tisdag, september 11, 2007

Lovisa, friluftsdag och mera

Idag har de äldre elevernapå Lovisa friidrottsdag och de yngre är på utflykt, så det har varit lite trist och öde på skolan under förmiddagen. Jag har i gengäld hunnit lägga in en massa böcker i katalogen, vilket är bra att få undan.

I morgon har jag den sista av de sammanlagt sex grupperna förstaklassare på ett första biblioteksbesök. Under detta första besök pratar vi en del om vad man får göra i biblioteket. Det är ungefär samma saker som i klassrummet: gå, prata, läsa, titta i böcker. Man får dessutom låna böcker i biblioteket. Vi pratar också om vad ett skolbibliotek är, vem det är till för, vad som är skillnaden mot ett folkbibliotek. Dessutom berättar jag vilka olika sorters böcker vi har i biblioteket, både faktaböcker och skönlittaratur och lite om hur och var de olika böckerna står.

Vid nästa besök är det dags för Aja-Baja-lådan. Fråga gärna era barn om den, när de varit i skolbibliteket nästa vecka!

När eleverna börjar ettan får de automatiskt egna lånekonton. För de som har lånekonton sedan innan på folkbiblioteken, blir det ett gemensamt konto för bägge systemen. Detta innebär att om man som låntagare går in på sitt konto hemifrån (med lånekortsnummer och pinkod), kommer man att se alla lån man har i Lunds kommun. Det står också på vilket ställe man lånat boken (Backa, Lovisa, Fäladsgården och så vidare). Lånetiden på skolan är precis som på folkbiblioteken fyra veckor, men vi tycker att det är viktigare att eleverna hinner läsa klart sin bok än att den kommer tillbaka i tid.

Nu har de nya kontona tyvärr inte kommit ännu, vi väntar på att någon ska köra ett script någonstans och det har vi nu gjort sedan terminen började... Tills vidare skriver jag upp alla nya elevers lån och hoppas att det inte ska dröja för länge till.

Inga kommentarer: