måndag, juni 16, 2014

Glad Högläsningssommar!

Foto: Infrogmation of New Orleans, Flickr
Foto: Julie Falk, Flickr.
Foto: Sandor Weisz, flickr
Nu är sommarlovet här och jag jobbar färdigt i ett elevtomt skolbibliotek (som är desto fullare av böcker så här års). Innan jag också ta sommarlov vill jag tipsa om några högläsningsfavoriter, med förhoppningen om att ni ska marienera er själva och era ungar i läsning den här sommaren. Sommarlov, lediga dagar, semester är ju som gjorda för läsning. Var en läsande förebild, ta alltid upp en bok före telefonen, erbjud dig att läsa högt för dina barn varje dag och gör lässtunden till dagens mysigaste stund. I hängmattan, på stranden, under siestan på hotellrummet, på verandan en regnig dag eller som vanligt i sängen innan läggdags.

En författare som är perfekt när man vill högläsa något spännande för olika åldrar tillsammans är Cornelia Funke. Eftersom sommaren är lång kan man gärna ge sig på hennes Bläck-serie, läs vad jag har skrivit om del två här! Vill man ha något tunnare är Drakryttaren ett jättespännande äventyr, eller varför inte Tjuvarnas herre som också finns som ljudbok, något som jag varmt rekommenderar för bilresan. Alla Funkes böcker passar utmärkt för högläsning med barn från sju till tretton. Vuxna kommer också att tycka om att lyssna.

Foto: Julie Falk, Flickr.
Eftersom jag var inne lite på drakar, som ju alltid är ett populärt ämne i (barn)litteraturen vill jag gärna nämna Wilkinsons Drakväktaren, en fantastisk fin bok om slavflickan Ping i ett påhittat arkaiskt kinaliknande land som visar sig vara en äkta drakväktare och som ger sig ut på en lång spännande vandring med draken Danzi och en mystiskt draksten. Finns tre delar, men sommaren är ju lång.

Ännu fler högläsningstips finns här, där jag listat några av mina egna högläsningsfavoriter, och här där jag listat högläsningsböcker uppdelade på resmål (några är desamma som de ovannämnda), på BokLus där jag och mins skolbibliotekariekollegor hjälps åt att boktipsa varandra och andra vuxna och sist med inte minst, glöm inte våra boktipsfilmer på hemsidan.

Sista tipset för idag är SOMMARBOKEN!!! Alla elever på Backaskolan vet vad Sommarboken är och alla vet att vi låter klasserna utmana varandra i Sommarboken. Nu kan ni dessutom utmana era barn på Sommarboken, eftersom Norra Fäladen erbjuder även Lilla sommarboken - för barn som man högläser för - och Stira sommarboken - för vuxna. Så häng med på sommarens viktigaste äventyr: Läsäventyret!

Glad Högläsningssommar, alla bloggläsare!!!

Inga kommentarer: