torsdag, mars 19, 2015

Skolbibliotek i världsklass 2015

När jag och rektor Eva Rading ansökte om att bli Skolbibliotek i världsklass tidigare i vår skrev jag ett blogginlägg om varför ett bra skolbibliotek är en färskvara, läs gärna det här. För att bli ett skolbibliotek i världsklass, som nu alltså endast 16 skolbibliotek i Sverige är, ska man uppfylla dessa kriterier enligt DIK:
  • vara en tydlig del av skolans pedagogiska vision.
  • samverka med skolledning och övrig pedagogisk personal kring elevernas lärande
  • stärka elevernas läs- och kommunikationsförmåga i en vidgad textvärld.
  • stärka elevernas digitala kompetens med fokus på informationsfärdigheter och förståelse för informationssökningsprocesser och sociala medier.
  • erbjuda stöd till enskilda och grupper i deras lärprocesser.
  • ha överblick över lärresurser och ger stöd till lärare och elever i deras litteratur- och medieanvändning.
Ett skolbibliotek i världsklass har skolbibliotekarier som:

  •  är effektiva inspiratörer för att öka läsfärdigheten hos eleverna
  •  ger eleverna verktyg för källkritik
  • lär eleverna navigera i informationsflödet och hantera sin digitala identitet
  •  är navet i den digitala kunskapsskolan! 
De övriga sexton skolorna i Sverige kan man läsa om här. Det är extra glädjande att tre av dessa sexton ligger i Lund, läs artikel i Sydsvenskan från idag om Polhemsskolan som får utmärkelsen för första gången i år.

Vår utmaning på Backaskolan inför kommande läsår är att fortsätta att utveckla vår skolbiblioteksverksamhet, i synnerhet att komma ett steg längre i arbetet med MIK med våra elever.

måndag, mars 16, 2015

Tredje gången gillt! Skolbibliotek i världsklass i år igen!

Vi är så glada! Som ett av endast sexton skolbibliotek i Sverige har Backakoslan fått DIK's utmärkelse Ett skolbibliotek i världsklass. Det är tredje året i rad vi får den fina utmärkelsen. Grattis till alla eleve och all personal på Backa! Läs mer på DIK's hemsida. För närvarande är det de gamla vinnarna som ligger på sidan, de nya publiceras i slutet av veckan.

måndag, mars 02, 2015

Bokjurytider på Backa

Just nu håller alla grupper 1-3 som kommer till mig i bibblan på att rösta i Bokjuryn (läs mer om Bokjuryn här!). Det innebär för tvåor och treor att de loggar in i sitt Krypin på Barnens bibliotek och väljer max fem böcker från förra årets utgivning, om de tyckte var de bästa och röstar på dem. För ettornas del innebär det att de måste skapa ett Krypin genom att bli medlemmar i Barnens bibliotek. I Krypinet kan man inte bara rösta i Bokjuryn, man kan även pyssla och fixa och göra det fint, skicka blinkningar till sina kompisar, skriva i sin skrivhörna och en massa mer. En del elever tar med sig sina inloggningsuppgifter hem så att de kan fortsätta greja med Krypinet på sin fritid.

Om man röstar i Bokjuryn har man chansen att vinna en massa priser, det finaste är ett författarbesök till klassen. Vi håller verkligen tummarna för det. Bland backaeleverna lottar jag också ut lite extra bokpriser så att de ska ha lite extra stor vinstchans. Nytt för i år är att alla elever som röstar i sitt Krypin också får en månads gratis prenumeration på Readly Böcker. En fantastiskt spännande chans att få prova läsa e-böcker. Om ditt barn vill göra det måste hen ta med sig inloggningsuppgifterna hem så att ni kan sätta igång gratisabonemanget hemma, det gör man via en länk i Krypinet.

Röstningen i Bokjuryn tar ganska mycket energi och tid nu i februari-mars och början av april. Men jag tycker att det är ett bra sätt att 1) medvetandegöra eleverna om nyutkommen barnlitteratur, och 2) idka elevdemokrati. Ganska få priser för barn- och ungdomsböcker röstas fram av barnen själva (det är Barnens romanpris och Bokjuryn vad jag vet) och det är bra för dem att passa på att vara med och bestämma när de får det.

Här är ett inlägg från förförra året om hur jag jobbar med Bokjuryn när klasserna kommer till biblioteket om någon är nyfiken.