fredag, oktober 19, 2007

Tre boktips!

Idag har Backas Bokråd sammanträtt i biblioteket. Lite omstöpningar har det blivit i gruppen, ett par har hoppat av och ett par nya har tillkommit. Jag tror att det är naturligt när man startar något nytt, att det är svårt för eleverna att veta vad de ger sig in i. En viktig sak med Bokrådet är att det ska vara frivilligt, inget extratvång från skolan, ytan en lyx, en ynnest, att man får förstatjing på alla nya böcker. Läs med om vilka böcker som är på gång på http://bokradet.wikispaces.com/.
Och så till boktipsen! En av mina senast lästa böcker är Somper, Havets demoner, första boken i serien "Vampyrater". Det är historen om syskonen Grace och Connor, som blir föräldralösa vid faderns död. På flykt undan olika väldigt oattraktiva alternativa fosterhem, förliser deras båt och de skiljs åt. Connor hamnar på ett piratskepp och finner sig ganska snabbt tillrätta i den rättframma och goa kamratskapen ombord. Men var har egentilgen Grace hamnat? Vad är det för ett öde skepp där de flesta verkar jobba nattskift? Och varför hålls hon inlåst? Och ska de bägge syskonen hitta varandra igen? Lagom ruskig läsning för våra lite äldre elever eller deras föräldrar.
I Botilda Bengtsson och den där Sofie (Lilian Edvall) får vi för andra gången stifta bekantskap med Botilda, som försöker få livet som varannanveckasbarn att gå ihop. Hon hoppas ännu på att mamma och pappa ska kunna återförenas, kanske kan kärlekspulvret hon fått av bästisen Marja-Liisa hjälpa? Men så dyker den där Sofie, med sina konstiga flätor, upp hemma hos pappa. Hur ska Botlida hantera det här? Det är en behändig liten kapitelbok, att läsa själv eller högt. Hemma hos mig var vi tvungna att sträckläsa den på en enda kväll, eftersom vi ville veta hur det skulle gå...
Och i gårkväll läste jag nya boken om Kalle Skavank, Ugglor i Bagarmossen av Petrus Dahlin. Det är en trivsam liten deckarhistoria med biblioteksanknytning, även den lätt att läsa själv, men trevlig också att läsa högt.

Inga kommentarer: