torsdag, april 10, 2008

Torsdag på Backa - lite om facklittaratur

Bland gårdagens föreläsningar fanns en om barns- och ungdomars läsning av faktatexter i skolan. Det var Monica Johansson från högskolan i Borås (en länk till hennes uppsats här) som berättade om en undersökning hon hade gjort. Upprinnelsen var de testresultat i undersökningan NU-03 som visade att förmågan att läsa facktexter hade sjunkit bland elever i årskurs 5 och 9 och i synnerhet bland pojkar. NärJohansson gav sig ut på skolorna och frågade lärare och bibliotekarier hur de såg på saken, upptäckte hon och hennes kollega att läsning av facktexter sällan förekommer i lästräningsarbetet. Det värderades också lägre än läsning av skönlitteratur. När elever skulle välja fritt, en bok att ha som bänk- eller lådbok, var de inte heller alltid fria att välja en faktabok (eller något annat än skönlittaratur, tidningar eller serier var inte heller tillåtna). Många lärare och bibliotekarier trodde också att läsning av skönlittaratur skulle vara ett sätt att bli bra på att läsa i allmänhet, så att man skulle klara av facktexter också.

En sak förbryllar mig i det hela: Det är tydligt när man arbetar i ett skolbibliotek att det är fler killar än tjejer som lånar faktaböcker. Alltså läser de mer facklittaratur, och borde få mer övning i detta. Varför är det då just pojkarnas förmåga som minskar mest?

Jag känner också igen detta med att lärare ibland förbjuder elever att låna något annat än kapitelböcker som läsläxa eller bänk/lådbok. Jag tror jag vet varför de gör det. Det handlar inte om att de tycker att faktaböcker är sämre att läsa. Det handlar om att de vill att eleverna ska öva sig på att läsa sammahängande textsjok, läsa många rader, helt enkelt (på sin egen nivå naturligtvis). När (många av mina pojk-) elever läser faktaböcker så bläddrar de, tittar på bilderna, läser bildtexter och faktarutor. De tillgodogör sig säkert en massa olika saker, men inte det som deras lärare hade tänkt sig: en längre sammanhängande text.

Detta är kanske också svaret på det förbryllande i att det är just pojkarnas faklittaraturläsningsförmåga som gått ner mest. Kanske ger det också de lärare och bibliotekarier rätt, som trodde att läsning av skönlittaratur skulle vara en väg till alllmänt bättre läsförmåga, för tjejerna läser ju mer än killarna, och deras förmåga att läsa facktexter hade minskat mindre. Men man kan ju konstatera att det inte räcker, eleverna behöver mer övning i att läsa facktexter, både i bokform, som tidningsartiklar och på datorn!

Imorgon är det lekdag på Backaskolan och bokrådet är därför inställt. Vi laddar för bokprat nästa vecka, 18/4.

Inga kommentarer: