fredag, november 18, 2016

Nu bokbloggar vi i åk 3!


Idag har vi startat ett bokbloggsprojekt i två av våra treor.

För sjätte året i rad har folkbiblioteket på Norra Fäladen satt igång lässatsningen Fäladen läser för eleverna i åk 3 på Norra Fäladens skolområde.

Under hösten har samtliga tredjeklasser på skolområdet besökt Norra Fäladens bibliotek för en biblioteksvisning och ett bokprat. Efter bokpratet fick varje elev välja en av böckerna som barnbibliotekarien Johanna tipsat om.
Tack vare bidrag från Lekande barnens fond har vi möjlighet att köpa in en bok till varje elev, som barnen sedan får behålla.

Nu har presentböckerna kommit, och under läsningens gång kommer eleverna att få skriva om sina läsupplevelser på en gemensam blogg.

Barn från olika skolor och klasser möts alltså på bloggen för att diskutera sin önskebok med andra som valt samma bok.

Förhoppningsvis får vi igång givande diskussioner kring läsupplevelser, vi vuxna får tillfälle att prata med eleverna om hur vi bemöter varandra på internet, och kanske lyckas vi skapa vänskapsband inför åk 4, när alla klasserna blandas på Fäladsskolans mellanstadium.

Idag har vi på Backaskolan satt igång i 07a och 07b, jag tillsammans med lärarna Karin och Gunilla.

Vi  pratade om vad en blogg är, och hur man ska tänka när man skriver på nätet där alla kan se det jag skrivit (inte kränka, inte lämna ut personliga uppgifter, hålla sig till ämnet, ha ett vårdat språk m.m.). Tillsammans skrev vi ett första blogginlägg för att alla skulle förstå hur ett sådant inlägg kan se ut.

För att kunna skriva måste man ange en e-postadress, vilket gav oss tillfälle att använda elevernas skolmailadress.

Sedan fick alla testa att skriva ett första inlägg om sin egen bok. Det skulle handla om:

Varför valde jag den här boken?
Vad tror jag den kommer att handla om?
Vilken sorts böcker brukar jag gilla att läsa?

Roligt blev det, intensivt och lärorikt för oss alla!

Nu är det dags att börja läsa i böckerna, och när vi har bibliotekstid nästa gång kommer barnen att få skriva nästa inlägg utifrån en ny frågeställning. Lite längre fram kommer de också att paras ihop med en kompis och svara på kompisens inlägg, så att vi får igång ett samtal.

Här finns bloggen. För att gå in på den enskilda boken, klicka på "Böcker att diskutera"

Jag ser fram emot fortsättningen!

/Monika

Inga kommentarer: