tisdag, november 07, 2006

Skuggan

Andra delen i Sages serie om Septimus Heap heter alltså Skuggan. Den inleds med att allt är tämligen harmoniskt i Borgen efter att Marcia återinstallerats som övermagiker med Septimus som sin lärling. Jenna, som i förra boken visade sig vara Borgens prinsessa, har installerat sig i slottet med sina fosterföräldrar Sara och Silas Heap. Det enda som inledningsvis stör friden är en svart skugga som förföljer övermagikern Marcia och för att bli av med den håller hon på att konstruera ett komplicerat skuggskydd, som byggs ihop av olika delar som konstruerats av Weasal van Klampff med hjälp av hans något skumma countrydanceälskande hushållerska Una Brakket.

Ganska snabbt hopar sig dock problemen. In på scenen stormar Simon Heap, Saras och Silas äldste och förrymde son, ridandes på en svart häst. Han rövar bort Jennna. Septimus ger sig iväg för att söka efter henne, ska hon hinna i tid för midsommarbesöket hos drakbåten? Och vad håller Simon egentligen på med? Skuggan över Marcia växer sig allt starkare, ska skuggskuddet bli färdigt innan det är för sent? Vad är det för märklig sten Jenna har gett Septimus? Och vad är det för en mörk främling som har hörts fråga efter Jenna i Hamnen?

Det är en färgstark värld Angie Sage målar upp för oss, med mycket detaljer, spännande miljöer och många olika sammansatta karraktärer. Jag var mycket förtjust i den första boken om Septimus Heap, Magi. Den här håller kanske inte riktigt samma mått, men den är inte långt efter och bådar gott inför fortsättningen på serien.

Inga kommentarer: