fredag, april 23, 2010

LimBo igår, tematiska bokprat idag

Igår var jag på Malmö Högskola och gästade LimBo (se mer på LimBobloggen här). Det var ett i delar väldigt intressant program för skol- och folkbibliotek. I synnerhet den inledande föreläsaren Mary Ingemansson från Kristianstads högskola var inspirerande. Hennes käpphäst är tematisk läsning i alla skolämnen. Hon menade att det finns inte ett skoämnen som inte ska inkludera läsning. Skönlitterära texter finns att hitta till de flesta ämnen, men hon slog också ett slag för facklitteraturen. Det räcker dock inte med att läsa, man måste tala om vad man läst också. Undersökningar visar att det läses en hel del i den svenska skolan, men det förs för få samtal kring det lästa. Hon menade att det är bättre att tala om "textsamtal" än om "boksamtal" eftersom texten man talar om inte nödvändigtvis måste vara en hel bok.

Också Maud Hell från Lunds Sbc och Länksjafferiet var där och talade om det senare. Och Länkskafferiet blir ju sanneligen bara bättre och bättre. Jag gillar i synnerhet deras rättså nya satsning på en speciell ingångssida för lite yngre elever. Se själva hur Länksafferiets sida för barn upp till 12 år ser ut här!

På eftermiddagen fick vi höra om "Bokpiloter" på fyra olika skolor i Malmö. Bokpiloterna är en verksamhet som påminner om vårt Bokråd. Jag blev genast inspirerad att göra ett utbyte med någon annan skola. Kanske Svenshög? Där har man ju numera skolbibliotekarie två dagar i veckan.

Idag är jag åter på Backa. Jag har träffat båda treorna och bokpratat för dem om böcker som utspelar sig i Skåne, eftersom de nyligen varit ute på skåneresa och är på gång med sina arbeten om Skåne.