fredag, januari 27, 2017

Inspirationsbesök från Malmö

Idag har vi haft besökt av Bokpiloterna från Möllevångsskolan i Malmö. Bokpiloterna är en grupp bokälskande elever från åk 4 och uppåt, som träffas på torsdagseftermiddagar i sitt skolbibliotek för att diskutera böcker och förbereda bokpresentationer som de håller i olika klasser, både på sin egen skola och på andra.

Jag hade bjudit in dem för att bokprata hos oss och samtidigt ge oss sina bästa tips på hur man lägger upp ett lockande bokprat. På Elevens val har vi nämligen ägnat oss en del åt bokpresentationer och tränat på dels egna böcker, dels sådana som vi läst allihop.

Bokpiloterna från Möllevångsskolan tipsar om var sin favoritbok. Här den läskiga boken Inmurade av Lena Ollmark.   
Foto: Monika Staub Halling

Elva bokpiloter har därför tillbringat dagen hos oss, tillsammans med sin skolbibliotekarie Elisabeth Niskakari och svensklärare Laila. Efter fika i biblioteket besökte de klass 07a, och efter lunch och guidning på skolan hälsade de på hos 07b.

Vi fick höra hur Bokpiloterna fungerar, och så höll varje bokpilot ett kort bokprat. Det fanns något för alla smaker: kärlek, spänning, en faktabok om origami, manga, skräck och fantasy.

Mellanlandning i biblioteket - Bokpiloterna fixar till det sista på sin presentation.     Foto: Monika Staub Halling
Våra treor ställde många frågor och ville berätta vilka av böckerna de kände till, och alla vi som lyssnade var mycket imponerade av Bokpiloternas proffsiga tips.

Vi vill absolut hålla kontakten med Möllevångsskolan :-)

Stort tack för idag!

söndag, januari 22, 2017

Tips till dig i åk 3!


Missa inte bokklubben på Norra Fäladens bibliotek!
På måndagseftermiddagarna mellan klockan fyra och halv sex är du som går i trean välkommen att träffa andra elever från åk 3-5 på bibblans bokklubb.
 
Jag vet en av våra elever på Backa som går dit varje gång, och han har alltid en massa bra lästips med sig därifrån. Prova du också - bästa sättet att lära känna de som kanske blir dina klasskompisar i fyran!

onsdag, januari 18, 2017

Nya tankar

En liten del av bibliotekspresentationen under Backaskolans våruppstart den 9 januari.    Foto: Monika Staub Halling

På Backaskolan inledde vi vårterminen den 9 januari med en utvecklingsdag för samtliga pedagoger. Bland annat hade jag en presentation om skolbibliotekets pedagogiska verksamhet, där jag berättade om hur vi i de olika klasserna har jobbat med källkritik, informationssökning och lässtimulans enligt skolområdets handlingsplan för skolbiblioteksverksamheten.

Under höstterminen har jag i allt större utsträckning haft bibliotekslektioner i helklass, vilket har inneburit att pedagogerna varit med.

Dvs. istället för att barnen som tidigare besökte mig och biblioteket i halvklass, tog jag allt oftare med mig biblioteksverksamheten till klassrummet. Där har vi haft samtal om var egentligen information kommer ifrån, och hur informationens väg fram till oss kan se ut. Och hur kan vi veta hur dinosaurierna såg ut? På den tiden levde ju inga människor?

Vi har hjälpts åt att tänka, gemensamt och i gruppövningar, vi har granskat och jämfört källor, utsatt oss för smärtsamma experiment med upphovsrätten till våra egna verk, pratat om smarta sätt att ordna ett mediebestånd, m.m.

Elever i åk 2 har resonerat om hur man kan dela in ett biblioteksbestånd så att alla hittar. Här bedömer de om en bok ska stå på faktahyllan eller bland de skönlitterära böckerna, och om den ska räknas som kapitelbok, bilderbok eller kanske tecknad serie?    Foto: Monika Staub Halling

Stämningen under bibliotekslektionerna har ofta varit ivrig, och efteråt har jag gått från klassrummet med känslan av att ha nått fram till eleverna. Det bästa, förutom barnens entusiasm, är nog att känna att läraren och jag genomfört lektionen gemensamt.

Efter en sådan lektion kan läraren lätt spinna vidare på det vi gjort, och eftersom vi i många fall har lagt en planering som sträcker sig över flera veckors bibliotekstillfällen kan vi också justera innehållet löpande. Blir vi inte klara med en övning kan vi fortsätta nästa gång, eller så bestämmer vi att läraren avslutar efter rasten. Och dyker det upp saker på vägen blir det lätt att plocka in dem i den ursprungliga planeringen.

Min erfarenhet är att det finns många fördelar med samplanering mellan bibliotekarie och pedagog. 

Om vi har pratat ihop oss om målen för ett arbetsområde, och helst formulerat oss i en gemensam lokal pedagogisk planering (LPP) blir det tydligt för alla vad vi håller på med och varför. Pedagogerna kan också bygga in övnings- och bedömningstillfällen i de gemensamma bibliotekslektionerna.


Under hösten smög vi alltså igång ett åtminstone delvis annat arbetssätt, som innebar att jag mycket oftare besökte klasserna i klassrummen. Ofta hann vi då inte dessutom gå till biblioteket och låna böcker med barnen.

Därför försöker vi nu med ett nytt schema, som innebär att vi istället för 40 min. halvklasspass/vecka har 60 min. helklasspass varannan vecka. På så sätt hinner vi ha en lektion med genomgång/övningar (eller ett bokprat eller liknande) med hela klassen i klassrummet, och så hinner vi fortfarande vandra bort till skolbiblioteket och låna böcker.

Då följer läraren eller fritidspedagogen med, loggar in sig på bibliotekssystemet Freelib  precis som jag, och hjälper eleverna att låna böcker, och mellan varven hinner vi hjälpa barnen med individuella lästips.

Vissa veckor kommer vi säkert att satsa på att bara halva klassen kommer till biblioteket, så som det var förr, eftersom barnen också behöver få vara i biblioteket i mindre grupp ibland.

Nu ska vi testa det här upplägget under vårterminen, vi märker ju löpande vad som fungerar bra resp. mindre bra.

Men med de erfarenheter vi redan har känns detta som en win-win-satsning!

/Monika Staub Halling