måndag, januari 03, 2022

Gott Nytt År 2022

Aldrig har jag bloggat så lite som den gångna höstterminen. Ändå har det pågått lika mycket verksamhet som alltid kopplat till Backaskolans bibliotek. Även det här läsåret har samtliga klasser en schemalagd bibliotekslektion varannan vecka, vars innehåll följer Norra Fäladens handlingsplan för MIK-undervisning och språkutvecklande/läsfrämjande undervisning. 

Under hösten har vi arbetat med folksagor i årskurs 1, samhället i årskurs 2, och allt från berättande texters uppbyggnad till upphovsrätt och hur bibliotekskatalogen fungerar i årskurs 3. Treorna kommer efter sportlovet få arbeta intensivt med nätvett. I förskoleklassen har vi befäst elevernas biblioteksvanor genom att träna på att lyssna till högläsning och röra sig i bibliotekslokalen. Nu till våren sätter vi igång med ett poesitema utifrån Svenska Akademiens gåvobok "En bro av poesi", innan vi närmar oss ett större arbetsområde om faktatextskrivande och medie- och informationskunnighet. 

Årskurs 1 kommer att få arbeta med temat kroppen och lära sig mer om hur faktaböcker är organiserade och hur man kan jämföra källor. Årskurs 2 ska under en serie bibliotekslektioner få träna på att söka i bibliotekskatalogen och hitta i skolbibliotekets hyllor. Den 15 februari får tvåorna författarbesök Torsten Bengtsson, vilket vi kommer att förbereda med bokprat om Torstens många böcker samt högläsning i klasserna av hans serie SPLEJ.

Höstterminen har innehållit arbetet med två nystartade grupper, dels elevernas biblioteksråd, dels en biblioteksgrupp med vuxenrepresentanter. Båda grupperna träffas en gång i månaden och diskuterar skolbibliotekets verksamhet och fortsatta utveckling. Ett pågående arbete är ett utvärderingspaket om tre enkäter - en som besvaras av elever, en som fylls i av pedagogerna, och en där rektor och skolbibliotekarien sammanfattar och analyserar de två förstnämnda enkäterna samt fyller i ytterligare frågor. Utvärderingspaketet ska byggas in i skolans systematiska kvalitetsarbete och så småningom kunna användas av fler skolor än Backaskolan. 

Ingen liten del av mitt fokus under hösten har gått till två VFU-studenter och en PRAO-elev, som i tur och ordning deltagit i den intensiva vardagen på Backaskolans bibliotek. Det är berikande att handleda studenter och sätta ord på hur skolbiblioteks-"hantverket" går till, och varför jag arbetar som jag gör. Men kanske att bloggandet får mindre utrymme eftersom jag upplever att jag redan befinner mig på metaplanet så pass ofta. 

Den som vill läsa mer om hur skolbibliotek kan organiseras och hur verksamheten kan byggas samman med skolans undervisning kan snart göra det i min och bibliotekariekollegan Maria Heimers bok, "Mot samma mål: skolbibliotek i undervisningen", som kommer ut på Studentlitteratur under våren 2022. 


Inför det nya året är vi många som hoppas på fler steg i rätt riktning när det gäller bättre likvärdighet mellan landets skolbibliotek, och en återuppbyggnad av den centrala skolbiblioteksorganisationen i vår egen kommunen.

Gott Nytt År!

/Monika Staub Halling, skolbibliotekarie




Inga kommentarer: