tisdag, december 03, 2013

Advent på Backabibblan

Nu lackar det mot jul på riktigt här på Backabibblan. Visserligen tjuvstartade vi med första adventsljuset redan förra veckan med några ettor som jag inte skulle hinna träffa igen innan jul. Men den här veckan är också alla julböcker uppställda. Här är lite av vad som händer i bibblan när klasserna kommer nu i december:

Med alla klasser från 1-3 tänder jag adventsljus och så öppnar vi Bamse-kalendern gemensamt. Ettorna får sedan höra Sagan om tomteluvan ur Sagoskrinet (den är hämtad från Söderblom, Sagor att läsa och berätta). För tvåorna läser jag högt en saga ur Elsa Olenius De vackraste julsagorna, "När Putte hämtade julen" (fast jag byter alltid Putte mot Elsa för att få en bättre genusbalans). För treorna läser jag just nu dilemmasagor ur Lundströms Regnbågens fånge och de är rätt inne på dem. Därför tänkte jag att de skulle få välja om de vill fortsätta med dilemmasaga eller om de vill sticka emellan med en julsaga. Vill de det blir det "Det stora tomtebygget - ett brev från farbror Jultomten" ur Ehriander, Troll, prinsessor och riktiga barn.

Just nu pågår Skolverkets stora presskonferens kring nya PISA-undersökningen. Nedgången i läsförståelse
ökar, klyftan mellan barn som kan och barn som inte kan fortsätter öka. Inga muntra resultat. Men svenska elever gillar sina lärare mer än genomsnittet och de tror på sina egna förmågor mer än genomsnittet (i matte var det, trots att de är otroligt långt under genomsnittet). Det kan man ju skratta åt om man vill, eleverna har det trevligt i skolan och tror sig själva om mer än vad de går för, men de lär sig inget... Men samtidigt kommer du inte att uppfinna framtiden utan tro på dig själv. Och du kan inte komma någonstans utan förmågan att samarbeta med andra.

Inga kommentarer: