måndag, mars 02, 2015

Bokjurytider på Backa

Just nu håller alla grupper 1-3 som kommer till mig i bibblan på att rösta i Bokjuryn (läs mer om Bokjuryn här!). Det innebär för tvåor och treor att de loggar in i sitt Krypin på Barnens bibliotek och väljer max fem böcker från förra årets utgivning, om de tyckte var de bästa och röstar på dem. För ettornas del innebär det att de måste skapa ett Krypin genom att bli medlemmar i Barnens bibliotek. I Krypinet kan man inte bara rösta i Bokjuryn, man kan även pyssla och fixa och göra det fint, skicka blinkningar till sina kompisar, skriva i sin skrivhörna och en massa mer. En del elever tar med sig sina inloggningsuppgifter hem så att de kan fortsätta greja med Krypinet på sin fritid.

Om man röstar i Bokjuryn har man chansen att vinna en massa priser, det finaste är ett författarbesök till klassen. Vi håller verkligen tummarna för det. Bland backaeleverna lottar jag också ut lite extra bokpriser så att de ska ha lite extra stor vinstchans. Nytt för i år är att alla elever som röstar i sitt Krypin också får en månads gratis prenumeration på Readly Böcker. En fantastiskt spännande chans att få prova läsa e-böcker. Om ditt barn vill göra det måste hen ta med sig inloggningsuppgifterna hem så att ni kan sätta igång gratisabonemanget hemma, det gör man via en länk i Krypinet.

Röstningen i Bokjuryn tar ganska mycket energi och tid nu i februari-mars och början av april. Men jag tycker att det är ett bra sätt att 1) medvetandegöra eleverna om nyutkommen barnlitteratur, och 2) idka elevdemokrati. Ganska få priser för barn- och ungdomsböcker röstas fram av barnen själva (det är Barnens romanpris och Bokjuryn vad jag vet) och det är bra för dem att passa på att vara med och bestämma när de får det.

Här är ett inlägg från förförra året om hur jag jobbar med Bokjuryn när klasserna kommer till biblioteket om någon är nyfiken.

Inga kommentarer: