onsdag, april 23, 2008

Cirkör och våronsdag på Lovisa

Igårkväll var kulturombuden inbjudna till Landskrona för att se föreställningen "Doverie" emd Cirkus Cirkör, som är en del av av projektet "Cirkus Cirkör c/o Landskrona". Till hösten är det meningen att Lund ska starta ett samarbete med den Stockholmsbaserade nycirkusgruppen och detta var ett sätt att visa oss kulturombud hur det hela kunde se ut. I Landskronas fall hade man samarbetat under en längre tid och nu senast har det utmynnat i föreställningen "Doverie", vilket är ryska och betyder tillit. Den visades för alla sex- och åttondeklasser och nästa vecka kommer dessa att få besök av artisterna från föreställningen och få cirkus i skolan med parakrobatikövningar som också blir övninger i tillit.

Hur vårt sammarbete här i Lund kommer att se ut är det ingen som vet ännu, det är något som ska växa fram. Men spännande är, tycker jag, att Cirkus Cirkör är inne på ett spår som vi inom kulturombudsgruppen varit på ett tag, nämligen att kulturen i skolan ska in i de teoretiska ämnena, inte bara vara något kul vid sidan av. Jonglering kan vara avancerad matte, parakrobatik kan vara såväl fysik, filosofi som psykologi, lindans stimulerar samma områden i hjärnan som går varma vid läsninlärning... Ja, det finns många spännande trådar man skulle kunna följa!

Idag bokpratar vi på Lovisa. Det blir bara hos fyror och femmor den här gången. Delvis beror det på att jag har minskat på inköpen för yngre elever här på Lovisa likasom jag minskat på inköpen för de äldre på Backa, allt för att påbörja anpassningen till den åldersindelning som vi nu omorganiserar mot. Om två år (?) kommer vi att ha bara årskurs fyra och fem på Lovisa, medan alla förskolebarn till årskurs tre går på Backa.

Inga kommentarer: