fredag, november 08, 2019

Läslovsbingo!

Drivor av inlämnade Läsbingo-papper efter läslovet 2019                                  Foto: MSH
Varje höst inför Läslovet brukar jag tipsa eleverna om kul aktiviteter som ordnas på våra folkbibliotek, tipsa om nya böcker från Kulturrådets nysläppta barnbokskatalog och peppa alla att läsa oavsett om de är på fritids eller lediga.  

I år bestämde jag och kollega Annelie på vår grannskola Delfinskolan att vi skulle erbjuda ett frivilligt läsbingo över lovet.  Läsbingon har lärarna delat ut tidigare också, men då har det ofta varit inom en klass eller årskurs. Nu gick jag ut till hela skolan och lovade dessutom en liten present till var och en som lämnade in sitt ifyllda bingo efter lovet. Inte i min vildaste fantasi kunde jag tro att det skulle bli ett sådant gensvar från hela skolan! Hela veckan efter läslovet har det vällt in läsbingopapper där eleverna kryssat i de fullföljda uppdragen.

Tack Hegas förlag, Nypon förlag, Alfabeta bokförlag och Barnens bibliotek för bokmärkena och vykorten ni donerat!
Själva Läsbingoblanketten hittade vi på Öppet klassrum (stort tack!). Här fanns nio små uppdrag att kryssa i, allt från "Läs under ett bord" till "Läs med läskig röst" och "Rita en bild från boken". Det är underbart att se elevernas iver och att ta del av deras fina teckningar. Eleverna har stolt kvitterat ut sina bokmärken som vi fått av generösa barnboksförlag samt Barnens bibliotek, och det har känts stort att hela skolan varit med den här gången. Ibland är det de enkla insatserna som ger oväntad stor effekt :-)

Och absolut, detta gör vi om!

/Monika Staub Halling, skolbibliotekarie


 

Inga kommentarer: