fredag, mars 30, 2007

Påskpyssel och bokprovning

Igår höll Backa påskpysselhalvdag och idag är det påskpyssel på Lovisa.

Vår faddergrupp träffades i 1a´s klassrum på Backa igår. Först gjorde vi små kycklingar av kartong och garn. Det var lite pilligt tyckte en del, men de blev söta när de var klara. I faddergruppen ingår elever från förskoleklassen upp till femman. Femmorna i vår grupp var mycket duktiga på att ta ansvar för de yngre eleverna.

Efter pysslet blev det dags för en saga. Jag plockade fram mitt sagoskrin och ut kom en saga om vad mamma påskhare och hennes ungar råkade ut för en dag i djungeln. Ja, visste ni förresten att påskaharen gör precis som småfåglarna gör på vintern när det inte är påsk? Det är sant, hon flyttar till Afrika. Fast hon hoppar dit, hon flyger inte. Där bor hon i sagornas djungler, där träden är höga som flervångngshus och lianerna tjocka som barnarnarmar. Det är samma djungler där också Fantomen, Tarzan, Bagheera och de andra håller till.

När vi hade suttit stilla så länge var det dags att röra på sig lite, så då gick vi ut på tipsprommenad med frågor om påsken. Ganska kluriga frågor var det. Sedan blev det rast och lunch som vi åt tillsammans med våra faddergrupper.

På eftermiddagen åkta jag till Malmö stadsbibliotek för att vara med på bokprovning. Det var Regionbiblioteket som arrangerade i samarbete med Svenska Barnboksinstitutet (Sbi) för första gången i Malmö. Annars är traditionen med bokprovning lång, i femton år har med hållt på med det i Stockholm.

De trender som spårats upp i 2006 års barnboksutgivning (som f.ö. uppgår till mastiga 1515 titlar, vilket är en liten ökning från 1493 år 2005) är att barndeckaren fortsätter att ta en viktig plats, gärna med ett par som huvudrollsinnehavare. Det syns också en nygammal trend med skildringar av sociala skillnader och sociala problem. Är den politiska barnboken måhända tillbaka? Det finns också påfallande många skilldringar av extemt rika, bratz, som lever ett jetsetliv och strör pengar, champagne och märkeskläder omkring sig. I övrigt så fortsätter mangan att öka, den står för en god del av den ökade utgivningen och japanska håller kvar sin plats som det näst mesta översättningsspråket efter engelskan. Fotobilderboken gör en försiktig återéntre, faction (fakta i skönlitterär form) fortsätter att öka medan faktaboksutgivningen har gått ner, det har kommit ut så mycket som 39 titlar med kristet budskap (+ en med att annat religiöst budskap), fantasy fortsätter att vara en bristvara i kapitelböcker för yngre barn och vi ser förvånansvärt få översättningar från våra nordiska grannländer.

Det är mycket intressant för oss som arbetar hela dagarna med barnlittaratur att få se dessa övergripande trendriktningar. Vi ser ju bara ett litet utsnitt av den totala utgivningen. Vissa trender har man på känn ändå, men överblicken sakanar vi ju. Sbi lovade att komma tillbaka nästa år om de var välkomna och det löftet hoppas jag att de håller! Vill man ha mer barnboksstatistik finns det på Sbi´s hemsida, se länken ovan.

Just nu svävar det stora glänsande såpbubblor över skolgården på Lovisa. Eleverna springer runt och jagar dem under glada skrik. Så kan det också gå till under en påskpysseldag. I eftermiddag blir det Happy.

GLAD PÅSK ÖNSKAR LILLASKOLBIBLIOTEKSBLOGGEN ALLA ELEVER, FÖRÄLDRAR OCH KOLLEGOR!!

Inga kommentarer: