måndag, september 08, 2008

Glogar och boktips

I torsdags var jag på möte med kollegorna i Skolbibliotek Syds styrelse. Fick då lära mig vad en glog är. Inte varifrån själva ordet kommer, men vad det är som sagt. Och det är en slags digital anslagstavla. Nyfikna på glogar kan titta på Skolbibblan, en gemensam glog för Röda Skolan och Marbäckskolan i Svedala.

Så ett par boktips! Jaqueline Wilsons senaste bok Sockervadd och svåra val har nu landat på Lovisa. Den är en klassisk Wilsonbok som handlar om en flicka i en utsatt situation, som med friskt humör och mycket humor tar sig igenom tillvarons besvärligheter. Här är det Flora, kallad Floss (därav titeln - candy floss = sockervadd), som med mycket kort varsel får reda på att hennes mamma planerar att flytta till Australien med sin nye man och deras gemensamma son. Floss ska naturligtvis med, tycker mamman, det är ju en fantastisk chans, vem vill inte byta gråtrista England mot soliga Australien?! Men Flora har egna idéer, hon vill själv vara med och bestämma. Hon har ju en pappa också...

Och så är det Kung Steves självlysande hip hop bibel av Thomas Fröhling. Det är en bok lite i Habibanda och den utspelar sig i Salem, Stockholm. Steve, som ska rimma på TV, inte Steve som rimmar på liv, är en cool kille som bor med sin mamma och lever för hip hop´en. Tyvärr är det inte alla som fattat riktigt hur cool Steve är och inte heller hur bra det är med hip hop, i synnerhet inte den nye musikläraren Mister Bister. Steves liv rullar på med besök hos storasyrran och tandläkaren, skola och utflykter till Skansen, obesvarad kärlek och allt möjligt annat som kan hända i en tonårings liv. Men när det börjar en ny kille i Steves klass öppnas helt nya möjligheter... Det råder en skön stämning i boken och man kan dessutom lära sig ett och annat om hip hop i den, vilket är ett plus för oblidade på området som jag själv!

Inga kommentarer: