torsdag, augusti 30, 2012

Nu är skolan i gång på alla klutar!

Första skolveckan firade vi på Backaskolan med ett besök av Avadå
Band. De spelade på trappan utanför Röda Draken så det svängde rejält. På Lovisa var det dags i fredags, då vi lite i förtid firade Lovisadagen med ett bejublat besök av Freestyle Phananticx.
Min bästis i Lovisabibblan: sök-och lånedatorn!

Förra, denna och nästa vecka har jag första besöket av alla gamla och nya klasser. Hittills har vi haft en del inkörsproblem i schemat, med elever som kommit eller inte kommit på fel tid och pedagoger och bibliotekarie som vimsat till det. Men nu är vi alla fall i gång. Här kommer lite om vad som händer i bibblorna just nu:

På Backa kommer f-klasserna på ett introduktionsbesök där de får stifta en första bekantskap med biblioteket, höra sagan om "Prinsessan på ärten" och så klart låna böcker. De kommer till bibblan i helklass med sina pedagoger varannan vecka. Ettorna kommer i halvklass och ska lära sig att vara i bibblan utan "sina" lärare. De har vid sitt första besök fått veta lite mer om biblioteket och fått reda på hur vi kommer att göra vid våra bibliotekslektioner samt så klart lånat böcker. Med tvåorna som är varma i gamet har vi pratat lite om Sommarboken - snart är det dags att räkna samman och kolla vem som vunnit Sommarboksutmaningen (läs mer här). Dessutom har de fått lyssna på "Sagan om sköldpaddans flygtur".

På Lovisa har jag haft fullt upp med att visa alla nya treor hur de lånar själva i vår utlåningsdator (se bilden) och dela ut pin-koder. För föräldrar kan det vara bra att veta att eleverna har samma pin-kod som på Folkbiblioteket vilket innebär att om de ändrar kod på Lovisa, ändras den på Folkbiblioteket också och vice versa. De har så klart också lånat massor med böcker och gottat sig åt alla nya spännande böcker de hittat i Lovisabiblioteket.

Dessutom har jag hunnit med att ladda ner och låna ut mina första Daisy (talböcker för personer med lässvårigheter) på usb-minne. Både pedagoger och elever verkar glädja sig åt den ökade tillgänglighet detta innebär för våra elever med särskilda rättigheter.

Inga kommentarer: