onsdag, maj 28, 2008

Vildvuxen fantasy!

Ett nytt tillskott i fantasygenren är Delia Shermans Neef och bortbytingen som kommit ut under våren på B Wahlströms. Det verkar inte vara en del i en serie, utan bara en bok. Vad skönt, va? Allt annat pumpas ju ut som långserier och omväxling förnöjer!

Neef och bortbytningen utspelar sig i New York mittemellan, som är en av flera paralellvärldar till "Ytter-New York", eller New York så som vi känner det. Precis som New York är New York mittemellan en smältdegel, där folk, fä och väsen samlats från alla världens hörn. Sherman har samlat på sig sagoväsen och mytiska figurer från hela världens sagotradition och bjuder på möten med brownes och nixies, kobolder, irrbloss och kelpier, fu-hundar, gripar, ghuler, boggartar och många, många fler. Som tur är har hon samlat alla sagoväsen i en lite guide längst bak i boken.

Neef, bokens hjältinna, är Central Parks officiella bortbyting. Hon är en äventyrlig och egensinnig ung flicka. På grund av detta överträder hon diverse regler och blir fördriven från Central Park. För att få komma tillbaka till Parken igen måste hon utföra ett antal (tre, så klart!) svåra uppdrag. Under resans gång stöter hon på sin bortbyting, det vill säga den älva som blivit placerad i Ytter-New York i Neefs ställe. Hon är helt bortkommer i sagornas värld, hon har beröringsskräck, ogillar påhitt, sagor och överraskningar, men är en fena på att komma ihåg saker och förstå sig på teknik, hon ljuger aldrig och blir i upprörda situationer lung av att räkna saker, till exempel tegelstenar. I vår värld hade hon nog fått diagnosen Aspergers Syndrom. Neef och bortbytingen visar sig komplettera varandra och blir ett lyckat team ihop genom de fasor och prövningar som deras uppdrag tvingar dem igenom. Neef, som från början har tyckt att bortbytingen är en helt hopplös typ, måste omvärdera sin syn på sin nyfunna tvilling. Som i alla sagor väntar ett lyckligt slut, även om det inte blir så förutsägbart som det hade kunnat bli.

Inga kommentarer: