tisdag, april 28, 2015

Bokjuryn 2015 avgjord på Backa

I dag har jag tagit ut statistik från Backas Bokjury och resultatet är följande:

  1. Amulett : Älvprinsen Kazu Kibuishi (42 röster)
  2. Värre än vanligt Jeff Kinney (40 röster)
  3. Brandkårsmysteriet  Martin Widmark (32 röster)
  4. Hjärtlös Petrus Dahlin (22 röster)
  5. Minecraft Nybörjarens handbok Stephanie Milton Paul  (21 röster)
  6. Nikkis dagbok 3: Berättelser om en (INTE SÅ) talangfull popstjärna Rachel Renée Russell (18 röster)
  7. Minecraft Stridshandboken Stephanie Milton (17 röster)
  8. Nikkis dagbok 2: Berättelser om en (inte så) populär partytjej Rachel Renée Russell (16röster)
  9. Hjärta av damm Ingelin Angerborn, Grimmen Åsa Larsson Ingela Korsell, Fang : den jättelika fladdermusen Adam Blade (12 röster)
  10. Minecraft Bygghandboken Matthew Needler, Minecraft Rödstenshandboken Nick Farwell (11 röster)
På Backaskolan erbjöds alla elever från årskurs 1-3 att rösta och sammanlagt skickade eleverna in 677 röster var. Det är ungefär 50 fler än förra året. En serieroman toppar listan. Vi har många serieläsare på Backa och Kibuishis serie Amulett har länge varit väldigt populär. Årets vinnare är med på vår lista för andra året i rad, förra året låg den på åttonde plats. Även nummer fem på listan, Minecraft Nybörjarens handbok är med för andra året, den låg på nionde plats i fjol. Förra årets vinnare var Kinney, han har knuffats ner på andraplatsen med årets bok Värre än vanligt. Dessutom har Dagbok för alla mina fans serien fått sällskap på topplistan av inte mindre än två av Nikkis dagbok, en mycket snarlik bok med en tjej i huvudrollen. Tittar man över lag är Minecraft-böckerna de stora vinnarna, fyra olika titlar på listan. Det stämmer också väl överens med hur skolbibliotekets reservationsköer har sett ut det här läsåret, Förutom serier, roliga böcker som dagboksböckerna och faktaböcker om dataspel, gillar eleverna här spökberättelser, både plats fyra, Hjärtlös, och plats nio, Hjärta av damm är böcker med övernaturliga inslag och riktiga spökerier.

Böckerna om Sigge av Hallberg verkar ha rasat i popularitet, Sommaren med Sigge har hamnat på en väldigt delad sjuttondeplats med bara tre röster. Den ligger på tolfte plats nationellt, så även där har den rasat. Jag tycker också det är konstigt (och lite tråkigt) att vi inte har en enda bilderbok på vår röstlista. Nu ska jag dra lite bokvinnare och så håller vi hårt i tummarna för att våra elever även ska vinna några priser från Bokjuryn nationellt.

torsdag, april 23, 2015

Litteralund 2015, fredag

Fredagen inleddes med en presentation av PRAESA, årets ALMA-mottagare. Om PRAESA kan man läsa mycket mer på ALMAs hemsida. Efter det följde ett samtal mellan Susanne Brögger och Erik Titusson, förläggare på Lilla Piratförlaget. Brögger hade hoppat in istället för Roger Mello som fått förhinder. Bland annat berättade Brögger om projektet med "De små fyrkantiga berättelserna". Det är tio x tio berättelser i varje bok och tio x tio  + en berättelse är målet, alltså samma antal berättelser som Sheherasade berättar i Tusen och en natt. De har hållit på i 25 år men nu är det lite bråttom att bli klara. Till varje bok väljer Brögger den teknik som hon är sämst på för att pröva nytt och utvecklas. De här böckerna har getts ut under 25 år och följer hennes utveckling som konstnär. Jag blev också mycket nyfiken på en bok om två kattbröder, en ökenopera från Mexiko, som de visade bilder ifrån. Hoppas Lilla Pirat ger ut den på svenska!

Nästa seminarium jag var på var ett boksamtal mellan Ylva Mårtens från Sveriges radio och ungdomsboksjuryn från 2012 års Barnens romanpris (Aos Ali, Florind Haliti, Salm Mohammed från Möllevångsskolan i Malmö samt Lindita Tufvesson och Anna Mårtensson från Svaleboskolan i Veberöd). De samtalade om Jandy Nelsons Jag ger dig solen. Det var ett samtal som fick de flesta i publiken att häpna. Inte för att vi inte redan vet att barn är smarta, vi jobbar ju med barn hela dagarna så vi vet, men ändå. Dessa ungdomar hade så många djupsinniga och reflekterande åsikter och synpunkter på boken. Själv slukläste jag den utan att reflektera ens hälften så mycket. Samtalet avslutades med en liten större debatt med Folkbiblioteken i Lunds Cecilia Lindgren och författaren Katarina Kieri om vad som egentligen gör en bra bok. Här är några av de saker som panelen tyckte var en bra bok: En bra bok väcker intresse, är unik, blir bra eftersom författaren är passionerad, men balanserar de stora känslorna, är bra jämfört med andra böcker, är bra oavsett kön på huvudperson, blir till i samtalet med andra efteråt.

Nästa på stora scenen i Lunds stadshall var David Almond och Katarina Kuick som är hans översättare. det var ett mycket njutbart samtal där vi bland annat fick se en bild på hur Almonds skissbok ser ut. Almond berättade om hur språket har väldigt stor betydelse för klass och makt och om varför han ofta väljer att skriva på dialekt eller fonetiskt. Kanske är det därför som så pass få av hans produktion finns i svensk översättning, men Han hette Skellig och Svarta vingar är två av hans böcker som jag läst och tyckt väldigt mycket om. Och den förstnämnda gjorde vi även en bokpratsfilm om innan Litteralund.

Det var lite av de stora författarsamtalens Litteralund i år. Det är sådant som man i mitt yrke sörplar i sig som näring på samma sätt som en åker behöver gödslas för att bära god skörd nästa år. Men det är inte något som man lätt återger i en bloggtext så här, det är något att uppleva själv live. Efter Wikland, Brögger och Almond bjöd Litteralund på ett möte mellan Cornelia Funke och Lotta Olsson. Det var ett långt samtal där Funke berättade att hon hittat tillbaka till illustrerandet efter många år som enbart författare, att hon numera skriver sitt första utkast för hand parallellt som hon skissar på illustrationerna. Och så pratade det mycket om sagor, eftersom Funke reser jorden som en internationell storyteller för utforska alla kontinenters sagoskatter. Hon menade att sagor är en genväg till ett lands kultur och historia och även kan säga en del om framtiden. Men som sagt, det är omöjligt att återge här, men jag kände mig vattnad och göslad för en bra tid framöver efter att ha lyssnat.

Nästa seminarium hette "Vad händer i barnboksvärlden?" och där skulle Agneta Edwards domptera en enorm panel bestående av Lena Andersson, förlagschef Berghs, Nina Frid, Kulturrådet, Anna Hällgren, bibliotekarie, Anders Mildner, projektledare ReadMe, Eleonor Pavlov, genuspedagog, Mårten Sandén, författare, Åsa Warnqvist, Svenska barnboksinstitutet. Det gick faktiskt ganska bra. ett onödigt långt tag snöade de in på avsaknaden av litteraturkritik, något som kanske låg lätt utanför ämnet, men Åsa Warnqvist från Sbi kunde flera gånger föra ner samtalat på en saklig nivå genom all den fakta Sbi samlar på sig i sina bokprovningar.

Sist på dagen körde  Gareth P Jones loss med sina ukulele och barnkulturtanterna fick en lika rolig avslutning på konferensen som inledningen hade varit.



Litteralund 2015, torsdag

Litteralund tioårsjubilerade i år, det har jag berättat om innan och jag och Ami spelade in tre Litteralund spacial-boktips för att vara med och fira vår fina - landets enda - barn- och ungdomslitteraturfestival. Se tipsfilmerna på backas hemsida.

Litteralund konferens varar i två dagar och först ut i torsdags var Mark Levengood som invigningstalade om böcker, bibliotek, läsning och läslust. Han var oerhört underhållande! Publiken förvandlades till ett kluckande hav av glada barnkulturtanter (nå, en och annan man siktades). Dessutom slängde han ur sig flera intelligenta oneliners som: "Från böcker får man inga direkta svar. Och om man får det ska man bli lite misstänksam", "God smak och lust hänger sällan samman", "Läsning är det enda sättet att under en livstid kunna leva många olika liv". Och som om det inte var nog fortsatte konferensen med ett samtal mellan Levengood och Ilon Wikland. Wikland som nog är Sveriges mest älskade illustratör, en grand old lady som inte alls vid 85 års ålder tänker på att sluta illustrera och ständigt utvecklas som illustratör genom att prova och göra nytt. Vilket fascinerande livsöde! Mycket av det hon berättade kändes igen från de självbiografiska bilderböckerna hon gjort. Hon berättade också att även om hon nu fortsätter att teckna ska hon ta lite paus från barnboksillustrerandet och istället ägna sig lite mer åt att skapa för sin egen skull.

Nästa seminarium jag lyssnade på var ett samtal mellan Julien Neel, upphovsman till de mycket populära serieböckerna Lou! som också går som tecknad film på tv, Anette Herzog, Katrine Clante, som skapat den fina Pssst! (läs på BokLus här) i samtal med Anna Hjerpe, litteraturpedagog. Det var ett mycket väl förberett samtal med många väldigt intressanta frågor och ingångar. Dock hamnade jag allra längst upp på balkong och det var svårt att hänga med därifrån, i synnerhet som många kom i försent på grund av toaköer. Men jag bland annat fick vi veta att Lou började som seriestrip i en tidning och nu håller på att bli långfilm.

Efter det lyssnade jag på en diskussion mellan Martin Jern, Johanna Lindbeck, Salla Simukka och Lotta Olsson som berörde det eviga ämnet om våld och blod i barnlitteratur. Fast i detta fallet var det ju ungdomsböcker/crossoverlitteratur det gällde. Att ungdomslitteratur jämt måste stå till svars och ta så mycket mer ansvar var ett tema som kom upp. ett annat var att (bland annat Simukka) upplevde att hon nog fick mer förfärade reaktioner på sexskildringar än på våldsskildringar. Det är en tendens jag sett även tidigare, bland annat i den debatt som Mårten Melins Lite mer än en kram och Måns och Emma-böcker väckte. Och det tycker jag berättar något ganska sorgligt om vår samtid.

Ett av de seminarier jag sett särskilt fram emot var det med Sulmir Bečević. Hans bok Avblattefieringsprocessen tyckte jag var både sorglig, aktuell och rolig och med ett språk som gjorde mig lycklig. Bečević är inte bara författare utan också akademiker, vilket märktes på hans seminarium, som mer hade karaktären av ett föredrag, något man är mindre vad vid i dessa sammanhang. Att han läste mestadels innantill gjorde det lite tråkigare än det hade behövt vara.
Ämnet var berättelsen om rasismen i vårt moderna samhälle. Bečević hävdade att nationalismen är vid sidan av religionen och kapitalismen den mäktigaste berättelsen som finns i vårt samhälle. Och den är farlig, för kategorisering och klassificering av människor leder till segregation och i värsta fall massmord. Det fascinerande med rasismen är dess sätt att förändras med omvärlden. Idag är det inte individen som står i centrumav den rasistiska berättelsen utan etnicitet och religion. Rasismen lever vidare för att vi inte vill känns vid den menade Bečević, rasismen slinker undan, den vägrar att erkänna att den är just rasism.

På torsdagseftermiddagen lyssnade jag också på en fin diskussion om den nordiska bilderbokscenen och på Anna Hällgren från sagostafetten i Skellefteå. Dagen avslutades med mingel på Konsthallen där vi fick se lite från Work in Progress och sista middag med skolbibliotekariekollegor.

Världsbokdagen 2015

På Backaskolan är kanske alla dagar Världsbokdagar, vi njuter i alla fall av böcker och läsning i vårt skolbibliotek alla skoldagar. Förra året var Backaelever prisutdelar i Bokjuryn denna dag. Nu väntar vi spänt på resultatet från Barnbokens dag i Linköping  där resultatet presenteras i år (på den här länken tror jag). Det ska vara livesändning klockan tio.

Nä, på Backaskolan har vi istället skolgårdsdag idag. Elever och pedagoger planterar, sopar, strör, städar, grejar och fixar för att göra vårfint i den gemensamma pedagogiska miljö som skolgården utgör.

Själv tänkte jag fira med att skriva lite om Litteralund 2015, läs ovanstående (kommande) inlägg om den maffigaste och bästa Litteralund konferens genom tiderna.

lördag, april 11, 2015

Laddar för Litteralund!

Nästa vecka går årets stora svenska barnlitteraturhändelse av stapeln i Lund. Jag pratar givetvis om landets enda festival för barn- och ungdomslitteratur, Litteralund. Litteralund är en trestegsraket som består av ett skolprogram, en konferens om barnlitteratur för vuxna och ett offentligt program, som dessutom är indelat i en ungdomsdel och en familjedel. Jag har haft den stora äran och glädjen att vara med i programrådsgruppen för skolprogrammet som går av stapeln 13-17 april och som innefattar 32 programpunkter för förskoleklass till årskurs 9. Backas elever ska se föreställningen "Lennarts Listor" baserad på bilderboken med samma namn och framförd i clowntektik av Teater Jaguar. Själv ska jag gå på konferens torsdag och fredag och förkovra mig i mitt viktigaste arbetsredskap: barnlitteraturen. Dessutom träffa kollegor från hela landet och få massa ny inspiration. Som grädde på Litteralundmoset lägger jag och IKT-pedagog Ami ut inte mindre än tre boktipsfilmer på Backaskolans hemsida nästa veckan på böcker som alla har en litteralundförfattare som upphovsman. Håll utkik efter det! Och vill man redan nu ladda upp kan man läsa boktips på BokLus:

Här är ett rykande färskt tips på Salla Simukkas "Vit som snö"

Här är ett boktips på David Almonds "Svarta vingar" som jag skrev när boken kom ut på svenska 2010. Den här boken ska det läsecirklas om på konferensen, så om man inte hunnit läsa den kan man fuska med att läsa boktipset.

Och titta gärna på det här boktipset från Pedagog Malmö där Görel Reimer tipsar om Avblattefieringsprocessen av Zulmir Bečević. En grymt bra och rolig bok som även Emelie skrivit om på BokLus, se här.

Hoppas vi ses på Litteralund!