och vad skolbibliotekarien gör och ska göra. Jag har tidigare inte haft någon uttalad arbetsbeskrivning, men en sådan fick min rektor anledning att skriva ihop nu. Så här blev den:

Skollednings uppdrag åt skolbibliotekarien är att verka för att skolbiblioteket ska vara en lärande resurs för elever och pedagoger.
Att skolbiblioteksverksamheten ska vara helt integrerad i skolan. 
Att företräda Backaskolan och synas utåt. En viktig uppgift är att vara en läsambassadör för skolan elever och föräldrar.
Att följa den uppsatta planen för skolbiblioteksverksamheten.

Nu håller vi tummarna för att vi får den eftertraktade rosetten i år igen. Ska det vara nödvändigt att söka varenda år, kan man fråga sig? Ja, ett bra skolbibliotek är en färskvara. Det kan försvinna lika fort som en skolledning byts ut eller som en kommunal indragning klubbas igenom. Det är också det som skiljer DIK's utmärkelse från Årets skolbibliotek. Det finns exempel på Åretskolbibliotek som inte längre platsar i världsklassligan av just den anledningen.

Så hugg tag i din rektor, sök och håll tummarna!!!

Kuber i kubik!


Som julsaga för treorna läser jag just nu "Det stora tomtebygget - Ett brev från farbror Jultomten" av Hjalmar Berg från 1896 ur Troll, prinsessor och vanliga barn (ebfa 2001). Den handlar i väldigt stora drag om att Tomten och hans nissar ska ta reda på vad en kubikmil är och då gör det genom att bygga en låda som är en mil på alla kanter. Här på Backa är skolbibliotekets närmsta granne matematikverkstan, dit klasserna kommer i halvklass för att ha praktisk matte med Esperanza. Just nu bygger treorna kuber där. Tack och lov inte kubikmil, men väl kubikdecimeter. På så sätt vävs våra verksamheter ihop. Dessutom kommer det in en hel del matematik när vi läser Bergs berättelse. Inte minst eftersom eleverna måste räkna ut hur hur många år sedan det är som den skrevs. Och de som räknar ut det snabbt måste så klart förklara för oss andra hur det gjorde när de räknade ut det. En utmärkt samverkan mellan skolbibliotek och matematik, alltså!

fredag, december 05, 2014

Backabibblan i december


December månad är här med doft av jul, pynt och mys. Här i bibblan är julböckerna uppackade, dessutom är hela biblioteket prytt med treornas fina boktipssmällkarameller som vi tillverkat av förra årets barn- och ungdomsbokskatalog. Tanken är att de ska hänga tills efter jul, då får alla elever som gjort en karamell ta en och dra upp och på så vis få ett boktips från någon annan.

Vi öppnar traditionsenligt Bamses julkalender. Och från och med idag är det dags att börja läsa julsaga i klasserna. I år testar jag en ny berättelse med treorna, den kommer från nyutkomna antologin Första sagoskatten: JUL (Rabén & Sjögren), är skriven av Catarina Kruusval och heter Egon och tomtenissen. För ettorna kommer jag att berätta Sagan om tomteluvan,  fritt återberättad från Sagor att läsa och berätta med sagoskrinet. Treorna kommer att få höra Det stora tomtebygget ur Troll, prinsessor och vanliga barn (bägge sistnämnda En Bok För Alla).