tisdag, november 25, 2014

Sent i november

Så var det hux flux sent i november! Julböckerna är framplockade för uppackning på fredag och det är dags att börja tänka ut vilka julsagor jag ska läsa/berätta för klasserna. Annat som är på gång på Backa nu är:

2c ska läsa bilderböcker för "sin" förskoleklass fc. För att inleda det arbetet kommer jag att bokprata bilderböcker för dem när de kommer idag så att de för bli inspirerade att låna. Jag har valt ut i första hand nya böcker med lite mindre text, men de kommer att vara fria att välja vad de vill ifall de heller väljer en egen favorit från förr. Annars har de flesta tvåorna gått in i ett tema med sagor i En Läsande Klass och då passar det bra att jag läser sagor för dem här med. Jag har valt en saga från Bröderna Grim och en saga från sagosamlingen Det var en gång som inte var med romska folksagor.

Med treorna fortsätter jag att läsa dilemmasagor. De är roliga och diskussionerna efteråt är oftast intressanta. Tidigare år när jag läst dilemmasagor för treor har eleverna oftast inte haft någon relation till de här länderna i Västafrika varifrån sagorna kommer. I år har en ny aspekt kommit upp när jag berättar från vilka länder sagorna kommer. Sierra Leone och Liberia är bland de värsta drabbade av Ebolaepedemin och det är det många elever som har hört. Vi pratar inte så mycket om det, men det kommer upp i bland. Och då känns det som än viktigare att eleverna får höra något annat från de här länderna -en rolig saga till exempel- än de ständiga katastrofrapporterna.

Under hösten har treorna kunnat välja Bokråd som eleverns val. De kommer då till bibblan varje fredag och får första tjing på de nyaste böckerna. Vi dricker te och bokpratar i biblioteket var annan vecka och var annan vecka bokpratar vi i någon klass.

Inga kommentarer: