torsdag, augusti 31, 2006

På torsdagar kommer 3c

På Backa- Lovisa är det uppdelat så att alla a- och c-klasser går på Backa och alla b-klasser på Lovisa (med några undantag). Idag är jag på Backa och har precis haft 3c hos mig. Vi har diskuterat sommarläsning -var har de läst i sommar, hur ska det vara där man läser o.s.v. Jag har också läst ett stycke ur Cornelia Funkes spännande Bläckhjärta (där just läsning pelar en mycket central roll...) högt för dem. Sedan har de fått låna böcker och hjälpa till att färglägga stora bokstäver som vi ska sätta upp i fönstret, så att det syns tydligt utifrån att det är ett bibliotek.

Jag har också tipsat dem om Barnlitteraturfestivalen Litteralund som går av stapeln nästa vecka.

Att inleda terminen med att prata om läsning är ngt som jag gör med alla treorna. Nästa gång de kommer ska vi titta på ett litet bildspel om olika platser för läsning. Syftet är att synliggöra läsandet som företeelse och ge dem förebilder för läsning.

onsdag, augusti 30, 2006

Många böcker ut

Så här i början av terminen går det betydligt fler böcker ut ur biblioteket än tillbaka in. Alla elever ska ha bänk- eller lådböcker. Fritidshemmen och förskoleklasserna vill ha böcker som eleverna kan läsa i under dagen. Hos oss fungerar det så att antingen kommer läraren/fritidspedagogen hit med eller utan elever och plockar böcker, eller ber de mig att plocka ihop en boklåda. Alla böcker på hela skolan tillhör alltså oss på skolan tillsammans och är registrerade i bibliotekets katalog. På så sätt kan biblioteket serva både skola och fritids.

God hjälp har vi också av Sbc, som hjälper oss och förstärker vårt bokbestånd.

tisdag, augusti 29, 2006

Habib är ett måste!

När jag kom tillbaka eftersommarlovet fanns nya boken om Habib, Habib, Paris tur och retur (Douglas Foley) där och väntade på mig. Det var ett kärt återseende. Foleys böcker om Habib, en kille i mellanstdiåldern boende i Stockholmstrakten, gör en glad och varm i hjärtat att läsa. En recensent skrev att det är lite som Bullerbyn, fast nu för tiden och i förortsmiljö och det kan jag skriva under på. I den här boken blir Habib äntligen tillsammans med Paris, granntjejen som han varit kär i hela våren. Nu är det sommarlov och de är tillsammans. Habib är så lycklig att han har såpbubblor i hela kroppen och han kan inte sluta att skriva dagbok. För trots att det hela började som en skoluppgift, så är det där med att skriva lika beroendeframkallande som att äta chips, kommer Habib fram till. Vi får också återse Habibs tokgalna farmor, Winston och de andra polarna i gänget, grannar, familj och musik-Leffe från skolan och många fler. Språket är härligt nyskapande och roligt, man skrattar mycket. En feel-goodbok för absolut alla från nio år och uppåt!

måndag, augusti 28, 2006

Let´s SMiLE!!

En av höstens stora och roliga nyheter är att grundskolorna på Norra Fäladen 1 (Backa, Lovisa, Fäladsgården) är uttagna till fortbildningssatsningen SMiLE (Skolbibliotekets Möjlighet i Lärandet för Eleven). Det är en distansutbildning med handledarstöd, som ligger över tre terminer. Enligt Ingrid Kjellqvist, som är kontaktperson för utblidningen, är det tänkt att vara "...ett slags planeringsprojekt där lärare och bibliotekarier sätter sig in i styrdokumenten, lär sig samarbeta och får upp ögonen för varandras kompetens." Läs mer om SMiLE på Myndigheten för skolutvecklings hemsida!

fredag, augusti 25, 2006

Idag i biblioteket...

...har jag haft besök av både de nya fyrorna och de nya tvåorna (halva klassen). Med tvåorna har vi repeterat vad man får göra i biblioteket: Till exempel låna böcker, läsa böcker, gå, prata och läsa tidningar. Vi var också tvungna att repetera skillnaden mellan skönlitteratur och faktaböcker (skönlitteratur är för det mesta påhittad och böckerna står efter författarens efternamn, faktaböcker är för det mesta sanna och står uppdelade efter ämnen).

Fyrorna lånade bara böcker idag, men när de återkommer på tisdag ska de få börja lära sig hur man lånar sina böcker själv via skolbibliotekets sök-sida.

Lovisadagen!

Idag firar vi Lovisadagen på Lovisaskolan. Vi har presenterat personal och nya elever, vi har sjungit och lekt ihop på förmiddagen.

torsdag, augusti 24, 2006

Nya tider

Detta läsår planerar jag att vara måndag, onsdag, torsdag på Backaskolan och tisdag, fredag på Lovisaskolan.

En halv dags arbete på en kvart...

Själv har jag varit i gång sedan förra måndagen med att planera, registrera, låna ut och låna in. Många klasser arbetar med läsecirklar och läsegrupper och det är mycket fixande med att få ihop dessa titlar. En del beställde jag från Skolbibliotekscentralen redan innan sommaren och en del är våra egna böcker. Lärarna kommer till mig och vi väljer tillsammans. En lärare konstaterade glatt, när vi hade plockat ut böcker till hennes klass, att vi hade gjort "en halv dags arbete på en kvart". Ja, så är det när man har ett bemannat bibliotek! Då finns ofta det lärarna behöver där när de ska ha det.

ÄNTLIGEN SKOLSTART!!

Ja, nu är allt som det ska vara igen. Skolgården kryllar av elever och aktiviteten i klassrum och på fritidshem är i full gång. Alla vi vuxna som inte är här för att vi har skolplikt, utan av egen fri vilja för att vi tycket att det är så himla viktigt och kul hälsar alla sommarlovsstinna barn välkomna till ett nytt läsår!