fredag, april 27, 2007

Sista dagen för utställningen

Idag står Världsbokdagsutställningen för sista dagen. Två klasser återstår som inte har sett den. Nästa vecka kommer allt att plockas ner - klasserna får gärna meddela mig vad som ska sparas och slängas (vissa har jag redan pratat med).

I går eftermiddag/kväll var det öppet hus och föräldramöte för tre klasser här på Lovisa. Kul att en del föräldrar också fick tillfälle att se vad vi har arbetat med!

Idag blr det också bokprat i åk 2, 3, 4 här på Lovisa. Vilka böckar vi tar upp kan man läsa på Bokrådets wiki.

För ett antal veckar sedan hade vi en konferens om lättlästa böcker på Backaskolan. Då pratade vi bland mycket annat om på vilka olika sätt en bok kan vara lättläst. Ett sätt är att den är lättillgänglig, har ett lockande omslag eller tillhör en serie eller förlagsserie som man känner till och gillar sedan innan. I det sammanhanget tog jag upp Wahlströms lättlästa böcker. De ger ut flera populära och bra serier och de finns ju dessutom till skillnad från exempelvis Hegas böcker, lättillgängliga i bokhandeln.

Alla konferensdeltagare fick bidra med sina egna boktips och själv pratade jag lite Pernilla Geséns serie om Alva får ovan nämnda förlagsserie. Det finns tre titlar hittills: Alva rymmer, Alva blir kär och Alva och Dum-Julia. De handlar alla om Alva som tvingas flytta till Stockholm med sin mamma på grund av föräldrarnas skilsmässa. I första boken rymmer hon helt sonika tillbaka till Västerås där pappa bor kvar. I de två senare böckerna försöker hon finna sig tillrätta i sitt nya liv i förorten Henriksdal, först under sommarlovet, i andra boken och sedan när skolan sätter igång i tredje boken. Där handlar det om att komma in i gemenskapen och lära känna de nya klasskamraterna och om fenomenet ”leka tre” som verkar vara ett tidlöst problem för i synnerhet flickor.

Gesén har ju tidigare skrivit de underbara (tonårs-) böckerna om Ella på Hegas förlag och liksom Ella är Alva ingen alltigenom god hjältinna. Hon är som folk är mest: lite egoistisk, lite förvirrad, lite osäker och så vidare. Men precis som för de flesta av oss andra blir det hela bra till slut, när de hastiga infallen eller förflugna orden och handlingarna hunnit tänkas igenom och rättas till. Alla Alva böckerna är Hcf-klassade (0-9 år) men läses även av elever upp till femman här på våra skolor.

Inga kommentarer: